Kwas glutaminowy to jeden z najważniejszych i integralnych aminokwasów w uorganiźmie .Jest to aminokwas endogenny występujący w większości białek Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów, oraz w detoksykacji mózgu. Podwyższa on także poziom cukru we krwi co działa pobudzająco. Stosowany jest jako lek przeciwko przemęczeniu umysłowemu.Działa [...]
[...] Jakies 2 dni pozniej budze sie rano i nie potrafie chodzic,pozniej wzielo i rece... - jakas infekcja ukladu nerwowego. I napewno nie jest to wina tylko grypy. A tu czytam ze kwas glutaminowy oslabia uklad nerwowy. Radze uwazac. Oslabienie organizmu wywolane grypa + oslabienie ukladu nerw tym gownem i jestes warzywem. [...]
[...] wybierając to białko kierowałam się głównie stosunkiem białka do węgli. W składzie tego specyfiku mamy: koncentrat białek serwatki, izolat białek serwatki, lecytynę sojową, kwas cytrynowy i witaminy: C, B3, E, B5, B1, B2, B6, B9, H, B12 + zagęstnik o wiele mówiącej nazwie C-3023. Generalnie miarka 30g zawiera 1,5g węgli i 24g wysokiej jakości [...]
[...] (dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny) : witamina B2 - 2 mg (1,3 mg); niacyna 11 mg (16mg), witamina B12- 16,8 mcg (2,4 mcg); kwas foliowy- 162 mcg (400mcg), a także w całkiem sporych ilościach witamina A, B5 , cholina, B1 czy nawet witamina C. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to na uwagę [...]
nie nie mój drogi Kazamie...otóż nie wszystkim kwas żołądkowy podchodzi do jamy ustnej co 5 minut. współczuje Ci,to fakt. pocieszaj się że każdy tak ma. na nic to sie nie zda.
raz w 7mio boju biegłam 800m. Never, ever again.... Kwas mlekowy zagotował mi mięśnie po 400m. Potem już tylko umierałam %-) Kasia }:-) a wyobraż sobie tak biec na takiej bombie na drugi czy trzeci dzień od razu#-P
Składników mineralnych danego posiłku czy ogólnych w organizmie? Jaka to jest duża ilość? Nie da sie okreslic jaka to bedzie ilosc poniewaz wiele czynnikow na to wplywa. Jezeli w posilku sa obecne miedz, cynk, wapn, magnez, zelazo to kwas fitynowy utworzy z nimi sol.
[...] jeść i czy mrożony ze śmietaną jest w porządku (dziennie nie więcej niż 200g) - można przeczytać, że nadmierna ilość szpinaku w diecie może być niebezpieczna ze względu na kwas szczawiowy. ale jak w większości artykułów komercyjnych nie jest podane jaka ilość nie zagraża "przedawkowaniu"... albo to kolejny durnowaty mit. szpinak kupuje w [...]
[...] jeść i czy mrożony ze śmietaną jest w porządku (dziennie nie więcej niż 200g) - można przeczytać, że nadmierna ilość szpinaku w diecie może być niebezpieczna ze względu na kwas szczawiowy. ale jak w większości artykułów komercyjnych nie jest podane jaka ilość nie zagraża "przedawkowaniu"... albo to kolejny durnowaty mit. szpinak kupuje w [...]
[...] czy makrela, staraj się raczej eliminować ryby puszkowane z diety - jak włączać je do jadłospisu. woda, ziarno żyta (32%), mąka żytnia (mąka żytnia razowa 13%), siemię lniane (3,5%), sól, drożdże, ocet, ekstrakt słodowy ciemny, błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Nadaje się jako żródło węgli ? W pewnych ilościach - ok.