Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] wsparcie i uzupełnienie niedoborów. Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne [...]
[...] się kompleksów immunologicznych w różnych narządach. RZS powoduje utratę kolagenu oraz glikozoaminoglikanów w chrząstce, oraz błonie maziowej. Glikozoaminoglikany to: kwas hialuronowy (HA) chondroityno-4-siarczany (Ch-4-S) chondroityno-6-siarczany (Ch-6-S) siarczany dermatanu (DS) siarczany keratanu (KS) siarczany heparyny (Hep) siarczany [...]
Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]
[...] z jaką rozpuszczony dwutlenek węgla zamienia się w gaz i jest uwalniany, wytwarzając w ten sposób bąbelki po otwarciu pojemnika na napoje. Wiele napojów gazowanych cechuje kwasowość. Napoje typu cola, inne słodkie napoje gazowane i piwa są kwaśne. Częściowo, kwaśny charakter napojów gazowanych (pH ~ 3) wynika z przekształcenia rozpuszczonego [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] właściwości narkotyczne. Jednak w roślinach znajdują się także m.in.: Δ8-THC, Kannabidiol (CBD), Kannabinol (CBN) - powstaje wskutek utleniania THC wskutek oddziaływania np. kwasu, Δ9-tetrahydrocannabivarin (Δ9-THCV). Kannabinol (CBN) najprawdopodobniej powstaje z THC podczas przechowywania zebranej konopi. Był pierwszym wyizolowanym pod koniec [...]
[...] LPL udało się wykazać tylko, gdy wzięto pod uwagę dane łączne (tkanka tłuszczowa sieciowa i podskórna). Aktywność LPL w tłuszczu sieciowym wynosiła 820 nmol wolnych kwasów tłuszczowych na godzinę w przeliczeniu na gram „mokrej masy”. W tkance podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] ta metoda, można przeczytać np. tutaj: Izoluje się komórki, inkubuje, umieszcza w pożywce itd. Przykro mi, ale w in vitro można wykazać, iż każdego rodzaju nowotwory zabija kwas siarkowy, kwas fosforowy, kwas solny, silne zasady, wysoka temperatura lub inne zabiegi. Tylko czy to znaczy, iż człowiekowi można podać ten sam kwas siarkowy, [...]
[...] również, że zdolnością blokującego wnikanie koronawirusów do komórek wiązania miejsc białek wypustek tych wirusów odznaczają się tak powszechne składniki pokarmowe, jak kwas linolowy, ale również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – K2, D3 i A. Siła blokowania kronawirusa układała się tutaj w następującej kolejności: pierwsze miejsce – [...]
Silna osłona antyoksydacyjna (stosowanie witamin A,C,E) kiedyś była uważana za niezbędną człowiekowi, gdyż konieczne jest niwelowanie szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na [...]
[...] niepokalanek mnisi (Vitex agnus castus) obniża stężenie prolaktyny, ale trzeba poczekać na inne, lepszej jakości badania naukowe. Kwas całkowicie trans-retinowy (ATRA) Czy kwas całkowicie trans-retinowy (ATRA) można więc polecać, jako „bloker” prolaktyny? Nie! Z pewnością substancja ma bogate działanie antynowotworowe, o czym można przeczytać w [...]
[...] mieszanek) od maja 1916 do maja 1917 r. zmarło ponad 16 osób. Stosowano tam dinitrofenol (DNP), trinitrofenol (tri-nitro-phenol, TNP) znany także, jako 2,4,6-trinitrofenol (kwas pikrynowy) oraz TNT (2,4,6-trinitrotoluen). TNT lepiej jest znany, jako trotyl, do dzisiaj jest używany na polu walki na całym świecie (co roku żołnierze Wojska [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]