[...] włókien mięśniowych na poziomie płytki motorycznej (czyli styku włókna nerwowego z mięśniowym). Zaburzenia metabolizmu acetylocholiny to jeden ze znaków charakterystycznych choroby Alzheimera u osób starszych, czy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Wpływ bacopy na organizm W ujęciu tradycyjnym spektrum zastosowań [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Jednym ze środków, który uznaje się za standard w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów, jest glukozamina. Dzięki swoim właściwościom sprzyja ona nie tylko osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami, ale również może być czynnikiem prewencyjnym, np. u sportowców. Z dietą nie jest łatwo dostarczyć do organizmu dawek glukozaminy, które mogłyby [...]
Pobudki w środku nocy oraz kłopoty z ponownym zaśnięciem mogą mocno wpłynąć na nasz nastrój, zdrowie i poziom energii w ciągu dnia. Jeśli ten problem dotyczy także Ciebie, przeczytaj i dowiedz się, jak możesz sobie z tym poradzić.
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. Kawa jako [...]
[...] działaniu, ale … rozwijanie się zmian nowotworowych u osób regularnie sięgających po alkohol czasem zajmuje lata. Pewne osoby są genetycznie predestynowane do choroby, z kolei inne mogą o wiele dłużej żyć, mimo ekspozycji na szkodliwe czynniki, takie jak słodzone napoje. To samo dotyczy palenia tytoniu. Poza tym ostrzegam przed [...]
[...] Istnieje jeszcze szereg innych czynników, które wpływać mogą na mikrobiotę jelitową, jednak nie są one tak łatwo modyfikowalne przez człowieka. Przykład stanowią tutaj m.in. choroby zapalne jelit. Odwracanie zaburzeń mikrobioty jelitowej Zależnie od tego, co było prawdopodobną przyczyną zaburzeń mikrobioty jelitowej, stosuje się różne podejścia [...]
[...] występowania, jedzenie stresowe/emocjonalne szkodzi zdrowiu. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Może również zwiększać poziom stanów zapalnych w organizmie i wpływać na poziom ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
[...] wnioskiem z tej metaanalizy wydaje się zatem sformułowanie, że... Nie ma zdrowego wzorca otyłości! Najprawdopodobniej brak związku między otyłością a ryzykiem zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego, który pokazywały niektóre poprzednie badania, może wynikać ze zbyt krótkiego czasu obserwacji pacjentów. Ta metaanaliza, wydaje się [...]
[...] rodziny spędzają czas ze starszymi i opiekują się nimi. To ważne, ponieważ samotność i brak więzi społecznych mocno przyspiesza starzenie się naszych organizmów, rozwój choroby Alzheimera, depresji, co w konsekwencji może doprowadzić do przedwczesnej śmierci. Według Centers for Disease Control and Prevention izolacja społeczna wiąże się z [...]
[...] ulegają połączenia nerwowe w obrębie trzewi, co często powoduje bóle i dyskomfort. Zaburzeniu ulega również wydzielanie substancji trawiennych, które prowadzić może do choroby refluksowej. Połączenia ścisłe w jelitach mogą utracić stabilność prowadząc do osłabienia śluzówki, a kompozycja i liczebność bakterii wykazujących działanie ochronne [...]
[...] Regularnie spożywane sery i inne produkty mleczne mogą działać prozapalnie na nasz organizm, a to w konsekwencji może prowadzić do cukrzycy, chorób serca, raka, otyłości, choroby Alzheimera, problemów trawiennych takich jak IBS i choroba Leśniowskiego Crohna czy astmy. Istnieje jednak kilka naprawdę pysznych, bezmlecznych alternatyw sera, [...]
[...] zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udar czy otyłość. Jak sobie radzić z łakomstwem na słodkie? Cukier jak narkotyk? Wielu specjalistów od żywienia zgodnie twierdzi, że cukier zawarty w [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
[...] jego zdrowia. Lekarz przeprowadzający zabieg powiedział: „W przypadku Chrisa to nie tak, że ma przewlekłą chorobę nerek zwaną neuropatią IGF, nawet nie jest blisko tej choroby, ale chcemy zapobiec łagodnej dysfunkcji. Zamiast po prostu mówić: obserwujmy, czekajmy i zobaczmy, czy sytuacja się pogorszy, jest to działanie zapobiegawcze, [...]
Zgodnie z ustalonym stanem wiedzy nowotwory przewodu pokarmowego mogą w dużej mierze być konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Nieodpowiedni sposób odżywiania stanowi przynajmniej współprzyczynę omawianych przypadłości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne korzyści w kwestii [...]
[...] że odpowiednia ilość magnezu w diecie, to nie tylko zapobieganie chorobom prozapalnym, powiązanym z niskim poziomem testosteronu i IGF-1. Niedobory magnezu zostały dodatkowo powiązane z takimi chorobami jak zaburzenia nerwowo-mięśniowe, choroby wieńcowe serca, astma, migrena, PSM, powikłania w rozwoju zarodka, kruchliwość kości i otyłość.
Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]