Niżej przedstawiam artykuł (inny punkt odniesienia w stosunku do artykułu przedstawionego przez kol. :: Zakrześ ::)
Zdrowie od kuchni - czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia
opracowała: Alicja Krzywańska
Niesława cholesterolu
Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom cholesterolu we krwi.
Światowe osiagnięcia w zakresie profilaktyki chorób serca i układu krążenia wykazują, że wysoki poziom tzw. złego cholesterolu nie jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka. Niektórzy z naukowców wątpią nawet, w jakikolwiek związek między stanem zdrowia pacjenta a ilością złego cholesterolu we krwi. Ponadto przypuszcza się, że obniżanie poziomu cholesterolu we krwi środkami farmakologicznymi przyczynia się do rozwoju raka, a na pewno wiadomo już, że niektóre ze stosowanych lekarstw antycholesterolowych znacznie obniżają wydajność układu odpornościowego.
Naukowcy zajmujący się problemem i publikujący swoje opracowania w naukowym periodyku ?Lancet? zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat.
Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest nam między innymi potrzebny do produkcji hormonów, w tym hormonu szczęścia- serotoniny. Niski poziom cholesterolu objawia się skłonnością do depresji, podwyzszonym o 100% wskaźnikiem samobójstw, agresją.
Prawda o czynnikach ryzyka w chorobach serca i układu krążenia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadza na całym świecie badania na ofiarach ostrego udaru mózgu. W ich wyniku wykazano, że ponad 50% zawałów i udarów mózgu nie zostało spowodowanych przez dotychczas uznawane czynniki ryzyka, np.; wysoki poziom złego cholesterolu, alkohol, palenie tytoniu. Opracowano zestaw ok. 200 nowych czynników ryzyka, wsród których na czołowym miejscu znajdują się m.in.:
1. dieta (dieta śródziemnomorska może o połowę zmniejszyć ryzyko zachorowania na
choroby krążenia, choć bogata jest w tłuszcze i alkohol, zobacz: paradoks francuski).
a. niedobór oraz niewłaściwa proporcja kwasów tłuszczowych Omega-3 względem
Omega-6,
b. zachwiana równowaga między utleniaczami(wolnymi rodnikami) i
przeciwutleniaczami (!!!kwasy Omega-3 mogą odbudować szkody powstałe w wyniku
procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego!),
c. nadmiar
węglowodanów prostych w diecie, które odkładają się w tkance tłuszczowej w
formie trójglicerydów, a których wysokie stężenie we krwi może uszkadzać naczynia
krwionośne.
2. brak ruchu i wysiłku fizycznego.
3. stres w nadmiarze, stany ciągłego napięcia (!!! wg naukowców półgodzinna drzemka w
ciągu dnia zmniejsza ryzyko zawału serca o 30%, a godzinna drzemka - nawet o 50%!!!).
4. cukrzyca (insulina może uszkadzać naczynia krwionośne, co sprzyja rozwojowi
arteriosklerozy).
5. stałe nadciśnienie (hypertonia) w zakresie 140-160/85-95 (!!!zauważono, że hipertonii
towarzyszy niski poziom kwasów Omega-3 u pacjenta, terapie prowadzone w oparciu o
dostarczanie Omega-3 pacjentom z nadciśnieniem okazują się bardzo skuteczne!!!).
6. palenie tytoniu jest w dalszym ciągu uznawane za poważny czynnik chorobotwórczy,
aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny
wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby(kwasy omega-3) w
sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy!!!
7. alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i
nowotworów, jednakże niewielkie spożycie wina i szampana może bardzo dobroczynnie
wpływać na pacjentów z chorobami układu krążenia. Nie określono do tej pory
bezpiecznej ilości spożywanego alkoholu. (zobacz: paradoks francuski).
8. ???Bakterie??? Obecnie prowadzi się badania nad ewentualnym zagrożeniem ze strony
bakterii, które pojawiają się w sporadycznych przypadkach zmian miażdżycowych.
Podejrzewa się, że niedobór kwasów Omega-3 i witamin powoduje stany zapalne w
naczyniach krwionośnych, co przyczynia się do nadmiernego rozwoju bakterii.
Dołożylismy wszelkich starań, aby zawarte tu informacje zweryfikować i skonsultować, nie ponosimy jednak żadnej odpowiedzialności za następstwa wykorzystania informacji tu zamieszczonych.
WSZYSTKIE OPRACOWANIA PODLEGAJĄ OCHRONIE PRAW AUTORSKICH!
ZEZWALAMY NA KOPIOWANIE I ROZPOWSZECHNIANIE STRON JEDYNIE W CAŁOŚCI WRAZ Z PRZYNALEŻNĄ DO KAŻDEJ STRONY STOPKĄ AUTORSKĄ!
COPYRIGHT © Agencja Informacyjna abee, 2002
------------------------------------------------------------------------
Duzo innych informacji na moim domowym serwerze ftp://escobar.no-ip.com
Zapraszam