Jeśli obejrzysz dowolne filmy wyczynowych kulturystów, okaże się, iż niektórzy większość treningu opierają o maszyny, nie o wolne ciężary. Przykład: Markus Ruhl „Made in Germany”. Podobnie w treningu Doriana Yatesa maszyny były obecne i zajmowały całkiem sporo miejsca w planie. Film „Dorian Yates. Blood and guts” jest łatwy do znalezienia, na [...]
[...] Wszystko zależy od tego, jaki jest nasz pogląd na produkty zwierzęce. Skoro jesteś osobą, która np. spożywa jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C oraz białka zasobnego w aminokwasy tworzące [...]
[...] (jesz mniej, niż powinieneś). Obserwuj zmiany w lustrze oraz spadek masy ciała. Proces może przyspieszyć kofeina (3-5 mg na kg masy ciała), białko serwatkowe np. koncentrat białka serwatkowego (np. 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, przeważnie suplementy mają 50% [...]
[...] wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli masz akurat gorszy nastrój i wydaje Ci się, że powinnaś natychmiast przejść na rygorystyczną dietę. Po jakie białka sięgać? Skup się na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy [...]
[...] w ten sposób 140-150 kcal - i to uwaga - nie licząc kcal z błonnika (tu byłoby dodatkowo ok. 30 kcal). Powyższy zestaw warzyw to 20 g węglowodanów STRAWNYCH, 15 g białka oraz 2 g tłuszczu. Wyobraźcie sobie sytuację, że ktoś w trakcie redukcji zmniejsza podaż energii o 200 kcal, odejmując ryżu/kaszy/makaronu czy masła orzechowego, ale [...]
Mięśnie naramienne są niezwykle istotne w każdej dyscyplinie, w której wykonuje się koronne ćwiczenie klatki piersiowej, czyli w trójboju siłowym oraz wyciskaniu sztangi leżąc. Barki nie są bez znaczenia również w podnoszeniu ciężarów, ponieważ w rwaniu i podrzucie pracuje większość mięśni w ciele. Jak zaplanować poprawny trening? Zamiast [...]
[...] fizyczną oraz właściwe odżywianie. Pod pojęciem właściwego odżywiania, w aspekcie stanu układu kostnego, naukowcy wskazują najczęściej na ilość zjadanego wapnia oraz białka. Można powiedzieć, że te dwa składniki w pewien sposób determinują (wśród czynników, na które mamy większy wpływ) stan naszego układu kostnego, zarówno w momencie jego [...]
[...] są o wiele lepszym materiałem energetycznym, dlatego można ich zjeść niewielkie ilości i zaspokoić zapotrzebowanie. To samo twierdził Bostin Loyd. Dostarczał dużych ilości białka, białka jajek, węglowodanów takich jak brązowy ryż, bataty i podobne produkty. Po konsultacji z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku), [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na Facebooku, YouTube czy portalach internetowych. Jakie jest źródło takich poglądów? Cóż, kiedyś ludzie tworzyli mity, wierzyli w czary i uroki. Dlaczego? Podsumowanie Niektórzy [...]
[...] zapaleniem stawów, insulinoopornością czy cukrzycą. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i właśnie TNF-α. IL-6 jest cytokiną pro- i przeciwzapalną, jednak uznaje się, że ma większy potencjał prozapalny. Wyniki tego badania sugerują, że [...]
[...] tłuszcz, kalorie i cukier, a uboga w większość zalecanych składników odżywczych. Ponadto jest uzależniająca, co może prowadzić do przejadania się. Spożywanie większej ilości białka Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
[...] w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg [...]
[...] są podawane. Jednak warto pamiętać, iż węglowodany są tylko jedną, małą cegiełką w diecie, w której znaczenie odgrywają także inne elementy np. podaż tłuszczów i ich rodzaj, białka i ich rodzaj, ilość błonnika, dostarczanie witamin, minerałów, związków bioaktywnych, hormonów itd. Demonizowanie cukru nie ma sensu, bo zwykle osoby nadużywające [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
[...] niczego w diecie, dokładając jedynie w okresie okołotreningowym (najlepiej w trakcie treningu) porcję gainera lub mieszanki odżywki wysokowęglowodanowej typu carbo z porcją białka, uzyskaną z odżywki wysokobiałkowej, ważne, aby była to łatwostrawna odżywka lub z dawki niezbędnych aminokwasów (EAA). Oczywiście w miejsce tych ostatnich można [...]
Do propagowania podobnych mitów przyczyniają się YouTube, Facebook, Tiktok, Instagram, Reddit i inne modne w danej części świata media społecznościowe. Dlaczego? Bo większość ludzi nie ma pojęcia, ile wyrzeczeń i pracy kosztuje zbudowanie choć trochę wyróżniającej się sylwetki. Tak, to prawda, więcej niż bez farmakologii, ale w końcu z „towaru” [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]