Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] Drożdże dodać do letniego mleka i odstawić na około 10 min. Jeśli będą używane suche drożdże należy wymieszać je z mąką. Dodać jajko i dokładnie mieszać. Suche składniki (mąka, cukier i sól) przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać. Połączyć razem z połączonymi drożdżami i mlekiem, dokładnie wymieszać, do ujednolicenia się masy. Ciasto [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] cukru pudru, syropu klonowego oraz masła. Do wykonania ciasta na naleśniki amerykańskie wystarczą cztery produkty, czyli: mleko (najlepiej, żeby było letnie), jajka, mąka, środek spulchniający. To ciasto jest nieco „cięższe” niż do naszych naleśników, placki te są znacznie grubsze. Smaży się je z obu stron na złoty kolor, [...]
[...] wykorzystując mąkę pełnoziarnistą lub przykładowo gryczaną i ryżową. Użycie wymienionych mąk gwarantuje, że posiłek będzie miał więcej wartości odżywczych (dzięki temu, że mąka jest nieoczyszczona). Co więcej, będzie bardziej bogaty w błonnik, dzięki czemu po jego zjedzeniu dłużej będziemy odczuwać sytość. Niżej znajdziesz link do łatwego i [...]
[...] ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w kółko tego samego pokarmu będzie męczarnią. Propozycje posiłków dla kulturysty Omlet: kilka jajek, mąka, sól, wiórki kokosowe, olej kokosowy, śmietanka 30%, słodkie dodatki wg uznania i zapotrzebowania energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji [...]
[...] pszenno-żytni - zwykły można znaleźć w cenie 3-4 zł/kg, chleb bez glutenu - najdroższy potrafi kosztować 34,36 zł/kg, najtańszy 11,23 zł/kg – obliczenia są zbędne, mąka - znajdziesz ją w cenie 1-2 zł/kg, mąka bez glutenu - potrafi kosztować 18,99 zł/kg (zwykłej mąki kupisz sobie za tą cenę kilka-kilkanaście kg), chrupki śniadaniowe - [...]
[...] składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając [...]
[...] otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, ciasteczka, makarony, kluski, kaszę manną, kaszę [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] laskowe 20 g Energia i makroskładniki 468.2 kcal Białka: 17 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 60 g Przekąska Placuszki Brownie z piekarnika fasola czerwona bez zalewy 50 g mąka pszenna 30 g siemię lniane mielone 20 g czekolada gorzka 20 g (bez mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] osób dbających o zdrowie i sylwetkę? Cóż, postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: [...]