[...] pożądane to okres przed/lub w trakcie treningu siłowego. BCAA po treningu jest już zbędnym zabiegiem, chyba że w okresie 2-3h po treningu nie zjemy nic. Dodatkowa porcja w tym okresie pozwoli nam zabezpieczyć organizm. Dawka na porcje powinna wynosić około 20-30g czystych aminokwasów, by otrzymać jak najwięcej korzyści ze suplementacji. Na [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wykorzystanie suplementów diety, które oparte są na substancjach działających stymulująco, jest dość powszechną obecnie metodą wsparcia treningowego. Ich działanie ma na celu zwiększenie możliwości wysiłkowych lub też dostarczenie motywacji, gdy mamy słabszy dzień, a trening jest ostatnią rzeczą na liście, za którą mamy ochotę się zabrać. Jednak [...]
[...] że nie da się zrezygnować z pracy, dlatego też spróbuj chociaż co 30 lub 60 minut wstać, rozciągnąć się, przejść się po biurze. Wieczorem z kolei zamiast kolejnego odcinka serialu wybierz się na spacer albo oglądając telewizję porozciągaj się. Im więcej spontanicznej aktywności ruchowej tym poczujesz więcej ogólnej energii i produktywności.
[...] np. z kofeiną czy kreatyną. Działania azotanów ukierunkowane na tlenek azotu mogą być dodatkowo wzmocnione poprzez stosowanie cytruliny i argininy, czyli aminokwasowych stymulatorów NO. Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Referencje: Tan, Rachel et al. “Effects of Dietary Nitrate Supplementation on Back Squat and Bench Press Performance: A [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Aktualizacja 04.01.2023 Sportowcy niektórych dyscyplin, zwłaszcza kobiety, obawiają się suplementacji kreatyną ze względu na to, że może ona powodować wzrost masy ciała poprzez większe gromadzenie się wody w organizmie. Czy słusznie? Czy kreatyna zawsze powoduje znaczny wzrost ilości wody w ciele? Czy można uniknąć tego typu efektu i czerpać [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Podręczniki dotyczące żywności i żywienia potrzebują ciągłej aktualizacji, ponieważ wciąż odkrywane są właściwości zarówno substancji odżywczych, jak i związków bioaktywnych spoza tej gamy. Dobrym przykładem są tutaj witaminy. Ogólny zarys ich funkcji w organizmie jest dobrze znany, jednak to, w jaki sposób ich działanie oraz ich niedobory [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
[...] młodziej i promienniej, jagody Acai zawierają polifenole, które między innymi spowalniają produkcję endoteliny. Nadmiar tej substancji może prowadzić do poważnych chorób, w tym miażdżycy, czy choroby wieńcowej, mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę, czy insulinooporność (owoce te mają niski indeks glikemiczny), dzięki owocom Acai można [...]
[...] dawkowanie w porze okołotreningowej dzieląc porcję 6 g na dwie po 3 g, które należy przyjąć przed i po wysiłku. W dzień wolny od treningu dawkowanie przebiega podobnie, z tym że jedną dawkę podajemy rano, a drugą po południu. Spotkać można się z opiniami, żeby zastosować większe ilości produktu przedtreningowo, jednak beta-alanina nie działa [...]
[...] organizm ze szkodliwego amoniaku, powstającego w konsekwencji metabolizmu aminokwasów. Jabłczan Cytruliny z dodatkiem witaminy B6 w czystej formie. Cytrulina jest prekursorem kreatyny, przekształcanym w glikocjaminę i argininę. Uczestniczy w syntezie tlenku azotu (NO) stymulując jego produkcję. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
[...] się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą do najpopularniejszych [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
[...] jak istotne jest ich spożywanie w naszych dietach. Nie do końca jest jednak to takie proste. W wyniku smażenia, gdy temperatura sięga aż 200 stopni C, tłuszcze używane w tym celu muszą posiadać odpowiedni skład, aby nie doszło do ich utlenienia, powstania wolnych rodników i stopniowego przyczyniania się do negatywnego wpływu na nasze zdrowie. [...]
Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]
Niestety w życiu naszym bywa tak, że wraz z wiekiem coraz trudniej jest nie tylko zmienić naszą sylwetkę na lepszą pod względem jakości, czy zachować dobre samopoczucie, ale przede wszystkim być zdrowym i cieszyć się z tego do późnej starości. Z czym łączyć palmę sabałową? W zasadzie nie ma suplementów, których nie należy stosować równocześnie z [...]