[...] na plażę” – a obok będzie zdjęcie ładnej, wychudzonej modelki. Jeśli chcesz być dalej oszukiwana, proszę bardzo. Takie same triki są używane przy sprzedawaniu białka „dla kobiet i mężczyzn” – jedno „jest na masę”, a drugie (przeznaczone dla pań) służy już tylko jako „pomoc przy [...]
[...] posiłki z ryżem powodują, że zazwyczaj czuje się szybko po nich głodny. Wg kulturysty dostarczył rano 741 kalorii, 38 gramów tłuszczu, 61 gramów węglowodanów i 38 gramów białka. 300 gramów ziemniaków 3 całe jajka 3 białka jajek Posiłek 2 Zawodnik Men's Open podczas drugiego posiłku spożywa rybę z ryżem i według niego dostarczył 678 kalorii, [...]
[...] z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka potrzebujemy? Dlaczego trenując na siłowni potrzebuje więcej białka? Skąd brać białko? Czym jest odżywka białkowa? Kto może korzystać z suplementów białkowych? Jakie [...]
[...] ale jest kluczowym makroskładnikiem w kontekście syntezy hormonów, neuroprzekaźników czy funkcjonowania układu odpornościowego. Bierze ono nieustannie udział w tzw. obrocie białka w organizmie, dlatego jego poziom jest niezwykle istotny niezależnie czy jest się osobą aktywną, czy też nie. Głównym źródłem protein w diecie na masę zazwyczaj jest [...]
Historia kulturystyki zaczęła się być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków [...]
[...] Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane jest za główny składnik budulcowy naszego organizmu, który odpowiada praktycznie za wszystkie elementy naszego ciała. Ile białka powinniśmy zjadać? Dlaczego zapotrzebowanie na białko osób trenujących wzrasta? Skąd brać białko? Czym jest odżywka białkowa? Jak brać białko? Które białko wybrać na [...]
[...] nam na budowie masy mięśniowej, musimy również dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Oprócz samej energii, ważne jest również dostarczenie odpowiednich makroelementów diety, jak białka, węglowodany czy tłuszcze. Jednak ich prawidłowe zbilansowanie wymaga już podejścia indywidualnego. Zazwyczaj jest to około 2 g białka na 1 kg masy ciała, około 1 g [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
[...] skutecznie się odbudowywały. Jakie białko podczas odchudzania? Jeżeli chodzi o okres redukcji tkanki tłuszczowej, czyli robienie tzw. rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] Kolejno możesz dokładać większych ciężarów. Na koniec nie zapomnij o odżywianiu. Twoje ciało ze względu na dodatkową aktywność będzie wymagać większej ilości energii w tym białka. Jest to szczególnie ważne dla regeneracji. Co więcej, jeżeli zależy Ci na rozwijaniu sylwetki, budowaniu masy mięśniowej, to musisz jeść więcej, niż Twój organizm [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] odżywczych zaraz po zakończonym treningu. Co więcej, doskonale utrzymuje stan okna anabolicznego. Dawkowanie: 80-100 g po treningu. Odżywki białkowe - wykorzystanie białka ma na celu szybkie dostarczenie wysokiej jakości aminokwasów, których zadaniem będzie stymulowanie procesu anabolicznego w naszym organizmie. Odżywka białkowa typu WPC [...]
Media obiegła piorunująca wiadomość: „Czerwone mięso szkodzi? Niekoniecznie...”. Od tylu lat naukowcy ostrzegają, iż czerwone mięso jest rakotwórcze (tak orzekła najpoważniejsza organizacja zajmująca się nowotworami, IARC). Ma też związek z wieloma innymi chorobami. Niektórzy spekulują, iż mięso ma związek z rozwojem cukrzycy (moim zdaniem wymaga [...]