SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wołowina

  • [...] Pamiętaj, że nie jest to tylko mięso, ale także produkty, które je zawierają. W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2146 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1262 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4176 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1236 Data: 2022-05-31 12:29:58
  • Derek Lunsford, który w tym roku był drugi na Mr. Olympia, wcześniej startował w kategorii 212. Zwrócił na siebie uwagę gościnnym występem na Pittsburgh Pro 2022, kiedy to stanął obok potworów klasy Open, w tym Brandona Curry'ego, Nicka Walkera i Huntera Labrady. We wrześniu Lunsford przyjął specjalne zaproszenie od ligi IFBB do rywalizacji w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1123 Data: 2023-01-01 11:15:49
  • Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2024-01-25 09:44:11
  • [...] każdego shake'a zużywa 4 miarek izolatu białka serwatkowego. Źródła, z jakich zazwyczaj korzysta, by dostarczyć do diety określoną ilość białka to pierś z kurczaka, mielona wołowina, chude steki, jajka i twaróg. Nie przepada za rybami, więc nie zobaczycie ich w jego menu. Dba jednak o to, by spożywać odpowiednią ilość kwasów omega-3, zażywając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 938 Data: 2022-08-31 22:32:00
  • Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2097 Data: 2020-07-01 20:06:36
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10407 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • [...] znanymi czynnikami rakotwórczymi. Powstają, gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 963 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10267 Data: 2018-04-04 11:02:50
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Optymalne jest dostarczanie 50-55% energii z węglowodanów. Pozyskiwanie energii z białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze źródeł takich, jak jagnięcina, wołowina, wieprzowina i kurczak, wiązały się z wyższą śmiertelnością. Dostarczanie białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego ze źródeł takich, jak orzechy, masło orzechowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1375 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1771 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • [...] Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się cynk. Znakomite źródła cynku to: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób oraz wołowina. Dla kondycji skóry cenne są witamina A i witamina E. Witamina A znajdująca się m.in. w: mleku, serze, żółtkach jajek, maśle, tranie, wątrobie, a także w warzywach i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4892 Data: 2019-11-05 12:06:43
  • Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15941 Data: 2017-06-10 10:11:05
  • Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3124 Data: 2018-12-20 10:33:26
  • Jak być “fit”, jedząc na mieście?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do cheat meala, a jeżeli do niego dojdzie, to tak, by nie przeistoczył się w cheat day. Świetnym wyborem na mieście będzie pełnowartościowe białko, takie jak ryby, drób czy wołowina, dobre jakościowo dania takie jak np. sushi czy nawet pizza, jednakże nie taka na grubym cieście z podwójną porcją sera, a z dużą ilością warzyw i dobrego białka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7771 Data: 2017-08-11 09:19:17
  • Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5188 Data: 2020-03-12 11:50:44
  • Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4421 Data: 2019-12-10 04:44:12
  • W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5872 Data: 2019-01-15 13:00:56