Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
[...] Sama zmiana masy ciała nie oznacza, że zdobywasz mięśnie. Może być to woda, retencja glikogenu oraz zmagazynowany pod skórą i w trzewiach tłuszcz. „Kreatyna, gainery, białka serwatkowe i inne suplementy są groźne dla wątroby, nerek itd. Mój ulubiony mit. Chętnie posługują się nim osoby niestroniące od prawdziwych „zabójców wątroby”, czyli [...]
[...] wagę ciała, np. wynoszącą 50 kg, wychodzi np. 40 g węglowodanów (160 kcal), 50 g protein (200 kcal), 50 g tłuszczów (450 kcal). Naukowcy sugerują, iż dostarczano 15-30 g białka i tłuszczów dziennie, więc szokująco mało (30 g protein ~120 kcal; 30 g tłuszczów 270 kcal). Dieta przyniosła efekty, jednak nie wiemy jakie, bo posłużono się [...]
[...] a insulina! Przykład, jakim posłużył się autor wspomnianej porady, jest całkowicie absurdalny. 100 g przykładowej czekolady dostarcza 48 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 6 g białka, razem 624 kcal. Pierś z indyka dostarcza 1,8 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, ~24 g protein w 100 g (razem 122 kcal). Z pewnością czekolada wywoła niesłychanie silną [...]
[...] witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. [...]
[...] filozofii dotyczącej diety i treningu. Haney: „Jeśli nie odżywiasz się właściwie, Twoje ciało nie urośnie tak, jakby mogło, gdybyś przyłożył się do diety. Wysokiej jakości białka, tłuszcze i węglowodany są niezbędne do budowania jakościowej masy mięśniowej”. Komentarz: jest to niewiele wnoszący ogólnik. W rzeczywistości, bez określenia choć [...]
Nie będę nikogo oszukiwał, to czy będziesz w stanie zbudować imponujące ramiona, wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych. Drugorzędne znaczenie mają: dieta, trening, regeneracja, suplementacja, a nawet doping. Albo to masz, albo nie. Problemy z treningiem tricepsów Jeśli masz problem z tricepsem, a prostując ramiona przy wyciągu, [...]
[...] guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego chrzanu dostarczy 131 kcal, w tym: 2 g białka 6,3 g tłuszczu 17,9 g węglowodanów (w tym 11,3 g cukrów) 1 g soli. Plusy: bardzo intensywny smak, lekko słodki, produkt ten jest ogólnodostępny, już odrobina jego [...]
[...] wsp. 2015 r.), dają większe efekty redukcyjne i prozdrowotne (np. Barnard i wsp. 2009 r.; lepsza kontrola glikemii i cholesterolu w diecie wegańskiej o rozkładzie makro 15% białka, 75% węglowodanów, 10% tłuszczów, w porównaniu z dietą konwencjonalną: 15−20% białka, 60−70% węglowodanów, <7% tłuszczów); Elkhan i wsp. 2008 r.; Jenkins i wsp. [...]
[...] itd.) oraz stosowanie diety redukcyjnej. Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak, aby utrzymać masę mięśniową, potrzeba więcej białka. Ogranicza się przy tym podaż węglowodanów na rzecz tłuszczów. Białko: 30-50% Węglowodany: 10-30% Tłuszcz: 30-40% Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży [...]
[...] się tłuszcze: „Są one bez wątpienia o wiele ważniejsze niż węglowodany!”. To samo twierdzi Bostin Loyd (słynący z absurdalnego dawkowania SAA). Loyd dostarczał dużych ilości białka, białka jajek, węglowodanów takich jak brązowy ryż, bataty i podobne produkty. Po konsultacji z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku) [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] aby nie doświadczyć problemów trawiennych, spożyj mniejszy posiłek przygotowany we własnym zakresie. W tym posiłku skup się głównie na zjedzeniu odpowiedniej ilości białka. Produkty dostarczające dużą ilość białka w restauracjach (z reguły) są najdroższe. W gotowym posiłku serwowanym w restauracji raczej nie zabraknie węglowodanów i [...]
W XXI wieku niezwykle popularne stały się media społecznościowe, co w kontekście kolejnych 20 lat może się okazać wyjątkowo szkodliwe dla funkcjonowania dzieci i nastolatków. Już teraz płacimy ogromną cenę za nielimitowany dostęp do sieci. Dzieci i nastolatkowie porównują się z innymi, co może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Jem, co [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
[...] cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w błonnik. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Minusy: posiada [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] miofibrylarnych oraz zmian w sarkoplazmie. Cytowane badanie wcale nie wskazuje, iż trening powoduje znaczny przyrost sarkoplazmatyczny. Większą rolę odgrywa tu dostarczenie białka serwatkowego, co nie powinno dziwić, gdyż sarkoplazma jest odżywczym środowiskiem dla mięśni. Trening oporowy przyniósł największe efekty pod względem wzrostu syntezy [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] na utrzymanie utraconej wagi jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. W celach kulturystycznych dieta ta musiałaby zostać zmodyfikowana, ponieważ zawiera tylko 20% białka. Lepszym planem może być obniżenie zawartości tłuszczu z 40% do 30% z naciskiem na "dobre tłuszcze" takie jak kwasy omega-3 oraz zwiększenie zawartości białka z 20% do [...]