[...] 53 kobiet z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego o nasileniu od łagodnego do średniego. Po 3 i 6 tygodniach terapii odnotowano poprawę wyników wg skal odnoszących się do choroby zwyrodnieniowej stawów. Odnotowano zmniejszenie odczuwania bólu, sztywności i poprawę funkcji stawu. Odnotowano tylko jedną reakcję alergiczną. Sześćdziesięciu [...]
[...] w funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka doprowadziła do przeprowadzenia badań obserwacyjnych, w których oceniano zależność między stężeniem cynku i podatnością na choroby zakaźne. Bondestam i współpracownicy przebadali 28 dzieci w wieku od 10 miesięcy do 10 lat i zaobserwowali, że stężenia cynku we krwi są znacznie niższe u dzieci, [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] tygodniowo i o dawkach rhGH powyżej 15 IU dziennie. Jeśli w tych warunkach rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie [...]
[...] R.K. Murray „Biochemia Harpera” Marlyn Wu; Jonathan S. Crane. „Biochemistry, Collagen Synthesis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/ Anna Galicka „Mutacje genów niekolagenowych we wrodzonej łamliwości kości – znaczenie produktów tych genów w biosyntezie kolagenu i patogenezie choroby” http://www.phmd.pl/api/files/view/28890.pdf
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] na insulinooporność, cukrzycę, Alzheimera oraz wiele innych chorób związanych z insuliną ciągle wzrasta, bardzo ważne jest, by poznać jak najlepiej rolę insuliny na nasz układ nerwowy. Może nam to pomóc zapobiegać oraz leczyć te choroby i pozwoli osiągnąć dużo szybciej upragnioną sylwetkę, gdyż utrzymanie diety będzie dużo łatwiejsze.
[...] został nominowany do metamorfozy 2016 250k Challange. W trzy miesiące stracił 22 kilogramy. Obecnie jego ciało zawiera ponad 20% mniej tłuszczu, zminimalizował ryzyko choroby i otrzymał 100 tysięcy dolarów. Kiedy oglądał swoje stare zdjęcia był przerażony tym, jak wyglądał: zwisający brzuch wystający nad spodniami. Wszystko dlatego, że [...]
Cynk – należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie (np. jako składnik lub aktywator enzymów). Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
[...] do rozwoju wielu chorób. Diety wegetariańskie i wegańskie pojawiają się na całym świecie dzięki dowodom, że wzorce żywieniowe oparte na roślinach zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy typu 2 i raka. Ciąża jest krytycznym oknem możliwości zapewnienia nawyków żywieniowych, które są korzystne [...]
[...] gęstości kości. W wyniku tego działania, kości stają się cienkie, kruche, mniej odporne na przeciążenia i bardziej podatne na złamania. W zaawansowanych stadiach choroby nawet tak proste czynności, jak kichnięcie, mogą powodować złamania. O ile sama choroba nie jest śmiertelna, o tyle konsekwencje złamań np. u osób starszych mogą [...]
[...] być właśnie na jesień. Jest to choroba autoimmunologiczna, która przejawia się wzmożonymi bólami w niektórych stawach oraz wyraźnym ich sztywnieniem. Ryzyko wykrycia tej choroby wzrasta z wiekiem licząc od wieku średniego, chociaż pojawia się ona również niekiedy u osób młodszych. Podobnie jak w przypadku wielu innych chorób o podłożu [...]
[...] że najczęściej wybierane przekąski mają dużo cukru i tłuszczu). A jak wiadomo, nadwaga i otyłość prowadzą do kolejnych problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W jaki sposób poradzić sobie ze stresem i uniknąć podjadania? Przede wszystkim dowiedz się - co wywołuje stres? Zajadanie stresów to coś, co [...]
Żylaki to kręte, skręcone lub wydłużone żyły. Sam rozmiar nie wskazuje jeszcze na nieprawidłowości. Rozmiar może się różnić w zależności od temperatury otoczenia i u kobiet pod wpływem czynników hormonalnych. Ponadto normalne żyły powierzchowne, występujące u szczupłej osoby mogą wydawać się duże, podczas gdy żylaki u osoby otyłej mogą być [...]
[...] zakresów ruchomości naszych stawów, co powiązane będzie z wyłączeniem nadmiernej kompresji na ich powierzchnię i prowokowania nadmiernego tarcia chrząstek, co jest przyczyną choroby zwyrodnieniowej. Zbyt mocno napięte struktury tkankowe będą wpływać na zwiększone ryzyko kontuzji, poprzez ograniczenie ich rozciągliwości i elastyczności. Oznacza [...]
[...] wtedy uczucie sytości i przez długi czas nie chce nam się jeść, co doskonale wspomaga efekty diety i problemu z apetytem pomaga również w leczeniu chorób jak: otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory Niestety błonnik w nadmiarze może przynieść również szkody, tj.: wywołuje biegunkę i bóle brzucha obniża działanie tabletek [...]
Nie ulega wątpliwości, że podejmując aktywność fizyczną, liczymy na szybkie postępy. Wdrożenie planu dietetycznego, treningu siłowego, jak i dodatkowych aktywności, ma za zadanie zapewnić nam szybkie rezultaty. Jednak pamiętać należy, że proces adaptacyjny, w przypadku osób z nadwagą czy też początkujących, wymaga czasem cierpliwości. Obwody [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
[...] Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Podsumowanie Zdrowy tryb życia łączący odżywczą dietę i regularną aktywność fizyczną to ważny element wpływający na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym [...]