Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość. Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] interwałowe. Im więcej mięśni zachowasz, tym lepsze „spalanie” tłuszczów. Dodatkowo wydaje się słuszne, aby zrezygnować z węglowodanów o szybkiej kinetyce (słodzone napoje, jogurty, ciastka, batoniki, drobne przekąski), fast foodów, ograniczyć dowóz tłuszczów nasyconych, utrzymywać dość wysoką podaż protein. Zamienniki posiłków mogą być ciekawym [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia przez nasz organizm. Co więcej, nabiał, a w szczególności jogurty, są źródłem żywych kultur bakterii, mających dla naszego organizmu prozdrowotny wpływ. Z drugiej jednak strony, ogólnodostępne są dużo lepsze źródła białka, wapnia [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] które są odpadem mleczarskim) i mleka. Mleko dostarcza licznych związków hormonalnych, które wcale nie są korzystne dla zdrowia (np. estrogeny, wszystkie rodzaje). Mleko, jogurty i inne produkty mleczne powodują nasiloną odpowiedź insulinową, więc z jednej strony zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, z drugiej możemy wywołać cukrzycę [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]