[...] z masłem- odpowiedni trening i dieta. Chessie przypomina sobie jednak zawodniczki na backstagu. Powiedziała: “Żadna z nich nie miała w sobie energii i wszystkie piły czerwone wino, by się odwodnić. Były tak wykończone, że aż przykro było na nie patrzeć. Jest to ich styl życia, ale z pewnością nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.” [...]
[...] dla mięsa. Przykładowo w klasyfikacji Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) (https://monographs.iarc.who.int/agents-classified-by-the-iarc/) w 2015 r. mięso czerwone zaklasyfikowano w kategorii 2B (oznacza to: możliwe, iż jego jedzenie powoduje raka; dowody obejmują w większości badania na zwierzętach), ale już w 2018 r. [...]
[...] racjonalnej diety nie występują tak znacznie zwiększone stężenia glukozy we krwi. W niewielkich ilościach jest ona niezbędna i potrzebna np. zasila pracujące mięśnie, czerwone krwinki oraz mózg. Współcześnie wiąże się nadmierną podaż cukrów prostych z: odkładaniem tłuszczu = fatalny wygląd sylwetki kulturysty, stanem zapalnym, cukrzycą, [...]
[...] krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g na dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg na minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu. Ale przecież ciała ketonowe zasilają [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Kreatyna należy do najlepiej sprzedających się suplementów diety w historii. Być może jest nawet na pierwszym miejscu - przynajmniej na to wskazują wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by [...]
[...] trzykrotnie bardziej narażone na zapalenie stawów, niż osoby unikające słodkich napojów. 2. Przetworzone mięso Diety, które obfitują w wysokoprzetworzone mięso oraz mięso czerwone, nasilają stany zapalne w naszym ciele. Ich obecność w diecie podnosi poziom interleukiny-6, białka CRP oraz poziom homocysteiny. Przytoczone badanie w pierwszym [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] kreatyny. Ponieważ mięso budzi poważne wątpliwości zdrowotne, szczególnie w USA (używanie hormonów do tuczu), kreatyna jest o wiele zdrowszym wyborem. Od wielu lat mięsa czerwone i wysokoprzetworzone są sklasyfikowane jako czynniki rakotwórcze przez IARC, organizację zajmującą się badaniem raka. Niektóre osoby unikają jedzenia mięsa ze [...]
[...] czyli 142,2 kcal). Ilość trójglicerydów w takich warunkach wzrosła z 13,4 +/- 2,3 mmol/L na godzinę do 19,4 +/- 3,5 mmol/L na godzinę. Dodać należy, iż niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
[...] i po rozluźnieniu mięśni za pomocą terapii elektrycznego masażu punktowego, 59-latek został poddany terapii czerwonym światłem. Lekarz wyjaśnił: „Wiele osób nie rozumie, że czerwone światło jest czymś, co w mniejszym lub większym stopniu odżywia komórki. Zatem jeśli jest pewne ograniczenie, brakuje przepływu krwi, jakości tkanek lub ogólnie [...]
[...] sprintach, skokach itd., włókna IIa- mają sporo glikogenu i niewiele tłuszczu wewnątrzmięśniowego; są używane w treningu siłowym; są bardziej wytrzymałe od IIb, włókna I (czerwone, powolne, wytrzymałościowe) - korzystają z wielu różnych szlaków i źródeł energii (w tym z tłuszczów, glikogenu, glukozy w procesach tlenowych); mają zmagazynowanych [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Wiele osób sięga po doping za wcześnie, nie mając jeszcze odpowiedniej wiedzy, inni korzystają z wątpliwej jakości poradników z youtube lub ze stron internetowych poświęconych farmakologii (w których treści nie ma odniesienia do literatury oraz faktów, zawierają zaś nadinterpretacje, przeinaczenia oraz błędy). Oto trzy najczęściej popełniane błędy [...]