Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] poziomu SHBG brak zmian w poziomie wolnego testosteronu PSA nie uległo zmianie nieznacznie wzrosła ilość prolaktyny nieznacznie zmalała ilość estradiolu FSH i LH bez zmian Odnotowano poprawę jakości życia mężczyzn, w związku ze zmniejszeniem dolegliwości ze strony dolnych dróg moczowych. Powyższe badanie stawia ogromny znak zapytania [...]
[...] Na przykład frytki smażone w temperaturze 150-190 stopni C przez 10 min miały poziomy akryloamidu od 55 do 2130 mikrogramów / kg (masa mokra). Najwyższe stężenia związku bezpośrednio zależały od czasu i temperatury smażenia oraz uzyskanego wskutek obróbki koloru frytek. Podobnie, więcej akryloamidu znaleziono w silnie opiekanych kawałkach [...]
[...] itd.) Mleko może wywoływać raka w sposób pośredni, wpływając na podwyższenie stężenia IGF-1 i insuliny. Z tego powodu bym ograniczył jego spożycie, mleko nie jest bezpośrednio rakotwórcze dla człowieka. Czy mleko innych ssaków może być przyczyną chorób? Bożena Przyjemska napisała: „Mleko pochodzenia zwierzęcego (krowie czy kozie) jest [...]
[...] wielu przykrych skutków ubocznych. Zgadza się, jednak czy można jednoznacznie wskazywać jeden związek, jako przyczynę kryzysu zdrowotnego w USA i innych krajach?! Jest to bezsensowne rozumowanie i budowanie teorii na zasadzie: „Jeśli A, to na pewno B”. Nazwa ang. High Fructose Corn Syrup sugeruje, iż syrop glukozowo-fruktozowy [...]
Kiedyś cukier krzepił, a nawet namawiano matki do karmienia dzieci cukrem... Istnieją badania sponsorowane przez lobby związane z cukrem, w których nie wykazano szkodliwości dla zdrowia sacharozy, niezależnie czy kalorie z cukru zapewniały 10%, czy 25% energii. No, przynajmniej tak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Bezpieczna ilość cukru [...]
[...] (a szczególnie cukrów prostych – glukozy i fruktozy, cukru stołowego – sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego). Jeśli chodzi o różnego rodzaju słodziki, są one znacznie bezpieczniejsze od cukru i sugerowanie, iż powodują one cukrzycę, może wynikać z tego, iż osoby nadużywające zamienników cukru nie żałują sobie także solidnych dawek np. [...]
[...] mięśnie, część zostanie zutylizowana do uzupełnienia glikogenu wątrobowego, inna pula do glikogenu mięśniowego, część na bieżące potrzeby. Co prawda insulina nie działa bezpośrednio na wątrobę, ale ma potężny wpływ na szereg procesów w jej bezpośrednim otoczeniu, enzymy kontrolujące glikolizę (rozpad glikogenu), glikoneogenezę (wytwarzanie [...]
[...] przykre następstwa u ludzi (brak odpowiedniego szlaku enzymatycznego). Oczywiście powyższe zestawienie skutków ubocznych dotyczy dużych dawek fruktozy, za względnie bezpieczne uznaje się ilości do 100 g dziennie, patologiczne objawy u ludzi wywołuje już 200 g dziennie. Ale jeśli można ograniczać szkodliwą fruktozę pochodzącą z HFCS (ang. [...]
[...] (typu II). Zawartość kreatyny w mięśniach wolnokurczliwych (typu I) jest mniejsza, niż we włóknach szybkokurczliwych, co nie powinno dziwić. Kreatyna „zasila” beztlenowe procesy energetyczne, a włókna typu I są angażowane przy długotrwałej pracy niższej intensywności. W jednym z badań zawartość kreatyny we włóknach typu I była [...]
[...] dietę oraz odżywki. Masa mięśniowa - jak ją budować? Masa mięśniowa - jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki na masę? Czym się różni gainer od bulka? Czy gainer jest bezwartościowy? Odżywki białkowe: pytania i odpowiedzi Kiedy odżywka typu carbo? Ile dostarczać węglowodanów? Masa mięśniowa - ile odżywek? Masa mięśniowa - jak ją budować? [...]
[...] ćwiczeń. Sam trening reguluje ilość glikogenu, wpływa na zmniejszenie lokalnych zapasów glikogenu w mięśniach, wpływa na jego syntezę. Czasem udaje się zwiększać ilość beztłuszczowej masy ciała i zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej, co poprawia tolerancję glukozy, zmniejsza ilość trzewnej i podskórnej tkanki tłuszczowej. Jednak bardziej [...]
[...] często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od diety. Nie dało się [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
[...] na osobny artykuł. Białko z soi Białko pochodzące z soi jest chyba najczęściej spotykanym białkiem roślinnym, gdy spojrzymy na półki sklepów z odżywkami. Nie dzieje się to bez przyczyny. Jeśli chodzi o profil aminokwasowy, jest ono według niektórych badaczy, wolnym od wady ograniczających aminokwasów. Musimy jednak pamiętać o ograniczeniu [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] a potencjalne mechanizmy nadal czekają na naukowe wyjaśnienie. Zdrową alternatywę dla napojów słodzonych stanowi zwykła woda mineralna, herbata czarna lub kawa filtrowana bez dodatku cukru. Referencje: http://www.foxnews.com/health/2012/01/04/lawsuit-man-claims-became-ill-after-discovering-mouse-in-soda.html Jan van Amsterdam, David Nutt, [...]
[...] z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne bezpieczne produkty mleczne, które podczas produkcji zostały wzbogacone o beta-galaktozydazę (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
[...] kcal dziennie, 26% białka, 38% węglowodanów, 36% tłuszczów: Osoby z zaburzeniami metabolicznymi (NAFLD) pozbyły się 5 kg masy ciała (w tym 2,1 kg tłuszczu) Osoby zdrowsze (bez NAFLD) pozbyły się 3,1 kg tłuszczu. Wydaje się więc, iż klasyczna dieta jest nieco skuteczniejsza, jeśli ktoś nie ma NAFLD, a dostarczająca mniej węglowodanów i więcej [...]