SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

choroby

  • [...] Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii. To nie wszystko, szybciej jest wymienić choroby, z którymi nie powiązano tłuszczu odłożonego w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych, niż te, dla których związek jest bezsprzeczny. Jego występowanie jest skorelowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2130 Data: 2019-05-17 20:54:50
  • Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3988 Data: 2019-10-08 12:52:18
  • Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8472 Data: 2020-04-22 10:35:24
  • Mózg to centrum dowodzenia naszego ciała i organ odpowiedzialny za naszą interakcję z otaczającym nas światem. Niestety wraz z wiekiem mogą pojawiać się choroby neurodegeneracyjne, które podobnie jak zwyrodnienia stawów, powoli utrudniają pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3767 Data: 2021-08-20 09:43:13
  • [...] prof. dr hab. Stanisław Czekalski, dr n. med. Robert Drabczyk Śródmiąższowe zapalenie nerek http://nefrologia.mp.pl/choroby/chorobyudoroslych/show.html?id=51930 Konrad Walczak, Anna Krysicka, Dariusz Moczulski Nefropatia ziół chińskich — opis przypadku Klinika Chorób Wewnętrznych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2565 Data: 2021-12-20 10:07:47
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • [...] problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby.  Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), a fakt, że podnosi stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 524 Data: 2023-07-08 07:49:33
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 501 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Co jeść a czego unikać w trakcie przeziębienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem.  Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 404 Data: 2024-01-03 12:30:11
  • Objawy niedoboru białka w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15464 Data: 2018-03-27 10:36:36
  • Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia.  Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2151 Data: 2020-09-29 07:52:23
  • Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5684 Data: 2020-10-26 09:56:55
  • [...] wraz z chorobą. COVID-19 Objawy COVID-19 są często podobne do objawów grypy i obejmują m.in. kaszel, gorączkę, zmęczenie, a także osłabienie mięśni. W zależności od stopnia choroby osłabienie to może być większe lub mniejsze. W cięższych przypadkach konieczna może być rehabilitacja w celu odzyskania sił. Uraz mięśni Urazy mięśni powstają na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1058 Data: 2022-03-10 07:55:53
  • Wydawać by się mogło, że ból mięśni i stawów wpisany jest w rutynę treningową. Istnieje pewne przeświadczenie, które wskazuje, że dobrze wykonany trening musi sprawiać ból. Wiele osób wstając rano, ocenia czy czuje dzień wcześniej trenowane grupy mięśniowe i na tej podstawie wyciąga wnioski, czy trening był udany. Niestety taka strategia nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1050 Data: 2023-04-27 17:33:12
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 339 Data: 2023-05-24 22:17:42
  • Niektórzy uważają, że trening podczas upału może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza w zakresie utraty tkanki tłuszczowej. Niekoniecznie jest to prawda. Trening termiczny to — najprościej mówiąc — trening, w którym wykorzystuje się ciepło do zwiększenia wydajności, na przykład jako element aklimatyzacji sportowca do warunków wysokich temperatur, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 826 Data: 2023-07-06 06:58:22
  • Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10585 Data: 2018-03-25 17:08:02
  • Witamina C - czy leczy raka?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] chemioterapii i rzadsze były działania niepożądane związane z chemioterapią. Terapia witaminą C miała minimalny wpływ na przeżywalność oraz wpływ na nawrót / progresję choroby. (Ma i wsp., 2014) Dożylne podawanie witaminy C 3.5–5.6 g dziennie przez 9 dni obok chemioterapii.; zwiększona całkowita remisja po pierwszej indukcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1862 Data: 2018-11-17 12:10:08
  • Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4908 Data: 2019-07-03 19:11:27
  • Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2501 Data: 2020-05-26 11:05:54