[...] z kolei z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, jak i z rzadką chorobą genetyczną. Dodatkowo, osoby dotknięte mukowiscydozą czy celiakią powinny badać poziom witaminy E, gdyż choroby te predysponują do występowania jej niedoborów. Braki będą oznajmiały się poprzez: uczucie zmęczenia, anemię, szybkie starzenie się skóry, podatność na infekcję, [...]
[...] po 120 g). Za to uczestnicy wybrali żywność, która zawierała 3.6 g więcej soli, niż powinna (sól w nadmiarze i u osób bardziej na nią wrażliwych odpowiada za nadciśnienie, choroby nerek i serca, w perspektywie czasu wydatnie skraca życie). Ten sam problem dotyczył węglowodanów, a szczególnie sacharozy. Okazało się, iż osoby przydzielone do [...]
Jeżeli chodzi o Twoje zdrowie, to żaden temat nie jest tematem tabu. O zaparciach mówimy niechętnie, a jest to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Braku wypróżniania przez dłuższy czas nie można ignorować, ponieważ może to doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podsumowanie Zaparcia nie są niczym przyjemnym, więc warto działać [...]
[...] są mniej kaloryczne. Cukrzyca Cukrzyca typu 2 to globalna epidemia zdrowia. Zdrowa dieta, szczególnie gdy jest oparta na roślinach, może pomóc w zapobieganiu i leczeniu tej choroby. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że diety roślinne wspomagają utratę wagi i zawierają wiele pokarmów bogatych w błonnik i ubogich w niezdrowe tłuszcze i [...]
[...] jagody Acai zawierają polifenole, które między innymi spowalniają produkcję endoteliny. Nadmiar tej substancji może prowadzić do poważnych chorób, w tym miażdżycy, czy choroby wieńcowej, mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę, czy insulinooporność (owoce te mają niski indeks glikemiczny), dzięki owocom Acai można skutecznie leczyć [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] Nie da się w skrócie omówić tego zagadnienia. Postaram się przedstawić, choć najciekawsze szczegóły dotyczące wpływu stresu na układ nerwowy. Czy stres może wyzwalać choroby? Odpowiedzi kompensacyjne są znane jako reakcje na stres. W zależności od rodzaju, czasu i nasilenia zastosowanego bodźca stres może wywierać różne działania na [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
[...] związek. Homocysteina jest aminokwasem pośrednim odkrytym w 1932 r. powstającym podczas metabolizmu metioniny. Wg obecnej wiedzy naukowej, jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Nadmierna podaż metioniny czy też zaburzenia jej [...]
[...] Szacuje się, że dotyka aż 5-8% ciąż (USA). Gdy kobieta w ciąży, spożywa zbyt małe ilości wapnia, suplementacja tym minerałem, może zmniejszać ryzyko wystąpienia tej choroby. Jedna z metaanaliz potwierdziła, że u pań z niedoborami wapnia w diecie, podawanie wapnia w postaci suplementacyjnej, w wielkości powyżej 1000 mg na dzień, [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są [...]
Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]
[...] miękkich. Magnez Wspiera mineralizację kości oraz syntezę białek kościotwórczych. Cynk Bierze udział w procesie budowy i naprawy tkanki kostnej. Wiedz również, że niektóre choroby, leki i zmiany hormonalne mogą przyspieszyć utratę masy kostnej. Aby ocenić osobiste czynniki ryzyka złamań, porozmawiaj ze swoim lekarzem i postępuj zgodnie z jego [...]