[...] żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną dużą tartę, lub mini tarty. Ciastem wylepiamy foremki. Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do [...]
[...] żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną dużą tartę, lub mini tarty. Ciastem wylepiamy foremki. Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do [...]
[...] Jak przygotować: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej zwartej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z masy uformować placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Dobra rada - ja przed pieczeniem dzielę masę na porcje - łatwiej się potem kroi. Piec w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Jak [...]
[...] dusimy szpinak z przyprawami. Jak ciasto napęcznieje posypujemy je mąką gryczaną i zagniatamy do momentu aż cała mąka zostanie "zabrana" przez ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto smarujemy sosem - nie smarujemy brzegów, i na połowę ciasta wykładamy szpinak, sery i pomidory. Możemy oczywiście doprawić wszystko [...]
[...] około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na 4 koła o grubości około 0,5 cm. Pierwszy placek smarujemy, kładziemy drugi, smarujemy, kładziemy trzeci, smarujemy - następnie kładziemy ostatni - nie smarujemy;) Na środku ciasta odciskamy lekko koło przy pomocy [...]
Pancakes są przysmakiem wielu ludzi na świecie. Jedni preferują te bardziej wytrawne, inni zaś na słodko. Możliwości jest sporo, wiele zależy od naszych zdolności kulinarnych, ale także tego, co akurat mamy w lodówce. Amerykański naleśnik... Pankejki zawładnęły Ameryką. Jada się je tam na potęgę z różnymi dodatkami. Placek ten to nic innego, jak [...]
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) znana jest także, jako gotu kola, indian pennywort, jal brahmi i mandookaparni (bądź mandukparni), brahmi, tsubokusa. Nie należy jej mylić z orzechem kola – źródłem kofeiny. Wąkrotka posiada wiele ciekawych właściwości nietypowych dla większości roślin spotykanych w suplementach diety. Centella asiatica [...]
Tortilla może okazać się ciekawym pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty. Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu? Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru. Tortilla teraz Obecnie do [...]
Składniki: 120g płatków jaglanych 6 jajek 30g odżywki o smaku ciasteczkowym duża cukinia proszek do pieczenia 300g śliwek Sposób przygotowania: Na tarce o średnich oczkach zetrzeć cukinię i odstawić na ok. 10 minut. Odsączyć z wody. Zmiksować jajka, płatki i odżywkę białkową. Dodać szczyptę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać [...]