SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czerwone

  • Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11891 Data: 2019-04-17 11:08:30
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3508 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 764 Data: 2022-12-27 09:56:31
  • GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4736 Data: 2019-05-02 13:33:15
  • [...] nałożyć na chleb, a na to pokrojone w plasterki jajko. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Posiłek 3 80 g tofu 40 g oliwek czarnych 50 g sałaty lodowej 50 g czerwonej cebuli ulubione przyprawy średnia pomarańcza Sałatę oraz cebulę należy posiekać, dodać do nich oliwki oraz pokrojone tofu, przyprawić. Zjeść w formie sałatki. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6524 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] raka. Czy zachodnie diety powodują raka? Wiele na to wskazuje. Najpierw na czarnej liście IARC znalazły się wszelkie rodzaje mięsa, a szczególnie te wysokoprzetworzane i czerwone. Obróbka mięsa to: peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1042 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • Doping krwi - na czym polega i o co tu chodzi?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] czyli ilość krwinek czerwonych względem innych elementów osocza (objętości całej krwi). Im wyższy hematokryt, tym więcej całkowitej objętości krwi stanowią krwinki czerwone. Hematokryt to broń obosieczna. Może ułatwiać transport tlenu, jak i być powodem poważnego wzrostu ryzyka sercowo-naczyniowego. Jakie znaczenie ma hematokryt dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3892 Data: 2022-02-02 09:38:00
  • [...] ATP, zużycie tłuszczów wewnątrzmięśniowych przez pracujące mięśnie, zużycie ciał ketonowych do „zasilania” wysiłku fizycznego, zużycie glukozy przez mózg i czerwone krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11256 Data: 2018-08-30 08:54:09
  • Wiele osób sięga po doping za wcześnie, nie mając jeszcze odpowiedniej wiedzy, inni korzystają z wątpliwej jakości poradników z youtube lub ze stron internetowych poświęconych farmakologii (w których treści nie ma odniesienia do literatury oraz faktów, zawierają zaś nadinterpretacje, przeinaczenia oraz błędy). Oto trzy najczęściej popełniane błędy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12208 Data: 2017-08-07 10:09:03
  • Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2023-12-13 12:28:56
  • Ile kalorii ma papryka? Jakie są rodzaje papryki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc.  Ostre odmiany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 427 Data: 2023-05-12 08:58:28
  • O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1684 Data: 2020-12-02 13:51:11
  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sprintach, skokach itd., włókna IIa- mają sporo glikogenu i niewiele tłuszczu wewnątrzmięśniowego; są używane w treningu siłowym; są bardziej wytrzymałe od IIb, włókna I (czerwone, powolne, wytrzymałościowe) - korzystają z wielu różnych szlaków i źródeł energii (w tym z tłuszczów, glikogenu, glukozy w procesach tlenowych); mają zmagazynowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9685 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • [...] i po rozluźnieniu mięśni za pomocą terapii elektrycznego masażu punktowego, 59-latek został poddany terapii czerwonym światłem. Lekarz wyjaśnił: „Wiele osób nie rozumie, że czerwone światło jest czymś, co w mniejszym lub większym stopniu odżywia komórki. Zatem jeśli jest pewne ograniczenie, brakuje przepływu krwi, jakości tkanek lub ogólnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2024-02-03 21:41:37
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7824 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czyli 142,2 kcal). Ilość trójglicerydów w takich warunkach wzrosła z 13,4 +/- 2,3 mmol/L na godzinę do 19,4 +/- 3,5 mmol/L na godzinę. Dodać należy, iż niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7239 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • [...] kreatyny. Ponieważ mięso budzi poważne wątpliwości zdrowotne, szczególnie w USA (używanie hormonów do tuczu), kreatyna jest o wiele zdrowszym wyborem. Od wielu lat mięsa czerwone i wysokoprzetworzone są sklasyfikowane jako czynniki rakotwórcze przez IARC, organizację zajmującą się badaniem raka. Niektóre osoby unikają jedzenia mięsa ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2100 Data: 2022-04-07 14:26:42
  • Dieta śródziemnomorska - zasady i przykładowy plan żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Polać odrobiną octu jabłkowego, wymieszać. Posiłek 4 100 g twarogu półtłustego 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego 10 g ksylitolu 30 g orzechów włoskich seler naciowy 2 czerwone papryki Twaróg rozrabiamy z pogniecionymi orzechami włoskimi oraz ksylitolem, robiąc „orzechową pastę” na chleb. Seler oraz paprykę kroimy w paski i zjadamy, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5523 Data: 2018-02-17 11:20:58
  • Ile kalorii ma banan? Wartość odżywcza banana

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 864 Data: 2023-02-17 10:40:28
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2024-01-09 11:59:37