Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
[...] niweluje ten problem, zatem możemy uznać, że koktajl białkowy z dodatkiem płatków lub owoców będzie pełnowartościowym posiłkiem! Jak smakuje? Do wyboru mamy kilka smaków: solony karmel, truskawka oraz wanilia z porzeczką. Ja wybrałam solony karmel i to był strzał w dziesiątkę. Jeśli szukasz czegoś, co zrekompensuje Ci słodki deser, to polecam [...]
[...] smażymy kolejną minutę. Dolewamy gorącą wodę, mieszamy wszystko, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mamy świeże kurki - oczyszczamy je i wrzucamy do naszego kaszotto najlepiej dodając odrobinę masła, i na dużym ogniu smażymy około 3 minut. Jeśli mamy [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] Wersja waniliowa jest bardzo wyrazista i posmakuje wszystkim miłośnikom tego smaku - zarówno rozrobiona z wodą, jak i napojem roślinnym. Do wyboru są jeszcze 2 inne smaki: solony karmel oraz wanilia z czarną porzeczką. Odżywka bardzo dobrze się rozpuszcza i nie wytwarza się piana. Kilka ruchów shakerem i gotowe. To duży plus, bo wiele odżywek [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
[...] lekkiego 2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej 1 żółtko Jak wykonać: Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy na dwa kawałki i nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
[...] się komplikacjami w przewodzeniu sygnałów elektrycznych pomiędzy komórkami. Czynnikami o potencjale patofizjologicznym w kontekście ciśnienia tętniczego są: nadmiar soli z wysokoprzetworzonej żywności, niedobór potasu ze świeżych owoców i warzyw, brak aktywności fizycznej, a także konsumpcja alkoholu. Niestety stosunkowo dużą część osób [...]
[...] papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Czosnek posiekać i dodać do szpinaku. Dusić dalej na małym ogniu. Jak woda prawie odparuje dodajemy łyżkę oleju lub masła, [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
[...] warzywa i mieć szybki posiłek. Wady spożywania kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które zostały z ciasta 270 g sera [...]
Alergie kojarzą nam się zwykle z cieplejszymi porami roku, kiedy to pyli wiele roślin. Jednak alergie to nie tylko uczulenie na pyłki traw, brzóz itp. Także w pomieszczeniach czyha na nas wiele różnych alergenów i dla niektórych z nas może to być pod tym względem bardzo trudna pora roku. Jak ulżyć sobie podczas alergii? Powyższe strategie [...]
[...] g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g oleju 30 g kremu nutwhey - bez niego też się uda, ale jak dodacie to smak jest petarda. Jak zrobić? [...]
Nandrolone czyli legendarna „deka” jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Zsyntetyzowany w 1950 roku, pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę, przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie np. olimpijskim od ok. 1975 roku (tak samo jak wszystkie pozostałe SAA). Nandrolone jest od [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]