Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]
Wraz z nadejściem słonecznych dni, wiele osób cieszy się na moment, kiedy będzie można uzyskać piękną opaleniznę. Muśnięta słońcem skóra kojarzy się nam z wakacjami i odpoczynkiem. I choć wokół opalenizny krąży wiele kontrowersji i realnych zagrożeń zdrowia, to i tak rytuał ten ma wielu zwolenników. O tym, że należy chronić skórę przed szkodliwym [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
Dla wielu osób okres letni wiąże się z większą aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Długie spacery, wypady rowerowe, wycieczki nad jezioro lub rolki, to tylko niektóre czynności, jakie zyskują na popularności w słoneczne i ciepłe dni. Jednak dla wielu osób wyjście z domu na kilka godzin to również staranne planowanie posiłków i przekąsek, [...]
Chociaż różne struktury rządzące krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się próbują podnieść dzietność poprzez comiesięczne przelewy pieniężne, to niestety ludzka płodność nie zawsze idzie w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
Rozciąganie to nic innego, jak mechaniczna forma wydłużenia mięśni, poprzez zastosowanie odpowiednich technik treningowych. Zabieg ten ma na celu wywołanie uczucia rozluźnienia, poprawienie zakresu ruchomości stawów. Wyobraź sobie, że są pewne dowody na to, że rozciąganie może przyczynić się do wsparcia budowy mięśni. Brzmi dość dziwnie, prawda? [...]
Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka [...]