Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
[...] została wskazana jako ważna przyczyna chorób nerek. Ze względu na ścisły związek z cukrzycą i nadciśnieniem, nadwaga i otyłość są ważnymi czynnikami ryzyka przewlekłej choroby nerek. Niezmiennie zatem nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach i to my możemy dla siebie zrobić najwięcej, choćby przez wybór optymalnej formy aktywności [...]
Ubytek słuchu to coś więcej niż tylko niedogodność – stwarza poważne ryzyko, które może mieć wpływ na każdy aspekt życia. Wyobraź sobie, że każdego dnia starasz się usłyszeć dźwięki, w tym słowa, które ludzie do Ciebie mówią, albo miejskie dźwięki nadjeżdżających pojazdów. Nie dość, że możesz być narażony na więcej niebezpieczeństw, to jeszcze z [...]
[...] setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, następnie leczono nim żółtaczkę, malarię oraz choroby układu pokarmowego i wątroby już w średniowieczu, a dziś przeżywa swój renesans dzięki rozkwitowi zdrowego stylu życia oraz chęci odkrywania coraz to nowych [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
[...] do przełyku. Chorobie towarzyszy uczucie zgagi, czyli pieczenia i palenia w przełyku, które jest nieprzyjemne i uciążliwe. Odpowiednia dieta jest podstawą leczenia choroby. Zastosowanie środków farmakologicznych nie pozostaje obojętne dla innych parametrów naszego organizmu. Warto w pierwszej kolejności zmienić styl życia, wprowadzić [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
[...] wiele problemów takich jak: przebarwienia zwiększone gromadzenie się płytki nazębnej i kamienia na zębach żółty lub brunatny nalot na zębach zwiększone ryzyko rozwoju choroby dziąseł, która jest główną przyczyną utraty zębów niższy wskaźnik powodzenia zabiegów implantologicznych zwiększone ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej opóźniony [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Zazwyczaj osoby te zapadają na choroby kardiologiczne, metaboliczne, np. cukrzyca typu II, jak i nowotwory. Pisząc wprost, otyłość jest to stan przekraczający masę ciała określaną mianem optymalnej, [...]
[...] oni, że dwie grupy spożywające ocet straciły znaczną ilość tłuszczu trzewnego, czyli głębokiego tłuszczu związanego z problemami zdrowotnymi takimi, jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Ten rodzaj tłuszczu jest dość niebezpieczny, dlatego pożądana jest jego utrata. Można się zastanawiać, w jaki sposób ocet jabłkowy jest powiązany z utratą [...]
Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19? Podsumowanie Badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
[...] W publikacjach naukowych znajdziemy wiele doniesień na temat wpływu aktywności fizycznej na mózg. Najbardziej popularne badania dotyczą wysiłku aerobowego, który ogranicza choroby neurodegeneracyjne, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Wysiłek fizyczny pomaga również zapobiegać atrofii mózgu, która pojawia się wraz z wiekiem. Nie ma obecnie [...]
[...] stanowi zapalnemu (SCI). Chroniczny stan zapalny może prowadzić do rozwoju: chorób układu krążenia (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca) nowotworów cukrzycy przewlekłej choroby nerek niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz zaburzeń autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych Stan zapalny może dotyczyć wielu systemów czy rodzajów [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
[...] ryzyka od 29 do 31 %), owoców (redukcja ryzyka o 20%), błonnika (redukcja ryzyka o 22%). Wśród diet wyróżniała się dieta śródziemnomorska, która zmniejszała ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 37%. Charakteryzuje ją większe spożycie warzyw, roślin strączkowych, owoców, orzechów, produktów pełnoziarnistych, sera lub jogurtu, ryb, [...]
[...] się otępienie (199 osób choroba Alzheimera, 61 osób demencja związana z udarem). Spożycie 3 porcji wina dziennie wiązało się z niższym o 45% ryzykiem pojawienia się choroby Alzheimera, ale tylko u osób bez allelu APOEε-4. (ApoEε4 jest głównym genetycznym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera) Spożycie alkoholu, piwa i alkoholu ogółem nie [...]
[...] SAA). Nadciśnienie - niezwykle skuteczny zabójca Nadciśnienie jest najczęstszym możliwym do uniknięcia czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD; w tym choroby wieńcowej, niewydolności serca, udaru, zawału mięśnia sercowego, migotania przedsionków i choroby tętnic obwodowych), przewlekłej choroby nerek (CKD) i upośledzenia [...]