[...] to ćwiczenie współczucia dla wszystkich istot, od najmniejszych owadów, przez ogromne ssaki, po wszelkiego rodzaju mieszkańców morza. Argumentem jest, że jedzenie bezmięsne nie tylko chroni zwierzęta przed ubojem lub cierpieniem, ale także pracowników przed zmuszaniem ich do pracy w ciężkich warunkach. Dla planety Diety roślinne, takie [...]
[...] poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych [...]
[...] się i zachowań kompensacyjnych u 74% pacjentek z zaburzeniami jedzenia. Są to takie doznania, jak: wyłączenie uwagi w czasie słuchania innych, „zapatrzenie się” w przestrzeń bez świadomości upływającego czasu, pogrążenie w fantazjach z poczuciem ich realności, głośne mówienie do siebie. Podobnie nie wiadomo, czy ortoreksja (nadmierne zwracanie [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] oszukany”) stanowiący odskocznię od typowej diety kulturystycznej. Teraz przeciętny zjadacz kreatyny pomyśli, że przecież ja też mogę postępować podobnie bez uszczerbku na zdrowiu. To mylące. Problem z funkcjonowaniem organizmu polega na tym, iż posiada on ogromne rezerwy czynnościowe (szczególnie wątroba czy nerki). Możesz [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] mężczyzn wzrósł z 20,0% do 24,2%, a wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana [...]
[...] po treningu, oczywiście w rozsądnej ilości. Jeśli chodzi o skład, polecam skosztować żelków z firmy Veri Beri, które mają przejrzysty skład, z naturalnymi składnikami, bez zbędnych dodatków. Ponadto nie zawierają dodatkowego udziału cukru, co jest wielkim plusem. Żelki z firmy Bio Planet również polecam, ze względu na skład oraz bardzo [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] zakończeń nerwowych oraz rdzenia nadnerczy. Długotrwała redukcja pociąga za sobą głębsze zmiany w funkcjonowaniu układu hormonalnego. Czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania deficytu kalorycznego? Czy nadczynność tarczycy pozwala pozbywać się tkanki tłuszczowej? A po co zwalczać nadczynność tarczycy? Czy cardio jest receptą na [...]
[...] szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce (kasza gryczana, pęczak, makaron razowy, ryż brązowy itd.). Gdy glukoza jest podawana bez fruktozy, uzupełnia glikogen wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i fruktozę tempo wynosi ~7.3 g glikogenu wątrobowego / h. Jeśli chodzi o glikogen [...]
[...] obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest bardzo różny, ciężko wybrać taki, który można byłoby spożywać w naszej diecie bez obaw. Natomiast uważam, że takim produktem może być jogurt pitny z firmy Zott, naturalny, który w składzie nie zawiera zbędnych substancji. Jeśli mamy ochotę, zawsze [...]
[...] W związku z tym jest szeroko stosowana w żywności podczas przygotowywania owoców w puszkach, dżemów, cukierków w postaci pasty, ciast, proszku do napojów i napojów bezalkoholowych. Z czasem powstał poważny problem. W największej mierze wynika on ze zwiększonej konsumpcji cukru białego, brązowego, miodu czy też syropu [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% tkanki tłuszczowej sięgnie po słodką przekąskę, szczególnie po biegu wykorzystującym procesy tlenowe lub beztlenowe. Np. po 4-5 minutach biegu 70-80% energii pochodzi z procesów tlenowych, a 20-30% z beztlenowych; po 30 minutach treningu już 95-97% energii pochodzi z procesów [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]