[...] zależy od diety – należy zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe proporcje i wytyczne odnośnie diety zależą od wieku, aktywności, składu ciała (ilości [...]
[...] czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z oliwek, stosuje się nieprawdziwe opisy [...]
Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] wodzie tracą sporo witaminy C, dlatego lepszą opcją jest krótkie gotowanie lub gotowanie na parze. Migdały Jeśli szukasz chrupiącej, bogatej w wapń przekąski, to sięgnij po migdały. Jest to jednocześnie źródło zdrowych tłuszczy, białka, a także błonnika, witaminy D i minerałów, takich jak magnez, miedź i mangan. Orzechy takie jak migdały [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] na patelni (np. na oleju rzepakowym) wcześniej ugotowany ryż czy makaron. Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] śmietany, pełnotłustego masła, mielonych daktyli lub fig oraz innych bakalii, takich jak rodzynki czy skórka pomarańczowa. W nadzieniu tych rogali znajdować mogą się również migdały czy orzechy włoskie, ale też arachidowe. Bywa, że spotkać można również kandyzowane jabłka oraz gruszki. Jego wierzch jest posmarowany słodkim lukrem oraz posypany [...]
[...] prebiotyków Migdały Migdały są bogate w błonnik pokarmowy i są dobrym źródłem prebiotyków. Zawierają 12,5 g błonnika na 100 g. Kolejną korzyścią dla wegan jest to, że migdały są też źródłem wapnia. Orzechy pistacjowe Orzechy pistacjowe zawierają wysoki poziom białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem [...]
[...] co wybrać, ale to temat na osobną książkę, a nie na krótki artykuł. Żywność, która pomoże przetrwać Żywność, która się szybko nie zepsuje. Mogą być to specjalnie zapakowanie migdały, suchary, utrwalone pieczywo, orzechy, batoniki, czekolady, liofilizowane owoce, ryż, kasza, makaron, zupy, sosy, owoce puszkowane, gotowe dania w puszkach i innych [...]
[...] w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona chia - w 100 g produktu znajduje się go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 g natka pietruszki - ponad 190 mg na 100 g amarantus - prawie 190 mg wapnia na 100 g orzechy laskowe [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] na zdrowie jest bardzo skomplikowane. Poniżej lista produktów niezwykle bogatych w dobre kwasy tłuszczowe, które powinny zostać uwzględnione w diecie: orzechy (orzechy, migdały, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, macadamia) ryby (głównie tłuste ryby: łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynka, makrela, śledź) jajka orzech kokosowy [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]