Zdecydowanie nie będzie to artykuł związany z modą. Choć bez wątpienia w pewien sposób do niej nawiązuje. Głównymi odbiorcami treści w nim publikowanych będą kobiety, choć być może również i mężczyźni będą mogli skorzystać z kilku podpowiedzi w nim zawartych. Ogranicz węglowodany Na kilka dni z Twojej diety znika duża ilość pieczywa, makaronów, [...]
Rutyna w wykonywaniu treningów i trzymaniu diety jest niezwykle istotna. Dzięki niej mamy swój rytm i przyzwyczajenia, regularnie podejmujemy aktywność fizyczną i dobrze się odżywiamy. Może się jednak zdarzyć, że rutyna treningowa stanie się zbyt nudna i zbyt oczywista dla naszego ciała. Wtedy nadchodzi czas, by wprowadzić zmiany. Istnieje wiele [...]
[...] rozpuszczanie wspomnianych środków w mleku, chyba że pozbawione jest ono laktozy. Dla osób z nietolerancjami produkuje się obecnie białka serwatkowe bez laktozy. Co za dużo – to niezdrowo Nadmiar białka, wbrew temu, co można byłoby się spodziewać, niekoniecznie prowadzi do szybszego wzrostu masy mięśniowej. Rekomendowane dzienne spożycie [...]
[...] konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo więcej cukru, niż myślisz. Dania gotowe tj. zupy w proszku, mieszanki przypraw Nie wszystkie mieszanki przypraw są złe, warto jednak zerknąć na skład. W niektórych może [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Przyglądając się planom suplementacyjnym sportowców, zauważyć można, że najczęściej korzystają oni z aminokwasów rozgałęzionych. Jest to jedna z metod, która ma na celu wspomóc wysiłek osób trenujących, co przekłada się bezpośrednio na uzyskane wyniki. Ciężki wysiłek siłowy powoduje, że nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci [...]
[...] w razie kryzysu energetycznego, zostaną wykorzystane na potrzeby energetyczne. Efekt termiczny białka Nie ulega wątpliwości, że spożycie białka charakteryzuje się dużo większym TEF niż spożycie pozostałych makroskładników dietetycznych. Oznacza to, że zwiększony udział białka w diecie będzie stymulował organizm do utrzymania [...]
[...] limit ilości białka, z którego może korzystać twoje ciało i nie ma żadnych dodatkowej korzyści z jedzenia nadmiernej ilości białka. Uwaga! Pamiętaj, że kiedy stosujesz dietę o wyższej zawartości białka, musisz pić więcej wody, ponieważ metabolizm i wydalanie białka zwiększa zapotrzebowanie na płyny. Ważne jest, aby pić wystarczająco dużo wody.
[...] mrożenie i czas wpływają na utratę walorów smakowych i o tym też warto pamiętać. Jajka Jajka to wszechstronny pokarm, który możemy wykorzystać o każdej porze dnia. Mają dużo białka, mnóstwo witamin i minerałów i do tego mogą przetrwać w lodówce do pięciu tygodni. Jajka możesz zjeść na miliony sposobów, gotowane, smażone, w formie omletów, [...]
[...] golfa. Kiedy zaczął mieć problemy z biodrami, postanowił wrócić na siłownię, a w jego głowie narodził się pomysł, by wrócić na scenę. Konsekwentnie trzymał dietę, spożywając dużo białka, zielonych warzyw oraz węglowodany w trzech pierwszych posiłkach. Ograniczał także spożycie owoców, jedząc tylko jagody do owsianki rano. Jego liczne binteresy na [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
[...] się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do stagnacji! Nie jesz wystarczająco dużo białka Białka są jednym z elementów diety, których nasz organizm nie może magazynować na zapas. Oznacza to, że spożywanie protein w diecie powinno mieć charakter ciągły [...]
[...] roślinne, to tutaj jest z tym różnie. Właściwie to tylko napój sojowy zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. Pozostałe takie jak migdałowe, ryżowe, owsiane mają go dużo mniej. Wart uwagi jest jeszcze napój konopny. Nie ma co prawda tyle białka co mleko krowie, ale jednak jest go trochę więcej niż np. napoju migdałowym. W 100 g napoju [...]
[...] paczka ryżu wywołuje w nich uczucie frustracji, a nawet niechęć do treningów - "bo bez diety trening nie ma sensu". Na ratunek wtedy przychodzi gainer. Wypicie kalorii jest dużo łatwiejsze niż konsumowanie posiłków stałych. Nawet forma zblendowanej kaszy czy ryżu nadal pozostaje gęsta i mocno zapychająca, co nie zawsze stanowi alternatywę dla [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]
Z roku na rok rośnie wybór wszelkiego rodzaju odżywek białkowych, a wszystko to, by każdy mógł znaleźć odpowiedni wariant dla siebie. Stąd też zrobił się bum na odżywki oparte na białku roślinnym. Ostatnio głośniej się robi o białku grochu. Co sprawia, że jego popularność rośnie? Jakie przynosi korzyści? Podsumowanie Jeśli potrzebujesz wygody w [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]