SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

migdały

  • Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3787 Data: 2020-03-24 16:51:35
  • Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2935 Data: 2020-04-05 10:32:34
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4237 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • [...] Już delikatne odwodnienie może przyczyniać się do bólu głowy! Pij codziennie min. 1,5-2 l wody. Warto również, by w Twoim menu znalazły się zielone warzywa liściaste oraz migdały (źródła magnezu i witamin z grupy B, kwasu foliowego) i umiarkowane ilości kawy. Oprócz zmiany diety pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, ustalaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6852 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3311 Data: 2019-11-20 10:02:10
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4434 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Czy dieta Lowcarb może wyleczyć zespół metaboliczny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3432 Data: 2019-07-03 09:51:36
  • Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3698 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek.  Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1065 Data: 2023-01-20 07:15:17
  • [...] sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 miligramów na dobę. W diecie powinniśmy uwzględnić migdały, awokado, pestki dyni, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona sezamu, które obfitują w witaminę E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9758 Data: 2018-08-07 11:29:50
  • [...] wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna prowadzi do utraty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1036 Data: 2023-07-18 03:05:02
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7263 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3711 Data: 2019-12-15 11:20:13
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1770 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • [...] źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas gdy weganie często przyjmują suplementy witaminy B12, niektórzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 780 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] żelaza w orzechach i nasionach? Oto kilka przykładów: orzechy nerkowca 6,7 mg  orzechy pinii 5,5 mg orzechy laskowe 4,7 mg  orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg  mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 mg siemię lniane 5,3 mg  Warzywa liściaste Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1029 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • [...] uczta składa się z ryb, kurczaka, steku, ryżu, marchewki, papryki, migdałów, zielonych warzyw - szpinaku, awokado, brokułów i dobrych tłuszczów, takich jak masło klarowane i migdały. „Naprawdę jem dużo. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią przygotowań do zawodów jest dieta. Jeśli chcesz zostać najlepszy, musisz jeść co dwie godziny, musisz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6363 Data: 2020-05-12 13:59:05
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że ​​niektóre oleje lepiej nadają się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1108 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • [...] niedoborów. Sprawa nie jest do końca przegrana, o ile będziemy odpowiednio często sięgać po roślinne źródła tego minerału. Należą do nich tofu, brokuł, jarmuż, szpinak, migdały, suszone figi, biała fasola i wiele innych. Szpinak i niektóre inne rośliny zawierające wapń (nawet w dużych ilościach), zawierają także szczawiany, który obniża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1100 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4811 Data: 2019-06-07 22:30:25