Po zakończonej redukcji powinienem szybko podbić kalorie, czy wolno? Temat dość kontrowersyjny i faktycznie, co spytamy dietetyka, możemy uzyskać inną odpowiedź. Dlatego, zastanówmy się, skąd biorą się dwie szkoły na wyprowadzanie po redukcji. Ze względu na to, że przez pierwsze tygodnie najprawdopodobniej będzie wykorzystywany ciągle deficyt [...]
[...] czuć, że masz jakiekolwiek wyrzeczenia. Spożywanie różnorodnych posiłków ułatwi Ci także dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedz więcej białka Białko to bardzo ważny makroskładnik, a wraz z wiekiem rośnie jego zapotrzebowanie. Wspomaga tworzenie się oraz regenerację naszych tkanek, a także dzięki temu, że [...]
[...] mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie ketogenicznej. Drugi, klasyczny sposób odżywiania polega na dostarczaniu 50-60% węglowodanów, 15-25% białka i 20-25% [...]
Do kawy przylgnęła etykietka napitku ułatwiającego odchudzanie. Z jednej strony wpłynęły na to doświadczenia pokoleń, z drugiej zaś badania naukowe, które udowodniły, że spożycie kawy faktycznie przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, najsilniej działają w tym kierunku zawarte w kawie kwasy, chlorogenowy i kawowy, których [...]
[...] po biegu. Były to osoby w wieku ~35 lat o dobrej wydolności i przebiegały trasę średnio w 243 minuty. Stwierdzono: wydłużenie fali P wzrost stężenia markera prozapalnego (białka C-reaktywnego), cytokin prozapalnych, stężeń leukocytów, granulocytów neutrofili, przedsionkowego peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja [...]
[...] Które białko wybrać dla budowy mięśni? Jeżeli zależy Ci na wsparciu głównie anabolicznym, idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie podstawowej, popularnej frakcji białka, jaką jest WPC. Dzięki temu, że odżywka na bazie serwatki obfituje w aminokwasy egzogenne, stanowi idealne rozwiązanie dla osób, chcących zbudować nieco masy [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
[...] Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, to nie wystarczy zainwestować w drogie kosmetyki. To, co [...]
Debiuty i Otwarte Mistrzostwa Wielkopolski …Kategoria BIKINI 3 te same zawodniczki na podium ale… Debiuty kategoria do 163cm Nie przypadkiem wybrałam tę kategorię i te zawodniczki, debiutantki, które bardzo dobrze zapamiętałam. Każda z nich to przykład: wyrazistej osobowości scenicznej, różnego typu budowy, bardzo dobrego [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Czego potrzebujemy: 4 jajka w temperaturze pokojowej 80 g erytrytolu 50 g mąki ryżowej 50 g mąki orkiszowej jasnej 20 g kakao 250 g twarogu półtłustego 100 g mleka kokosowego 2 łyżki erytrytolu ( tym razem do mleka) 10 g Sugar Free Jelly malinowej + 200 ml wody 100 g borówek Jak przygotować: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, [...]
[...] oporze - 60% (i więcej) maksymalnego obciążenia na jedno powtórzenie. Kiedy próbujesz schudnąć, przyjrzyj się swojej diecie i upewnij się, że zawiera ona wystarczającą ilość białka. W jednym z badań zdrowi ludzie w średnim wieku stosowali redukcyjną dietę wysokowęglowodanową lub wysokobiałkową. Uczestnicy spożywali również owoce i warzywa w [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 40 g mąki - ja daję mix bezglutenowych - ryżowa, owsiana, gryczana 10 g Sugar FREE Pudding o smaku czekoladowym 25 g ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego 15 g kakao Masa: 300 g mango bez skórki - jedno duże 400 g mleka kokosowego 50 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 50 [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
Czego potrzebujemy: 250 g twaróg półtłusty 40 g Sugar Free Jelly o ulubionym smaku 40 g ulubionego smaku białka - ja użyłam białej czekolady 40 g gorzkiej czekolady min 75 % 5 g olej kokosowy 200 ml wrzątku Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg, białko oraz wystudzoną galaretkę umieszczamy w misce i dokładnie [...]
[...] jest początek roku kalendarzowego, w szatni słychać ciągle te same pytania. Kilka z nich dotyczy tego, co jeść, aby zwiększyć masę. Inne związane są z najlepszymi źródłami białka. Tutaj oczywiście pada również kwestia BCAA czy EAA. Nie może też oczywiście zabraknąć pytań o kreatynę. Kreatyna w codziennej suplementacji? Już chyba bowiem sama [...]
[...] roślinnych i pełnoziarnistych, szczególnie owsa, żyta i jęczmienia. Obie diety zakładają jedzenie ryb, ale nordycka kładzie większy nacisk na ryby wędzone, jako źródło białka jedzonego zamiast czerwonego mięsa i drobiu. Różnice są też w przypadku używanego oleju. W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, a w nordyckiej olej [...]
Czego potrzebujesz: Na biszkopt: 3 jajka 30 g mąki – ja daję 15 g ryżowej i 15g gryczanej 10 g budyniu – najlepszy waniliowy z ALLNUTRITION 10 g białka – oczywiście izolat białka czekolada z ALLNUTRITION 50 g jogurtu – ja dałam grecki. Jeśli musicie ucinać tłuszcze, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu też się nada 25 [...]