Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Alkohol jest jednym z najsilniejszych narkotyków, z niewiadomych względów jest nadal dostępny w obrocie. Nawet w przypadku legalnej sprzedaży przynosi trzykrotnie większe koszty niż zyski. Sportowców powinien zainteresować fakt, iż metabolity alkoholu są silnie rakotwórcze (aldehyd octowy), ogólnie uznaje się etanol za jeden z silniejszych [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
Do tytułowych wniosków doszli lekarze z Indii, gdzie odnotowali oni przypadek trzech mężczyzn, dla których wykorzystanie sildenafilu i owocu granatu prawie doprowadziło do stałej erekcji. Podsumowanie Okazuje się, że istnieje pewne uzasadnione ryzyko w wykorzystaniu viagry i piciu soku z granatu, które doprowadzić może do wystąpienia długiej i [...]
Diety wykluczające różne grupy produktów spożywczych z jadłospisów z reguły zwiększają ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów odżywczych. Do najbardziej restrykcyjnych modelów żywieniowych zalicza się m.in. dietę wegańską, w której eliminacji poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży [...]
Szwedzi, jak i Norwegowie znani są ze specyficznych form treningu interwałowego, które mają na celu wspomagać wydolność krążeniową naszego ciała, a także sprawiać, że będziemy szybsi i bardziej sprawni. Jedną z odmian tego typu aktywności jest trening Fartlek’a lub, jak nazywają go inni "speed test" (trening prędkości). Przykład treningu: 10 min [...]
Mięśnie brzucha robimy w kuchni - to stwierdzenie odnosi się do działania, które polega na odpowiednio przyjętej strategii żywieniowej i która ma na celu odsłonięcie mięśni brzucha spod warstwy tłuszczu. Jest w tym całkowita racja. Odpowiednia dieta będzie tym czynnikiem, który pozwoli nam zredukować poziom otłuszczenia i ukazać to, co znajduje [...]
Nie od dzisiaj wiemy, iż wcale nie trzeba bazować na „cardio” w trakcie pozbywania się tkanki tłuszczowej. Równie dobrze możesz wykonywać interwały bądź trening mieszany (aeroby połączone z wysokiej intensywności treningiem interwałowym, np. HIIT). Jeśli nie lubisz monotonnych aerobów, wcale nie musisz sięgać po to narzędzie. Możesz też więcej [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Niedobór snu może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Osoby, które nie sypiają dobrze i odpowiednio długo, a także mają niewłaściwą higienę snu, są narażone na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy dysfunkcji seksualnych. Niewyspani ludzie są rozdrażnieni, mają problemy z koncentracją i [...]
Czy można cieszyć się słodyczami i deserami, będąc na diecie? Dla wielu osób takie stwierdzenie jest czymś niemożliwym, a wręcz abstrakcyjnym, gdyż tego typu dodatki utożsamiane są tylko ze zbędnym cukrem, tłuszczami nasyconymi i niepotrzebnymi kaloriami. Z tego właśnie względu niewiele osób potrafi cieszyć się łakociami w trakcie diety, gdyż [...]
Cytrulina, co mówią o niej badania? Cytrulina wydaje się niedocenianym suplementem diety, mimo iż ma wpływ na funkcjonowanie wielu „cegiełek” szczególnie ważnych dla sportowców dyscyplin siłowych. Przede wszystkim, podobnie jak kreatyna, jabłczan cytruliny podawany w dawce 6 g dziennie wpływa na redukowanie odczucia zmęczenia, wzrost produkcji [...]
Mleko matki jest optymalnym pokarmem dla wzrostu i rozwoju niemowląt. Wiadomo, że skład odżywczy tego mleka jest w pewnym stopniu związany z dietą kobiety karmiącej. Wątpliwości poddawana, jest kwestia, czy kobieta będąca wegetarianką lub weganką jest w stanie zapewnić dziecku pełnowartościowy pokarm. Musisz planować i mieć wiedzę Po raz kolejny [...]
Otyłość jest chorobą ciała, ale też umysłu. Podstawową przyczyną jej występowania jest długotrwały brak równowagi w spożyciu i wydatkowaniu energii (tj. dodatni bilans energetyczny) prowadzący do wzrostu masy ciała, w tym akumulacji podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Chociaż otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w kilku [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
Wiele osób uważa, że lepiej jest przechorować np. infekcję koronawirusem-2, zamiast wzmocnić odporność, np. przyjmując szczepionkę. COVID to nie jest jakieś tam „lekkie przeziębienie”. U wielu osób długie miesiące po przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Według nowych badań, aktywność fizyczna we wczesnym dzieciństwie może mieć wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego w późniejszym okresie życia. Czym bardziej energiczna aktywność tym lepiej Całkowita aktywność fizyczna miała korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia. Okazało się jednak, że aktywność fizyczna o większej intensywności była [...]