W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] Ponadto według nich surowe ryby, które są przeznaczone na sushi, są o wiele lepsze jakościowo. Do surowego sushi wybierać powinno się ryby z oceanu, gdyż ryby słodkowodne są dużo bardziej podatne na uszkodzenia wywołane przez pasożyty. Profesjonalny kucharz, który przygotowuje sushi, jest w stanie po wyglądzie oraz zapachu ryby dokonać oględzin i [...]
[...] być więcej czy mniej odżywek. Istnieje kilka modnych diet. Raz „najlepsze” są diety węglowodanowo-białkowe, za chwilę te mające mało węglowodanów, za to bardzo dużo tłuszczy. Nie polecam eksperymentów, a raczej obserwacje własnego organizmu. Najlepiej zacząć od schematów, które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg [...]
[...] rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od diety. Nie dało się zdobyć za dużo informacji, a teraz każdy ma dietetyka, trenera sportów siłowych oraz grono innych doradców. Zadanie Doriana było tym trudniejsze, iż był pionierem, jeśli chodzi o [...]
[...] wzrost stężenia IGF-1 o 23,17% Źródło: Janet W Rich-Edwards „Milk consumption and the prepubertal somatotropic axis” Uwaga – jednak u dzieci z Bostonu, wpływ mleka był już dużo słabszy. Czy u dzieci z Mongolii był wpływ mleka czy niedożywienie? Tego już się nie dowiemy. Ponadto w innych badaniach wykazano, że doustne spożywanie białka [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
[...] przez osobę nie mającą wieloletniego stażu treningowego. Zwykle początkujący konsultują w Internecie koszmarne plany treningowe, powielają klasyczne błędy: ćwiczeń jest za dużo, objętość jest ogromna, kolejność ćwiczeń jest niewłaściwa lub kuleje nawet układ dni (np. w poniedziałek są plecy, a nogi we wtorek lub odwrotnie). Moja rada brzmi [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] niemające nic wspólnego z rzeczywistością. Nawet przy biegu blisko progu mleczanowego (dla dobrze wytrenowanej osoby leży on w zakresie 14-17 km/h) zużywanych jest bardzo dużo WKT. Spacerowanie zużywa zbyt mało kalorii, by przynosiło jakiekolwiek efekty. Należałoby chodzić 6-8 h dziennie, codziennie. Godzina spaceru w tempie prawie 5 km/h to [...]
[...] nagle zaczniesz dostarczać 1200 kcal dziennie (znam takie przykłady) zapewne odnotujesz gwałtowny spadek wagi ciała przez krótki czas, a później nie pozbędziesz się już zbyt dużo kilogramów. Dlaczego? Diety bazujące na zbyt dużym deficycie kalorycznym to „doskonałe” rozwiązanie, pozwalające na znaczne spowolnienie podstawowej przemiany materii [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] boksu tajskiego czy sambo, podnoszenia ciężarów, skoku w dal, skoku wzwyż, wieloskoków, rzutów młotem, oszczepem, pchnięcia kulą itd.). Po drugie, zawodnicy utleniali tak dużo tkanki tłuszczowej, gdyż była to elita elit, z wieloletnim stażem. 55% z nich miało sponsorów, 30% ustanawiało rekordy na różnych trasach, 10% rekordy międzynarodowe, a [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
Vince Gironda jest jednym z najbardziej znanych kulturystów Złotej Ery. Szczyt formy Schwarzeneggera przypadł na przełom lat 60. i 70. XX wieku. Wtedy nikt nie myślał o specjalnych wariantach treningu, ćwiczono z kolosalną objętością dobrą dla konia, a nie dla człowieka. W czasach Arnolda niezachwiane było przekonanie, iż należy ćwiczyć 4-6x w [...]
[...] zjada dziennie: 250 g białka, 680 g węglowodanów, 100-110 g tłuszczów. Każdy posiłek zawodnika zawiera dużą dawkę wysokiej jakości protein i porcję warzyw. Keith dostarcza dużo węglowodanów, aby utrzymać wysoką intensywność treningu. Białko: podaż wynosi od 2.2 do 2.9 g na kg masy ciała. Tłuszcze: od 0.5 do 1.2 g na kg masy ciała. Energia poza [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] to czas częściowej tromboplastyny po podaniu aktywatora. Wynik APTT jest ważny przy leczeniu przeciwzakrzepowym. Wynik APTT powyżej 100 sekund oznacza, iż pacjent dostaje za dużo heparyny. Wynik poniżej 50 sekund oznacza, że prawdopodobnie pacjent otrzymuje za mało leków przeciwkrzepliwych. Jaki wpływ ma trening na procesy krzepnięcia? Zwykle [...]