Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
W świecie, który nie przestaje "mówić", cisza jest rzadkim, ale i cennym darem. Jest to forma dbania o siebie, o swoje zdrowie psychiczne i dobry nastrój, ale bardzo często spychana na dalszy plan. Wielu z nas być może nie myśli o tym, żeby posiedzieć w ciszy, a tym bardziej nie zdaje sobie sprawy, ile daje nam ona dobrego. Cisza może pomóc Ci [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Choroba zwyrodnieniowa kolan ma nie do końca jasną etiologię. Wiemy, iż jej ryzyko znacząco zwiększa otyłość. Dlaczego? Otyłość zwiększa stan zapalny, a mechaniczne przeciążenie kolan wywołane przez nadmiarową masę ciała nie może sprzyjać zachowaniu zdrowia i gwarantować właściwego funkcjonowania układu ruchu. Interwencje chirurgiczne Dobrze [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Johimbina (ang. yohimbine) jest nieselektywnym antagonistą receptorów alfa-adrenergicznych. Posiada największe powinowactwo do receptorów alfa-2 w porównaniu do alfa-1. Wpływa to na zwiększenie wyrzutu noradrenaliny. Ze względu na swoją aktywność i wpływ na alfa receptory powinien być to środek do ostatniego szlifu, wykazujący skuteczność w [...]
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
Białka serwatkowe są niesłychanie popularne i to nie jest przypadek. W kontekście odchudzania pozwalają regulować stężenie cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. W jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego (WPC) na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego Białko serwatkowe działa [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Naukowcy sprawdzali, czy połączenie posiłku węglowodanowego przed treningiem ze spożyciem roztworu [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
Nie, to nie będzie artykuł o tym, iż należy stosować kreatynę i leżeć na kanapie, a mięśnie same urosną. To niestety niemożliwe. Zdarzają się jednak wymuszone przerwy w treningu np. spowodowane kontuzjami czy trybem pracy. Kreatyna najlepiej sprawdza się dla kulturystów i innych sportowców bazujących na sile i masie mięśni, gdyż fosfokreatyna w [...]
Czy dla zwiększania mięśni (hipertrofii) i siły wykonywanie powtórzeń do załamania jest ważniejsze niż objętość? Celem naukowców było zbadanie wpływu treningu do załamania (MF) lub klasycznego treningu bez upadku mięśniowego (NMF), na względne zwiększenie rozmiaru włókien mięśniowych (hipertrofii) i siły. Badanie W badaniu wzięło udział [...]
Testosteron jest uważany za jeden z ważniejszych prohormonów, gdyż de facto oddziałuje silniej poprzez związki, które z niego powstają np. DHT (dihydrotestosteron) i estradiol. Paradoksalnie, niektórzy mężczyźni doskonale tolerują znaczące, ponadfizjologiczne dawki estradiolu, które mogą pojawić się wskutek nadmiernego podawania testosteronu. U [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Oferuje różne korzyści zdrowotne, takie jak utrata masy ciała i poprawa zdrowia serca. Matcha to szczególna, sproszkowana forma zielonej herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią „zabrać". Czym jest matcha? Matcha to drobna zielona herbata w [...]
Brian Johnson znany również jako Liver King przyznał, że kłamał na temat stosowania sterydów. Po tym, jak wyciekł e-mail z rozpiską jego cyklu, musiał wydać oświadczenie i przeprosić za kłamstwa. Powiedział, że jest mu wstyd za wprowadzanie ludzi w błąd. „Nagrywam ten film, aby przeprosić, bo spie***yłem. Tak, brałem sterydy. Mogę winić tylko [...]