Siłownia, w której ćwiczę, dostarcza niezwykle wiele tematów do kolejnych artykułów. Oczywiście nie zanudzam Was przypadkami, które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
[...] glukozy i fruktozy, tych samych cukrów, które znajdziesz w syropie glukozowo-fruktozowym czy sacharozie (cukier biały, brązowy itd.). Liczne owoce nie zawierają wcale tak dużo węglowodanów, ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. W istocie sok pomarańczowy w tym aspekcie nie różni się wiele od [...]
[...] Ser mozzarella jest świetnym produktem, który posiada wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni. Warto wprowadzić go do naszej diety, w szczególności dlatego, że jest dużo zdrowszym zamiennikiem dla serów żółtych. Mała dawka sera mozzarella raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, a może mieć naprawdę prozdrowotny wpływ. Należy jednak [...]
Podczas treningu siłowego zarówno mężczyźni, jak i kobiety popełniają sporo błędów. Dzisiaj trening kobiety zaczyna przypominać bardziej występy artystyczne z elementami akrobatyki niż efektywny trening mający na celu wymodelowanie sylwetki. Zazwyczaj mamy tutaj do czynienia z elementami skocznymi, treningiem równowagi czy ćwiczeniami, które są [...]
[...] Jeśli masz nawyk sięgania po słodycze, zamień je np. na migdały, orzechy, desery białkowe. Jeśli słodkie przekąski nie są łatwo dostępne w Twoim otoczeniu, to pokusa będzie dużo słabsza. Jeśli masz nawyk słodzenia kawy czy herbaty, to postaraj się go wyeliminować. W ten sposób do ustroju trafia cała masa niepotrzebnej glukozy i fruktozy. Nie [...]
Na temat białka i jego ilości w diecie osoby trenującej powstało już mnóstwo opracowań, poradników i artykułów, jednak o ile internetowi poszukiwacze wiedzy radzą sobie dość dobrze ze znajomością zapotrzebowania, jak i możliwych ilości przyswajania protein, o tyle wśród osób uczęszczających na siłownie nadal przedziera się mit odnośnie 30g białka [...]
[...] ale wiele osób, nawet tych odżywiających się na co dzień zdrowo – ma do nich słabość. W chwilach takiej słabości warto sięgać po parówki dobre jakościowo, czyli te, które zawierają dużo mięsa, a mało wypełniaczy. Warto też szukać takich produktów, które pozbawione są konserwantów – to co prawda rzadkość, ale znaleźć można takowe na rynku.
[...] będzie mnóstwo kuszących Cię przekąsek? Zjedz przed wyjściem posiłek złożony z chudego mięsa i warzyw. Dzięki temu nie będziesz głodny i istnieje mniejsze ryzyko, że zjesz dużo za dużo. Możesz również wypić odżywkę białkową z wodą. Zabieg taki skutecznie ogranicza apetyt! Istnieją również dowody naukowe na to, iż przyjmowanie białka [...]
Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]
Dużo i intensywnie trenujesz? Dobrze wiesz, jak ważne jest być w pełni sił, w pełni zregenerowanym i gotowym do podjęcia kolejnego wysiłku fizycznego. Przy częstych treningach prawidłowa regeneracja jest kluczowa. Na szczęście przy pomocy diety i odpowiedniego trybu życia możemy w dużej mierze przyczynić się do poprawy regeneracji. Jak to zrobić? [...]
[...] typu fast food. W przyszłości może się to okazać dość zgubne i być może będziemy świadkami wzrostu wskaźnika otyłości. Do tej pory jednak Chińczycy, pomimo tego, że lubią dużo zjeść, stawiają na produkty bogate w błonnik, który dość szybko syci. W Chinach warzywa nie stanowią dodatku do posiłku, ale są jego punktem centralnym. Pomimo tego, że [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Jeszcze około 80 lat temu śmiertelność związana z grypą sięgała nawet 10,2 na 100 000 osób (w Stanach Zjednoczonych Ameryki). Pół wieku później (w latach 90-tych XX wieku) współczynnik ten wynosił już 0,56. Warto zaznaczyć, że na tak korzystny „obrót spraw” wpływ miały nie tylko postępy medycyny, ale również zmiany kryteriów diagnostycznych. [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
[...] Kim i wsp. kulturyści dostarczali 36% energii z tłuszczów (93% z diety, 7 % z suplementów/odżywek), a więc więcej, niż z węglowodanów. Podsumowanie Kulturyści potrzebują dużo tłuszczów (nawet 20-35% dziennej podaży energii), z pewnością sporo węglowodanów (nawet 4-7 g na kg mc), a podaż białka może wynosić nawet 2.5-3 g na kg masy ciała. [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] wszystkie trzy jego części. Tutaj zdecydowanie łatwiej będzie Wam wykonać wszystkie powtórzenia, gdyż w tej konfiguracji ciężar spoczywający na mięśniach piersiowych jest dużo mniejszy. Popracuj nad mocnym czuciem mięśniowym, a w końcowej fazie ruchu mocno napinaj mięśnie, aby poczuć, jak zaczynają całe wypełniać się krwią i dają uczucie [...]