Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
[...] biologiczną, od swojego roślinnego odpowiednika, czyli D2, ergokalcyferolu. Pilna potrzeba suplementacji zachodzi, zwłaszcza jeśli niedoborowi towarzyszą jakiekolwiek choroby przewlekłe. Suplementacja w takich warunkach przebiegać powinna pod okiem lekarza. Z reguły przepisywane dawkowanie jest wtedy wielokrotnie wyższe niż u osób z [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
[...] z preparatem zawierającym żeń-szeń mieli istotnie lepszą odpowiedź na terapię, niż osoby z samą chemioterapią, a ich organizmy w lepszy sposób radziły sobie z kontrolowaniem choroby. Ponadto grupa z terapią łączoną raportowała wyższą jakość życia, lepszą odpowiedź układu odpornościowego na leczenia, a także mniejszą ilość skutków ubocznych [...]
Palenie tytoniu jest dobrze zadomowione w naszej kulturze, podobnie jak picie alkoholu. Oba nałogi mają katastrofalny wpływ na zdrowie, wywołują wiele chorób i szkodzą otoczeniu. Dla palenia tytoniu pojawiła się alternatywa, czyli „wapowanie”. „Vaping”, jest to korzystanie z e-papierosów, czyli wdychanie płynów do e-papierosów przekształcanych do [...]
[...] i temperaturę ciała. W tym celu sprawdza się poziomy m.in. TSH oraz FT3 i FT4, chociaż dla dokładności można zbadać jeszcze inne wskaźniki. Powszechnie wiadomo bowiem, że choroby takie jak niedoczynność tarczycy mogą istotnie utrudnić odchudzanie. Kolejnymi badaniami hormonalnymi, które zaleca się sprawdzać w kontekście redukcji masy ciała, są [...]
[...] rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, odegrały ważną rolę w wyjaśnieniu etiologii szkorbutu. Wśród osobistości w historii choroby na uwagę zasługują James Lind i Albert Szent-Györgyi, pierwszy za przeprowadzenie pierwszego badania klinicznego polegającego na leczeniu szkorbutu sokiem z cytryny i [...]
Alergie kojarzą nam się zwykle z cieplejszymi porami roku, kiedy to pyli wiele roślin. Jednak alergie to nie tylko uczulenie na pyłki traw, brzóz itp. Także w pomieszczeniach czyha na nas wiele różnych alergenów i dla niektórych z nas może to być pod tym względem bardzo trudna pora roku. Jak ulżyć sobie podczas alergii? Powyższe strategie [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Duża ilość nowego materiału w szkole do przyswojenia. Wymagający szef w pracy. Nadmiar obowiązków zawodowych. Nieporozumienia w rodzinie, czy brak dobrej relacji z partnerem. To wszystko tradycyjnie uznajemy za czynniki stresotwórcze. Podsumowanie Co warte podkreślenia to wniosek, że większy wpływ na redukcję objawów stresu, obserwuje się przy [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
Zespół jelita drażliwego (z języka angielskiego IBS – irritable bowel syndrome) jest zaburzeniem funkcjonalnym jelit. Częstotliwość występowania oraz zazwyczaj kiepskie reakcje na leczenie (głównie objawowe) sprawiają, że zaburzenie to stanowi wyzwanie nie tylko w kontekście zdrowia, ale również w kontekście ekonomicznym. Mimo że IBS nie jest [...]
[...] badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, czyli BMI, [...]
[...] breve Bifidobacterium longum Bifidobacterium infantis Streptococcus salivarius Dobre bakterie mogą poprawiać nastrój Zaburzenia stresowe i lękowe to dwie częste choroby psychiczne występujące na świecie. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zaburzenia te nie tylko objawiają się określonymi zachowaniami i objawami [...]
[...] m.in.: problemy z krzywicą lub osteoporozą (schorzenia kości), nadwrażliwość na ból i depresję (zaburzenia neurologiczne), hipogonadyzm i zespół policystycznych jajników (choroby hormonalne), zwiększoną podatność na infekcje oraz procesy nowotworzenia (dysfunkcje immunologiczne). Do uniknięcia zaburzeń z niedoboru witaminy D zaleca się [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]