Jesli mam 300g kurczaka (przed obróbką) i po obróbce robi mi się 250g to zapisując kaloryczność muszę zapisać że zjadłem 300g czy 250g?
Bo np. te 50g nie wiem co to było.. woda?
Zmieniony przez - maniek1717 w dniu 2014-04-17 16:24:29
Ilość wyświetleń tematu: 202589
ferrnandowitam.czy jogurt naturalny 3% tłuszczu 400g łącznie 320kcal.20g białka,30g węgli,12g tłuszczu mogę dorzucić do posiłku potreningowego?do tego jakas makrela
Moderator działu Odżywianie
TomuhWitam, mam takie pytanie, ostatnio obejrzałem filmik "Warszawskiego Koksa" ogólnie nie jaram się nim, ani nic, tylko kolega mi wysłał filmik, który mnie zaintrygował. Było tam o różnicy między "brudnym a czystym" jedzeniem, no i wyjaśnił, że jest bez znaczenia czy jemy fileta, ryż, czy hamburgera lub frytki, jeśli uzupełniamy kalorie to mimo wszystko mozemy redukować/masować. I ponoć jest to udowodnione naukowo.
Z drugiej strony, przeczytałem artykuł z sfd "carb cycling" i jest tam takie zdanie "To oczywiste, że typ jedzenia które dostarczamy ma znaczący wpływ na efekt końcowy. Jeśli większość kalorii pochodzi z niskiej jakości jedzenia [junk food -tzw. „ puste kalorie," bez wartości odżywczej] rosną szanse, że [efektem końcowym] będzie większy przyrost tkanki tłuszczowej niż mięśniowej. Analogicznie, jeżeli jakość jedzenia jest niska [ i niewystarczająca] podczas diety, rosną szanse na utratę tkanki mięśniowej."
Co o tym sadzicie? czy naprawdę, jeśli zjemy po treningu hamburgera czy coś, a uzupełnimy tym zapotrzebowanie, to będzie jakaś różnica, niż zjedlibyśmy fileta z ryżem? niby przyswajalność gorsza, ale jakie ma znaczenie, skoro i tak się przyswoi i uzupełni.. Prosiłbym o rozjaśnienie, pozdrawiam.
Moderator działu Odżywianie
Nasz sklep
Mega promocja
Podobne tematy
Artykuły