[...] fosforu i substancji pobudzających wydzielanie żółci. Młoda kapusta oraz kalarepka zapewnią nam witaminę C i E, wapń, magnez, potas, błonnik i pomogą złagodzić dolegliwości choroby wrzodowej. W marchewce najcenniejszy jest beta-karoten, a w świeżych zielonych ogórkach enzymy, które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Wyjątkowo bogate w [...]
[...] lub młodzieży. W swoich najnowszych badaniach na mysim modelu cukrzycy I zespół z University of Virginia Health System zaobserwował, że aby całkowicie zapobiec rozwojowi choroby, wystarczy zablokować funkcje genu o nazwie Stat-4. Dzięki temu zahamowana zostaje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju schorzenia. Jak [...]
[...] fosforu i substancji pobudzających wydzielanie żółci. Młoda kapusta oraz kalarepka zapewnią nam witaminę C i E, wapń, magnez, potas, błonnik i pomogą złagodzić dolegliwości choroby wrzodowej. W marchewce najcenniejszy jest beta-karoten, a w świeżych zielonych ogórkach enzymy, które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Wyjątkowo bogate w [...]
[...] w Ontario. Obiecujące substancje - tzw. polimetoksylowane flawony (PMF), należą do grupy flawonoidów, o których wiadomo, że mogą obniżać ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Zostały wyizolowane ze skórek pomarańczy i mandarynek. Testy PMF przeprowadzono na chomikach, które karmiono, tak by podnieść im poziom cholesterolu. Okazało [...]
[...] gorąca i tlenu. Najbardziej tłusty (specjalnie nasycony tłusty) znaleziony w batonikach jest w warstwie. Nasycony tłuszcze zostały łączone do zawierania cardiovascular choroby przez dużo zdrowia problemów. Częściowo hydrogenated olejów produkują trans tłuste kwasów ( dalej z inny zmieniany tłuszcze) podczas hydrogenation procesu. Oni są też [...]
[...] morskich. Używane w mleku z Suwałk będą pochodzić z ryb atlantyckich, ale mleko z tym dodatkiem nie posiada w ogóle smaku ani woni ryb. Kwasy te obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Korzystnie zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu, tj. LDL, a podwyższają zawartość dobrego, czyli [...]
[...] zakonników wykazała, że większość mnichów cierpiała na otyłość. Archeolodzy prowadzący badania odkryli również, że wynikiem wyraźnej nadwagi i siedzącego trybu życia były choroby, nękające średniowiecznych braci. Badania angielskich naukowców objęły kolekcję pozostałości kostnych średniowiecznych zakonników, przechowywaną w Muzeum Londyńskim. [...]
[...] roku życia cierpi na świecie na osteoporozę. Wczesne wykrywanie wymaga korzystania z tanich i szybkich technik diagnostycznych. Nad nową metodą ultradźwiękowej diagnozy tej choroby pracują naukowcy z Zakładu Ultradźwięków warszawskiego Instytutu Podstawowych Problemów Techniki PAN. Na świecie wykorzystuje się najczęściej metodę rentgenowską, w [...]
[...] niektórzy stanowią tzw. grupę ryzyka. Są to ludzie szczególnie predysponowani do zatrucia, lub zakażenia i nierzadko wystąpienia gwałtownych, bardzo nasilonych objawów choroby oraz różnego typu powikłań pozakaźnych. Do takich osób należą przede wszystkim niemowlęta i małe dzieci, osoby w podeszłym wieku oraz osoby z obniżoną odpornością. [...]
[...] była wizyta u lekarza. Test neuropad można zrobić w domu. Ocenia stan nawodnienia na podeszwie stopy. To badanie obiektywne, dokładne i czułe. Pokazuje nie tylko postęp choroby, ale również jej cofanie. Test opracował prof. R. Zick z Uniwersytetu Medycznego w Hanowerze. W opakowaniu są dwa testy, po jednym na stopę. Po zdjęciu butów i [...]
[...] okrągłego kształtu przybierają kształt półksiężyców (sierpowaty), a poza tym stają się sztywne i łatwo się rozpadają. U osób posiadających dwie wadliwe kopie genu objawy choroby są związane z anemią i zlepianiem się sierpowatych erytrocytów, które blokują w ten sposób przepływ krwi w naczyniach. Drobne zatory krwi zwiększają natomiast ryzyko [...]
[...] nadmiar tłuszczów. Tłuszcze wprawdzie nie powodują raka, ale niektóre z nich, jak nasycone tłuszcze zwierzęce i pewne nienasycone tłuszcze roślinne, mogą przyspieszać rozwój choroby. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie pozwalają lepiej zrozumieć mechanizm tego zjawiska. Badania prowadzono na dwóch grupach [...]
[...] 200 nowych czynników ryzyka, wsród których na czołowym miejscu znajdują się m.in.: 1. dieta (dieta śródziemnomorska może o połowę zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby krążenia, choć bogata jest w tłuszcze i alkohol, zobacz: paradoks francuski). a. niedobór oraz niewłaściwa proporcja kwasów tłuszczowych Omega-3 względem [...]
[...] jaja trafiają do ludzkiego organizmu z zanieczyszczoną wodą, żywnością i przez brudne ręce. Pasożyty tłumią zbyt silną reakcje odpornościową w jelicie, która jest przyczyną choroby Crohna. Podczas eksperymentu każdy z ochotników wypił płyn zawierający 2500 jaj włosogłówki świńskiej (Trichuris suis). Pacjenci cierpieli na stan zapalny jelit od [...]
[...] Ich uszkodzenie sprawia, że organizm nie wydziela wystarczającej ilości tego hormonu, którego zadaniem jest kontrola poziomu cukru we krwi. Naukowcy pracujący nad szczepionką uważają, że nowa metoda - jeśli będzie skuteczna - pozwoli na hamowanie postępów choroby. Szczepionkę czekają jednak liczne testy, które mogą potrwać nawet 10 lat.
[...] czy opóźnienie wzrostu płodu, ale są też uważane za przyczynę 5-10 proc. poronień i zgonów wśród noworodków. Dzieci, których matki palą w ciąży, są bardziej narażone na choroby układu oddechowego i mają ogólne zaburzenia jego pracy. Poszukując metod, które złagodziłyby wpływ dymu papierosowego na płód, zespół z Oregon Health and Science [...]
[...] które zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć kaloryczność diety i jest korzystne z punktu widzenia profilaktyki miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, ponieważ chude mięso nie zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. W obniżeniu kaloryczności diety pomaga również przygotowywanie dań [...]
[...] autorów pracy, najnowsze badania dostarczają kolejnego argumentu na to, że wzbogacenie diety w omega-3 jest korzystne dla zdrowia. Obecnie związki te są najlepiej znane ze swojego korzystnego wpływu na serce i układ krążenia. Pomagają też chronić przed schorzeniami o podłożu zapalnym, a nawet leczyć choroby psychiczne, takie jak depresja.
masz rację, wydaje ci się ;-) taka ilość tłuszczy jest zabójcza dla organizmu... mi bardziej zależy na matematyce, a polski muszę na maturze zdawać ;-) sylwetka ukształtowana nierównomiernie jest niezdrowa, powoduje problemy ze stawami w późniejszym wieku, choroby itp i w ogóle jest nieestetyczna.