[...] formie przetworzonej W Polsce - także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż sprobuj ww zlozone/produkty bez glutenu Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe Mączka ziemniaczana Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane Soja, tapioka, sago Makaron bezglutenowy i pieczywo [...]
kolejne streszczenie z sympozium. jak zawsze staralem sie wybrac tylko te ciekawsze informacje, choc zapewne niektore podpunkty dla wiekszosci nowoscia nie beda;) Dr. Alan Gruning i Dr. Steven Fry - International Lyme and Associated Diseases Society 2016 USA Dr. Alan Gruning – Czekolada(gorzka-surowa) jest medycznym superfood’em – Zapalenie [...]
[...] ktory dostalam w odpowiedzi na moje pytanie na temat pieczywa graham: "W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję: Do produkcji pieczywa graham jest używana mąka pszenna graham typ 1850 z pełnego przemiału (przynajmniej w mojej firmie) zgodnie z recepturą. Mąka pszenna zwykła jest o większym wyciągu i ma typ 500 Oczywiście przy [...]
[...] mam dwa jeden zgodniutki zresztą ktos już o nim pisał wcześniej - firma mastermacher chleb pełnoziarnisty z siemieniem i otrebami - skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia (czy taka mąka jest ok??) otręby owsiane, siemię lniane, woda, sól, drożdże a drugi mniej zgodny i nad tym sie zastanawiam czy go jeść może mi doradzicie? - ta [...]
[...] i to bez dźwigania dużo, więcej jest zabawy z tempem itd. Będzie odbicie w drugą stronę ;-) Środa 16.03 1. Jaja, boczek, chleb gryczano-kukurydziany, masło 2. Omlet (mąka gryczana, banan, whey, wiórki kokosowe, olej kokosowy) 3. Wołowina, majonez, warzywa 4. Ryż, indyk, warzywa, oliwa z oliwek Czwartek 17.03 1. Jaja, boczek, chleb [...]
[...] te najbardziej wartościowe części zostają odrzucone do otrębów, zaś przy przemiale mąk ciemnych pozostają w nich, czyniąc je ciemniejszymi. Pamiętajmy więc, iż im jaśniejsza mąka, tym jest ona mniej wartościowa z punktu widzenia żywieniowego. Podobną rolę do pieczywa spełniają kasze, mające te same wartości odżywcze, a ponadto dające szerokie [...]
maka żytnia ma gluten tak jak pszenna:-)), Obawiam sie ze anister sobie skróty myślowe robi, chodzi o to ze po poddaniu procesowi zakwaszania maka staje sie lepiej strawna dla nas, pozbawiona szkodliwych substancji i gluten jest częściowo "przetrawiony" przez bakterie, tak ze małe ilości chleba na zakwasie podobno mogą nawet ludzie z celiakia [...]
Amadi Dzięki :-) 20.08.2013r. Ogólnie super nastrój i w ogóle :-PP Mógłby się taki stan utrzymać dłużej. ;-) Jedzonko: 10:00 białko, jaja, mąka gryczana, brzoskwinia, mleko, 10:00 i 13:00 marchew, ryż, cebula, szynka z wieprzowiny, smalec, fasolka szparagowa 16:00 śledź, śmietana, ziemniaki, 19:00 krewetki, smalec, kalafior, oliwa z oliwek, [...]
mąka razowa, to tylko nazwa potoczna w sklepie interesuje nas mąka pełnoziarnista i w zależności od tego z jakiego zboża została wyprodukowana to odpowiednio można dostać - pszenną, żytnią, orkiszową co do gryczanej, owsianej, ryżowej, to jeśli nie ma tam napisane że jest to mąka z pełnego przemiału, lub jest numer indentyfikujący, czyli 1850 lub [...]
Bunia to super...teraz sie nie bede obawiac i jak mi bedzie brakowac bialka to jaja dorzuce :-) Troche sie zastanawialam, czy moge jesc 1 jajo dziennie, wiec fajnie, ze mozna tak duzo. Mam skierowanie na cholesterol i trojglicerydy cokolwiek to jest na luty 2013, wiec po tym sie pewnie dowiemy, jak taka dieta na mnie dziala. Chociaz w sumie co do [...]
[...] z majonezem, więc na oko wliczyłam. No i zamówiłam coś takiego jak duffinki. Nie wiedziałam za bardzo, co to jest i się pytam kelnerki, czy tam nie idzie żadna mąka itp....powiedziała, że to takie kuleczki z ziemniaków, smażone...wzięłam...100 g...dobre było i chciałam sprawdzić w necie, jak to się robi i...............wg. neta [...]