Insulinooporność jest jednym z najbardziej destrukcyjnych schorzeń, które zwiększa ryzyko chorób krążenia i cukrzycy typu 2. Na dodatek wiele osób nie jest diagnozowana i nawet o niej nie wie. Jest to stan, w którym komórki słabiej reagują na insulinę - hormon wytwarzany przez trzustkę, który pomaga glukozie dostać się do komórek. Podsumowanie [...]
[...] ponad 100 lat, jednak właściwości zdrowotne tego procesu szczegółowo opisane zostały dopiero w XXI wieku. Badania nad wpływem tłuszczy trans na ryzyko występowania chorób serca doprowadziły do drastycznego ograniczenia, a nawet częściowego zakazu ich wykorzystania w produkcji spożywczej w wielu krajach. Wykazano bowiem, że zbyt wysoki poziom [...]
[...] jego śmierci, to nie miał czasu ustosunkować się do tych nieprawdziwych informacji, ponieważ opiekował się synem i miał bardzo napięty grafik. „Szczerze przepraszam za ból serca, jaki zadawali ci wrogowie swoimi jadowitymi komentarzami. Nie chciałem trzymać was w napięciu, ale przez tydzień miałem ze sobą mojego małego sześciolatka i wcześniej [...]
[...] z żywności przetworzonej, które nie dostarczają nic ponadto. Wegetarianie są narażeni na mniejsze ryzyko otyłości i chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca i niektóre nowotwory. Znacznie częściej są one powiązane z dietą opartą na produktach zwierzęcych, szczególnie złożonych z czerwonego i przetworzonego mięsa. Diety [...]
[...] oraz chorób neurodegeneracyjnych. Stężenie glukozy we krwi jest skorelowane z rozwojem cukrzycy z wszystkimi tego następstwami (zmiany mikro- i makronaczyniowe, niewydolność serca, udar mózgu, zawał serca, amputacja stopy, nowotwory itd.). Podsumowanie Naukowcy sugerują, że podawanie białka serwatkowego i kurkuminy może zmniejszać stężenie [...]
[...] mają pojęcia, o czym mówią. Zarówno nadmierne, jak i zbyt niskie stężenia cholesterolu sprzyjają rozmaitym patologiom, często świadczą o obciążeniu wątroby. Po ostrym zawale serca stężenia cholesterolu może być obniżone przez 6-8 tygodni. ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) i aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) są markerami [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
[...] nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet nowotworom. Podsumowanie Zbyt częste spożywanie posiłków typu fast food może zmienić skład bakterii w Twoich jelitach, zubożając ich populację, co może mieć [...]
Wydawać by się mogło, że to czy mięsień należy ogrzewać, czy chłodzić, gdy boli, jest dość oczywiste. Jednak jak się okazuje, nie każdy to wie. Profesor Gary Diffe, wykładający na wydziale Uniwersytetu Wisconsin-Madison, posiadający tytuł doktora z kinezjologii, zapytany o to, co należy robić w przypadku urazu, odpowiada, że sam do końca nie wie. [...]
[...] Włoch, Fabio Romagnolo (105 kg), który wystartował po raz pierwszy w tym sezonie. Drugi był Remizow, trzeci - Skryplonek. Alex Zuccaro wyraźnie wziął sobie do serca porażkę z Tomaszem Marcem w Warszawie i „podostrzył” formę, wygrywając kategorię 80 kg, przed byłym (2014) mistrzem świata, Danielem Sticco, któremu [...]
[...] w jądrach), zatrucie przewlekłe tlenkiem węgla lub początek poważnej choroby wyniszczającej ustrój, która w ten sposób się manifestuje (nowotwory, spadek wydolności serca, upośledzenie funkcji lewej komory, uszkodzenia płuc np. pocovidowe, zaburzenia metabolizmu glukozy, uszkodzenia wątroby itd.). Przyczyn może być wiele i wcale nie musi [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
W sportach siłowych, w klasyfikacji problemów ze stawami, łokcie znajdują się zaraz za barkami i kolanami, jako najbardziej urazowe stawy naszego ciała. Wszystko za sprawą tego, że przejmują one znaczną część prac podczas wszelkich ćwiczeń angażujących kończynę górną. Jednocześnie ich budowa sama w sobie jest mocno skomplikowana, staw łokciowy [...]
[...] ten jest stosowany do określenia występowania otyłości, a także oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała, takich jak: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy nawet nowotworów. BMI jest jednym z podstawowych i ważnych wskaźników określających nasz stan fizyczny, bywa jednak niewystarczający. Bardzo ważnym [...]
[...] jest również jako jeden z najsilniejszych ludzi na tej planecie. Jako vlogger na YouTube zyskał wielu fanów, dla których stał się inspiracją. W 2018 roku miał przeszczep serca i dość szybko wrócił do sprawności. Dawno o nim nie pisaliśmy, ale ma się całkiem dobrze po wielu problemach zdrowotnych w ostatnich dwóch latach. W najnowszym wpisie [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
[...] zapowiedział, że pora na nowe wyzwania i debiut w kategorii Open Bodybuilding. Ten rok jest wyjątkowo trudny dla wszystkich sportowców. Niestety dla Flexa również. Z bólem serca w filmie opublikowanym na Instagramie, wyjaśnił jaki jest powód jego rezygnacji. “Zniszczenie. To jedyne słowo opisujące moje ostatnie trzy tygodnie. Każdy, kto mnie [...]
Potas należy do podstawowych jonów wewnątrzkomórkowych wpływających na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z 4 głównych składników odżywczych w amerykańskiej diecie, którego jest za mało, zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. W USA zasugerowano dzienną podaż potasu na poziomie 4,7 g dziennie. Badanie naukowe Naukowcy wzięli pod [...]
[...] ale też w całych tkankach. Ta faza eksperymentu udowodniła, że hodowle – inkubowane z P-a i eksponowane na światło – tkanki mózgowej, tłuszczowej i mięśniowej serca myszy produkują średnio o 35% więcej energii użytecznej w postaci ATP, w porównaniu z tkankami utrzymywanymi na podłożu pozbawionym dodatku metabolitów chlorofilu. [...]
[...] reumatoidalnych i otyłości. W badaniu na 56 osobach z chorobą RZS, osoby spożywające znaczne ilości przetworzonej żywności, wykazywały większe tendencje do rozwoju chorób serca oraz cukrzycy. 5. Alkohol Alkohol ma właściwości prozapalne i jego obecność w diecie, w przypadku chorób zapalnych nie jest również mile widziana. Badanie [...]