Szacuny
605
Napisanych postów
36399
Wiek
27 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
297123
Zarzucam cytatem żeby nie było że coś kręcę str. 7
Akolodziej
Tak jeżeli mowie o 300g mięsa to przed pieczeniem czy gotowaniem.100g surowego mięsa ma ok. 20g.bialka.Jeszcze kilka dni temu używałem trochę keczupu. Teraz na sucho.
Szacuny
76
Napisanych postów
1384
Wiek
5 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5821
Uściśle sprawe.1.Kiedy mowie o mojej porcji mięsa 300g to jest porcja przed upieczeniem.2.Każde 100g piersi po upieczeniu waży ok. 70g.3.Waże swoją porcje po upieczeniu i ma 200-220g.4.Podgrzewam w mikrofali i zjadam.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wszelkie tabele kaloryczne podają wartości odżywcze surowych produktów, więc naturalne jest, że w rozpiskach żywieniowych powinno podawać się gramaturę przed obróbką termiczną.
Szacuny
0
Napisanych postów
160
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
642
No niby tak ale np kiedyś po rozmowie z panem Robertem to on akurat bierze schemat ze stanów i wazy dopiero gotowe. Dawno kiedyś tez michok tak robił jesli sie nie mylę .
Szacuny
17
Napisanych postów
7513
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
58469
Ja po obróbce termicznej liczę tylko ziemniaki, bo są gotowane dla całej rodziny i stwierdziłem, że nie ma sensu oddzielać moich zważonych od reszty. Różnica jest taka, że ziemniak surowy ma 13g węgli/100g produktu, a ugotowany 20g, bo woda jest słona, więc zachodzi dyfuzja i ziemniak się kurczy, a skrobia zostaje. Zamiast 500g surowych daję 320g ugotowanych i jest OK.
"Nie głaskało mnie życie po głowie
Nie pijałem ptasiego mleka
No, i dobrze! No - i na zdrowie!
Tak wyrasta się na człowieka!"
Szacuny
76
Napisanych postów
1384
Wiek
5 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5821
Jak mowiłem też waże już gotowe,ale podaje wage przed upieczeniem.Widze,że problem urósł do niebotycznych rozmiarów
Na Puchar Polski zbieram wszystkie posiłki do pojemników podobnie jak zawsze gdy jestem poza domem kilka godzin.