[...] - dorzucenie owocu (rodzynek,ananasa,banana) -> wkroj sobie do ryzu i kuraka i zjedz na slodko! Nie musza to byc wazrywa - wskazane cos co zrownowazy posilek od strony kwas-zasada (a kazde wrzywo i kazdy owoc odkwasza!) I tu teraz kolejna zmiana - po tym juz nie pij nic - tylko odczekaj te 60-90minut. Wypisj shocka przygotuj sobie wszystko [...]
[...] tak częstego treningu są najlepiej zauważalne. Czyli mięsień nie musi się w pełni regenerować. Oczywiście regeneracja tutaj jest bardzo ważna. Bo powstały w trakcie treningu kwas mlekowy może zaburzyć regenerację, dlatego można wspomóc jego usuwanie przez prysznice lodowato-ciepłe, przez nie długi ruch aerobowy po treningu siłowym, wypicie [...]
[...] zaczął mi się świat kończyć, a potem jak odjechałam to zbudziłam się po ponad 5 godzinach %-) Do tego pewnie jako że było wytrawne, cały kolejny dzień czułam jak mi się ten kwas cofa do przełyku :sorry: O nie, nie, zdecydowanie postoję ;-) Jak kiedyś byłam cienias, tak teraz awansowałam na Mega Cieniasa %-) A w szafie czeka 1,5litrowe Clos [...]
Dostałam od sąsiadki sok z kiszonych buraków i kwas z kapusty. Wypiłam po szklance każdego. Dobre :-D Możliwe, że noc spędzę nie koniecznie w łóżku %-) obli ten burak mogę sobie pić kiedy chcę? Burak-korzeń liczę w bilans, ale tego nie umiem.
[...] nie tylko ich atrakcyjność w stosunku do kulturystów, ale również ich skuteczność. Serwatka podnosi wartość biologiczną białka sojowego uzupełniając profil niezbędnych aminokwasów. Im bardziej profil aminokwasów przypomina profil serwatki tym wyższa jest jego wartość biologiczna frakcji w serwatce. Takie białka jak laktoferyna i immunoglobuliny [...]
[...] że tłuszcz spożywany przez Europejczyków pochodzi głównie z mięsa oraz mleka i jego przetworów, natomiast podstawą diety Eskimosów są ryby dostarczające organizmowi kwasy tłuszczowe szeregu omega-3. Od tego czasu opublikowano wiele prac naukowych, w których opisano zalety tych kwasów. Udowodniono wręcz, że zapobiegają one chorobom serca [...]
[...] które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Wyjątkowo bogate w żelazo, błonnik, beta-karoten i witaminę C są botwina oraz szpinak. Te warzywa zawierają jednak również kwas szczawiowy, którego unikać powinny osoby chorujące na kamicę nerkową. Jedz bez obawy Zanim więc w sklepach pojawią się pierwsze letnie warzywa, rozkoszujmy się [...]
Broń się przed grypą Zanim jej wirus rozszaleje się na dobre, wzmocnij swój układ odpornościowy. Jak? Oczywiście dzięki mądrej diecie i trybowi życia. System immunologiczny nieustannie produkuje komórki, których jedynym zadaniem jest wychwytywanie i niszczenie szkodliwych bakterii i wirusów. W kilka dni nasz organizm wymienia aż 1/4 tych [...]
[...] ziemnych w codziennej diecie to dobry sposób na uniknięcie dwóch groźnych chorób cywilizacyjnych: miażdżycy i cukrzycy. Fistaszki są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko powstania zmian miażdżycowych. Regularne zjadanie orzeszków obniża poziom trójglicerydów (czynnika powodującego zmiany miażdżycowe) [...]
[...] zidentyfikowali białko, które jest specyficzne dla naczyń krwionośnych tkanki tłuszczowej - prohibitynę. Następnie opracowali krótki peptyd, składający się z dziewięciu aminokwasów (cysteina-lizyna-glicyna-glicyna-arginina-alanina- lizyna-kwas apraginowy-cysteina, w skrócie CKGGRAKDC), który może wiązać się z prohibityną. Co więcej, do peptydu [...]
[...] które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Wyjątkowo bogate w żelazo, błonnik, beta-karoten i witaminę C są botwina oraz szpinak. Te warzywa zawierają jednak również kwas szczawiowy, którego unikać powinny osoby chorujące na kamicę nerkową. Jedz bez obawy Zanim więc w sklepach pojawią się pierwsze letnie warzywa, rozkoszujmy się [...]
[...] ujawniła, że istnieje między nimi silna zależność. Zdaniem autorów, można ją uzasadnić tym, że picie większych ilości napojów gazowanych powoduje silne i długotrwałe zakwaszenie nabłonka przełyku. Po pierwsze, napoje te mają kwaśny odczyn, gdyż zawarty w nich dwutlenek węgla tworzy z wodą kwas węglowy, a po drugie sprzyjają one refluksowi, [...]
[...] zimowym stosować niewielkie dawki witaminy D, która nie dopuszcza do większych uszkodzeń stawowych. Niezależnie od wspomnianych już preparatów wskazane jest zażywanie kwasu gamma-linolenowego. Ten produkt jest akurat dość popularny i niezbyt drogi. Występuje w dwóch postaciach. Pierwsza to Biogal produkcji polskiej. Są to kapsułki oleju z [...]
[...] FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek) E 111 zabroniony E 120 niebezpieczny (koszenilina, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny) E 121 zabroniony E 122 podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w [...]
[...] że zawiera on 2333 potencjalnych genów. Część z nich koduje enzymy, odpowiedzialne za niszczenie składników ludzkich komórek skóry (jak tłuszcze - np. ceramidy, wielocukry - kwas sialowy i hialuronowy) oraz wykorzystywanie ich np. jako źródła pożywienia. Inne geny kodują związki (np. porfiryny), które mogą uszkadzać komórki nabłonka, wywoływać [...]
[...] nie wystarczyłby do przeżycia nawet jednego dnia. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, którego 98 procent stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w [...]
[...] Mogą wtedy rozpuścić parę gram proszku w niewielkiej ilości wody i wypić, co pomaga zlikwidować ochotę na słodycze między posiłkami. Dieta wysokobiałkowa podnosi zakwaszenie organizmu, podczas gdy dieta z wysokim poziomem tłuszczu niekoniecznie. Warzywa i jarzyny mają właściwości alkalizujące, więc jeśli razem z białkiem zjada się ich [...]
[...] wyraźnie spowalniały wzrost guzów, jak również ich przerzuty do innych organów i tkanek, wydłużały też życie zwierząt" - komentuje dr Orsolic. Propolis i zawarty w nim kwas kawowy znacznie ograniczały wzrost guzów podskórnych i sprzyjały dłuższemu przeżyciu zwierząt. Miód podawany przed wstrzyknięciem komórek nowotworu hamował przerzuty [...]