[...] ponad głowę: no tak wielu zapyta teraz "co ma piernik do wiatraka"... a jednak w wiatraku kiedys zawsze był młyn, w młynie robiło sie mąkę a pierniki to w wiekszosci mąka! Podobnie jak przysiady tworza bazę dla poprawnego wykonania wiosłowania i martwego ciagu w dalszej perspektywie - podobnie tworza baze pod wszelkie cwiczenia wykonane [...]
MASA 2010/2011 Z VITALMAXEM PRZYGOTOWANIA DO ZAWODÓW W SEZONIE 2011/2012 CZYLI ATAK NA PODIUM Witam wszystkich bardzo serdecznie!!:) PP 2010 to już tylko wspomnienie, na szczęście całkiem miłe Od czasu zawodów minęło już trochę czasu, zdążyłem się zregenerować, odżywić, nałapać kilka kg czystego mięcha (hehehe, chciałbym:P) i [...]
[...] aktywatorem niektórych enzymów. Źródła: Mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista. Zapotrzebowanie: Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tego składnika [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
1 Podzial cukrów ================================================================== Najprostszymi przedstawicielami polihydroksyaldehydów i polihydrosyketonów są aldehyd glicerynowy (gliceroza wg nomenklatury cukrowej), czyli 1 "2-dihydroksypropanal i dihydroksyaceton, inaczej 1,3-dihydroksypropanon. Wszystkie cukry są pochodnymi tych związków i [...]
[...] mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pełni [...]
Nie znalazłem na sfd żadnego artykułu o przyprawach więc może ten się przyda, art nie jest moim dziełem :), pochodzi ze strony: http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl all rghts reserved (R) :) Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo-zapachowych od wieków używał, najczęściej [...]
[...] ale nadal jakieś korzyści istnieją. -Milk protein for improved metabolic health: a review of the evidence. The Journal of Nutrition and Metabolism. 2013;10(46). Biała mąka jest innym przykładem. Ludzie zakładają, że ponieważ jest to produkt przetworzony, jest zupełnie pozbawiony składników odżywczych. Mąka może nie jest najbogatszym [...]
[...] sery - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość [...]
[...] czyli do wszystkich produktów przechowywanych powyżej trzech miesięcy. W nowej wersji Zarządzenia MZiOS pojawiły się jeszcze wyroby cukiernicze trwałe (do 5 g/kg) oraz mąka i przetwory zbożowe (do 3 g/kg). E301, 302 Sole - sodowa i wapniowa kwasu L-askorbinowego. Działanie podobne do E300. Pierwsza z soli stosowana jest z powodzeniem w [...]
[...] sery — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza kukurydziana, inne kasze-przecierane, zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, [...]
[...] groszek ptysiowy, paszteciki i wyroby z ciasta francuskiego. Potrawy mączne i kasze. Ze względu na konieczność ograniczenia ilości błonnika w diecie dozwolona jest tylko mąka pszenna jasna i mąka ziemniaczana. Zabroniona jest mąka żytnia w każdej postaci i mąka pszenna razowa. Wyrobami z mąki stosowanymi w tej diecie są lane kluski z białka i [...]
Hej! Koło domu mam sklep gdzie zawsze kupuję chlebek ale ostatnio zawiesiłam oko na jego składzie. Mąka żytnia 50% ? I niby pozostałe 50 to woda i olej ? Wierzyć w to ? Do tego kalorycznie wychodzi dość nisko także też jestem tym zaintrygowana. /SFD/2021/8/30/1c71ff254ff4472fa49b5de9f260c7d9.jpg
[...] źle czuje, a tak lubię domowy chlebek na śniadanie do jajecznicy... Dlatego pomyślałam o chlebie tostowym. Co myślisz o chlebie tostowym z w miare dobrym składem (np mąka pszenna (69%), woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, ocet)? Albo masz może jakieś inne pomysły czym zastąpić chleb do jajek na śniadanie? Wiem, że są wafle [...]