SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 11

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 180478

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 808
defxdefx
RooNs
Chcialbym zapytac co jesc w pracy aby nie przybrac na wadze ? Moj dzien wyglada tak, ze rano jestem w szkole pozniej ide na trening i pracuje od 16-24. W pracy mam praktycznie zero ruchu. 90% mojej pracy to siedzenie, lezenie.


Co to za praca Stary? :)
sorrki za off ;)


mozna powiedziec, ze "ochrona" lokalu ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1. olej lniany budwigowy nieoczyszczony czy Olej lniany, tłoczony na zimno, który to ten prawdziwy?

2. Zauważyłem, że olej lniany jest dość drogi, a jaki jest tańszy jego zamiennik?

Zmieniony przez - MCtoshkin w dniu 2012-11-21 17:18:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 753
Czy można pić gainera podczas gorączki ? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2517 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23489
RooNs
Chcialbym zapytac co jesc w pracy aby nie przybrac na wadze ? Moj dzien wyglada tak, ze rano jestem w szkole pozniej ide na trening i pracuje od 16-24. W pracy mam praktycznie zero ruchu. 90% mojej pracy to siedzenie, lezenie.


To dobrze, że sobie w pracy odpoczywasz po treningu. Jedz normalny pełnowartościowy posiłek i trzymaj bilans, to nic się nie odłoży

Good ol' chicken!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 367 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3928
Czy to prawda że przy diecie na masę przy wadze 67 kilo powinienem jeść około 500g mięsa dziennie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 467
Witam,
Zaczynam dietę i planuję redukcję.
Ćwiczę od miesiąca 2 razy w tygodniu siłownia.
Aeroby chcę włączyć razem z dietą.
Wiek 22
Waga 100kg
Wzrost 186 cm
Chcę zacząć dietę z ujemnym bilansem kalorycznym. Do tego potrzebowałem wyliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
Na stronie https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html wyliczyłem że potrzebuję
Aby utrzymać wagę
Kalorie 3446.64
Węglowodany 55% 1895.65kcal = 473.91gram
Białko 15%% 517kcal = 129.25gram
Tluszcz 30% 1033.99kcal = 114.89gram

od tego 3446.64 planowałem odjąć 100 kcal.
Lecz potem wyczytałem inny post na forum i zgłupiałem bo tam gość jeden napisał taką rzecz:

policz zapotrzebowanie z tego
1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na redukcie odejmujesz 100-500kcal max na poczatek bilans radze ustawic na zero potem ewentualnie oejmowac co tydzien badz dwa 100kcal

Wspolczynnik aktywnosci:
? Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia)
? Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach')
? Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzien + praca siedząca)
? Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca)

ilosc makroskładników na redukcji wacha sie w granicach
białko 2-2,2g(tylko zwierzece) na KMC
tłuszcz 1,3-1,8g na KMC
weglowdany 2-3g na KMC


Z tego wyszło mi zapotrzebowanie 2880 kcal na dzień ale po przeliczeniu ilości makroskładników do kupy (przyjmując za 1gram białka 4 kcal, 1 gram węglow. 4 kcal i za 1gram tłuszczy 9 kcal ) 3620 kcal na dzień.

Co tu nie gra i jaki powinien być stosunek białek węgla i tłuszczu na tej diecie ?

Proszę o pomoc !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 77 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 418
Co mam zrobić jeżeli jem mniej niż mam zapotrzebowania. Diete mam zdrową ale brakuję mi wszystkiego po trochu.Brakuję mi też kcal czy mozna sobie dokupić jakis gainer lub bulk.Dodam że trenuję boks.Czy mozna zrobić tak że jeść zdrowo be zliczenia ile czego dostarczam i brac suplementy a kontrolowac się na wadze czy mi spada lub wzrasta waga?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1. olej lniany budwigowy nieoczyszczony czy Olej lniany, tłoczony na zimno, który to ten prawdziwy?

2. Zauważyłem, że olej lniany jest dość drogi, a jaki jest tańszy jego zamiennik?

3. Rozpuszczam Collagen od TREC'a w wodzie mineralizowanej i zauważyłem, że się pieni, czy to normalne? Gdy zalewałem przegotowaną wodą czy zwykłą niegazowaną to normalnie miała zabarwienie


4. Czy pyłkiem kwiatowym zwiększe aptety, bo ciężko mi się przestawić do większych kcal i troszeczkę muszę się zmuszać do tego, aby wepchnąć te ostatnie 3-4 łychy(kuraka/ryż/kaszy itp)

Zmieniony przez - MCtoshkin w dniu 2012-11-21 22:03:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 187 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 29716
Witam. Obecnie kupuję "chleb razowy", który składa się: w 30% z mąki żytniej razowej, mąki pszennej (bez %), wody, itp.
Czy to jest dobry wybór chleba razowego, czy mam szukać innego chleba? (razowy=100% mąki żytniej?)

edit:
Chleb razowy polskie zboża - z biedronki 3zł/500g
skład: mąka żytnia razowa 30,6%, mąka pszenna, woda, nasiona: słonecznika, lnu, dyni; sól,drożdże,
polepszacz (mąka sojowa, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Zmieniony przez - Hernal w dniu 2012-11-21 23:24:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1359 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 21882
Najlepiej jakbyś sam piekł chleb. Trafić na prawdziwy chleb razowy w 100% jest bardzo ciężko i jego cena jest wyższa w porównaniu do podróbek. W zdrowej żywności widziałem takie chleby po 7-8zł więc cena będzie się koło tego wahać. Wątpię by te po 3zł miały coś wspólnego z prawdziwym chlebem żytni skoro na samą mąkę muszę wydać około 4zł do tego dodać czas przygotowania to się trochę schodzi. Jeśli chodzi o te itp najlepiej rozwiń dokładnie jaki chleb kupujesz bo różne specyfiki do niego walą. Jeden ujdzie jakoś a inny to można w cholerę wywalić. Niektóre w ogóle nie mają podanego składu.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Potrzebuję pomocy.

Następny temat

Czy w Macdonaldzie sprzedają coś zdrowego?

WHEY premium