Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
Choroby układu krążenia można nazwać cichym zabójcą. Wynika to z tego, że niekiedy nie dają zbyt wielu objawów aż do pierwszego zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie [...]
[...] UV oraz środków owadobójczych. Substancje mające zły wpływ na poziom naszych androgenów możemy znaleźć też w lekach przepisywanych większości osób cierpiących na popularne choroby, takich jak statyny, beta-blokery, antydepresanty czy leki uspokajające. Jak radzić sobie z tym wszystkim? Niestety, nie ma możliwości wyeliminowania całkowicie [...]
Czy mężczyznom łatwiej jest schudnąć niż kobietom? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że mężczyźni mają dużo łatwiej, zarówno w kwestii budowy mięśni, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Dokonują kilku zmian w swojej diecie, trochę mocniej popracują na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy – obok choroby Leśniowskiego-Crohna oraz nieokreślonego zapalenia okrężnicy – do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Pojawiły się doniesienia, iż berberyna może mieć wpływ na podobnego rodzaju schorzenia. Wyniki eksperymentu naukowego Podawanie berberyny (w dawce 50 mg na kg masy ciała): znacząco [...]
[...] Do tych pierwszych zalicza się np. ciążę, laktację i / lub stymulację sutków, stosunek seksualny, wysiłek fizyczny, czy nawet sen. Do grupy drugiej przynależą z kolei choroby przysadki (np. guz), choroby podwzgórza (struktury związanej z przysadką), stosowanie niektórych leków (np. w terapii estrogenowej, czy opioidów), a także choroby [...]
[...] w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowując Resweratrol może spowolnić proces starzenia i wspomagać leczenie wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, rak, choroby sercowo-naczyniowe i choroby neurodegeneracyjne; działa również jako regulator układu odpornościowego. Potrzeba więcej badań dotyczących wpływu resweratrolu na [...]
Mózg to jeden z najważniejszych narządów. Jest niczym gąbka chłonąca wiedzę i doświadczenia, centrum dowodzenia, które steruje pracą całego Twojego organizmu, jest także jak "mięsień", który trzeba ćwiczyć, aby nie wyszedł z wprawy. W rzeczywistości jest to najbardziej złożona część ludzkiego ciała, która wciąż nie została do końca poznana. [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
[...] się prawie każdej kobiecie, szczególnie odczuwalny jest w okresie menstruacji z powodu wahań hormonalnych, jednakże może też wynikać z wielu innych czynników, takich jak choroby, zażywanie leków czy zła dieta, przez co problem ten dotyka również mężczyzn. Co powoduje zatrzymanie wody w organizmie i jak sobie z tym radzić? Co więcej, produkty [...]
[...] na bakterie Nie. Jedną z obaw dotyczących jedzenia produktów organicznych jest ich narażenie na działanie bakterii, które są przenoszone przez żywność i mogą powodować choroby u ludzi. Niestety, ale zakup produktów organicznych nie zapewnia nam lepszej ochrony przed zatruciem pokarmowym. W rzeczywistości ryzyko może być nawet wyższe, niż [...]
Trenbolone jest jednym z częściej nadużywanych w dopingu środków. Niestety wiele osób sięga po niego za wcześnie. Zanim w pełni nie wykorzystasz potencjału testosteronu, winstrolu, masteronu, boldenonu czy nandrolonu, nie ma uzasadnienia w sięganiu po trenbolone. Pierwszy raz trenbolone badano w 1967 roku. W szerszym, nielegalnym użyciu u ludzi, [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] rolę w rozwoju i progresji miażdżycy. Witamina C jest głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka [...]
Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. [...]
[...] z wyjściowo zdiagnozowaną cukrzycą większe spożycie świeżych owoców wiązało się z: niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (o 17%), niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z powodu wystąpienia nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]