Czy można cieszyć się słodyczami i deserami, będąc na diecie? Dla wielu osób takie stwierdzenie jest czymś niemożliwym, a wręcz abstrakcyjnym, gdyż tego typu dodatki utożsamiane są tylko ze zbędnym cukrem, tłuszczami nasyconymi i niepotrzebnymi kaloriami. Z tego właśnie względu niewiele osób potrafi cieszyć się łakociami w trakcie diety, gdyż często spożycie ich, powoduje poczucie winy i wyrzuty sumienia.

Nie musisz rezygnować ze słodyczy!

Czy jednak unikanie lub nawet całkowita rezygnacja ze słodyczy, jest zawsze dobrym pomysłem? Nagła zmiana nawyków żywieniowych i modelu diety o sto osiemdziesiąt stopni bywa bardzo trudna dla większości osób. Z tego powodu, bardzo często dochodzi do złamania postanowień i niepowodzenia, gdyż takie wyzwanie jest zbyt trudne. Niestety jadłospis jest często rozpatrywany tylko w barwach czerni i bieli, czyli produktów dozwolonych i zakazanych.

Aby wytrwać na diecie lub w postanowieniach warto realnie stawiać cele, a także ograniczenia. Dlatego, jeśli ktoś lubi słodycze i stanowiły one codzienny element diety, to nie powinno się nagle zmieniać drastycznie swojego życia, gdyż wytrzymanie w takim postanowieniu będzie niezwykle trudne, a w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe.

Jakie słodycze wybierać na diecie?

Warto do swojego jadłospisu wprowadzić świadomie produkty, które zaspokoją potrzebę spożywania łakoci, jednak nie spowodują poczucia winy, wyrzutów sumienia lub nagłego przerwania diety.

W tym przypadku bardzo dobrze sprawdzą się kremy NUTLOVE, które zostały stworzone z myślą o radości płynącej z łakoci oraz idei zdrowego stylu życia. Kremy te charakteryzuje bardzo niski udział cukrów prostych, gdyż w składzie znajdują się tylko te naturalnie występujące w wykorzystanych składnikach.

Poliole zamiast cukrów prostych

Słodycz w NUTLOVE zawdzięczamy maltitiolowi, który należy do polioli. Dostarcza on znacząco mniej kalorii niż komercyjnie wykorzystywany cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy. Dodatkowo nie powoduje on próchnicy, gdyż nie jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające jamę ustną. Jego zaletą jest również wpływ na gospodarkę cukrową organizmu, gdyż maltitol ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

NUTLOVE MILKY CRISPIES LIMITED EDITION

NUTLOVE to jednak nie tylko brak dodanego cukru, to również brak oleju palmowego oraz zbędnych dodatków i ulepszaczy. Aksamitną i kremową konsystencję zawdzięczamy głównie olejowi roślinnemu Shea, który znany jest w kosmetyce za sprawą swojego wpływu na urodę.

W najnowszym produkcie NUTLOVE MILKY CRISPIES LIMITED EDITION wykorzystano ekspandowane ziarna zbóż, które sprawiają, że krem ten zyskuje odrobinę chrupkości. Wykorzystano w tym celu ryż i orkisz, które idealnie komponują się z pysznym słodkim mlecznym kremem z dodatkiem czekoladowych płatków.

NUTLOVE MILKY CRISPIES może stanowić idealny dodatek do deserów, naleśników, ciast oraz owsianek. Sprawdzi się w jadłospisach osób, które chcą ograniczyć cukier i zmienić swoje nawyki żywieniowe, a także tych, które kochają słodki smak i nawet nie myślą o przejściu na dietę.

Anna Zięba - Dietetyk

Źródła:

  • Grupińska J., Grzelak T., Walczak M., Kramkowska M., Czyżewska K., Korzyści i zagrożenia zwiążane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 48, 1-10
  • Zdrojewicz, Z., Kocjan, O., Idzior, A., 2015, Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy, Med. Rodz, 2 (18): 89-93
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)