[...] w naskórku, filtrując docierające do skóry promieniowanie, nadając jej jednocześnie atrakcyjny, ciemny wygląd, pogłębiając w ten sposób efekt opalania. L-tyrozyna to aminokwas zaangażowany bezpośrednio w proces syntezy malaniny zachodzący w melanocytach naszej skóry. W szeregu reakcji enzymatycznych, w których ważną rolę pełni chelat [...]
[...] czyli związki mogą mieć korzystny wpływ na aparat ruchu, stanowią element tkanki łącznej (w połączeniu z kolagenem czy elastyną). przykładem takiego związku jest kwas hialuronowy. dodatkowo chrząstka rekina zawiera chondroitynę. może później poszperam jeszcze i coś znajdę, natknąłem sie na badanie badające wpływ chondroityny w [...]
[...] i metabolicie powstającym w podwyższonej temperaturze DWUKETOPIPERAZYNIE (DKP) mających silny wpływ na układ nerwowy. Kwas asparginowy poprzez nadmiar wolnych aminokwasów podudzających może powodować takie choroby jak "stwardnienie rozsiane, Als (?), utrata pamięci, problemy hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, [...]
Zależy Jaki... (wszystko już ugotowane, bez soli) Ryż Biały: Energia 119 kcal Białko 2.36 g Tłuszcze 0.28 g Węglowodany 25.93 g Indeks glikemiczny 80 Tryptofan 0.03 g Treonina 0.08 g Izoleucyna 0.12 g Leucyna 0.18 g Lizyna 0.07 g Metionina 0.07 g Fenyloalanina 0.12 g Walina 0.15 g Kw. tł. nasycone 0.06 g Kw. tł. jednonienasycone 0.07 g Kw. tł. [...]
[...] badania na obecność środków dopingujących. Jedna porcja: 1 paczka Ilość porcji w jednym opakowaniu: 21 Opakowanie: 21 paczek Ilość w jednej porcji % DZ Witamina C (jako kwas askorbinowy) 50mg 83% Witamina B6 (jako pirydoksyna HCl) 10mg 500% Wapno (jako fosforan wapnia) 150mg 15% Magnez (jako tlenek magnezu) 100mg 25% Cynk (jako pikolinian [...]
[...] się w 70% przez nerki, w niewielkim stopniu przez przewód pokarmowy z kałem oraz z powietrzem wydechowym. Stężenie terapeutyczne wynosi 30-100 µg/ml. Ponieważ kwas walproinowy nie indukuje enzymów układu cytochromu P-450, nie przyspiesza swojego metabolizmu ani metabolizmu innych leków. Lek przenika przez barierę krew-mózg [...]
[...] codzienne spożycie witaminy C w ilości co najmniej 1 g dziennie. Sam dawał przykład, zażywając... 10 g. Jak się później okazało - nie do końca miał rację. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta wraz z wiekiem. Najmniej potrzebują jej dzieci - ok. 40 mg dziennie, dorośli powinni spożywać jej od 100 do 200 mg. Zwiększone zapotrzebowanie mają [...]
[...] tłuszcze spożywcze powstają w procesie uwodorowania. Uwodorowanie polega na poddawaniu substancji (w tym przypadku wielonienasyconych zdrowych i pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych) działaniu wodoru w postaci gazowej pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (120-210 °C tj. 248-410 °F). Aby zaszła reakcja chemiczna konieczne [...]
[...] są już potrzebne do prawidłowego wysycenia kreatyną tkanki mięśniowej. Zamiast tego, otrzymujesz najlepsze składniki imitujące działanie insuliny: R-ALA siarczan wanadu oraz kwas guanidynopropionowy. Nad szybką regeneracją czuwają: najlepiej przyswajalna wersja glutaminy na rynku N-Acetyl-L-Glutamina (NAG) oraz potężna dawka biotyny (koenzymu R), [...]
[...] możliwości na samym treningu zarówno siłowym jak i wytrzymałościowym. Następuje zdecydowane zwiększenie zaopatrzenia mięśni w glukozę oraz tlen, szybciej odprowadzany jest kwas mlekowy produkt uboczny powstający na skutek przemian beztlenowych. Ponadto NO-XS™ przygotowaliśmy dla Ciebie w specjalnie opracowanych kapsułkach, [...]
[...] 20g Węglowodany 68,35g Tłuszcz 0,82g ". Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i przyswajalnością - BV 104. Classic Gainer zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy [...]
[...] ostatniego Dr Zielonkę i też dużo innych Twoich wypowiedzi na radio koksu etc. i polecałeś spożywanie oleju kokosowego, ale czy ten olej jest zdrowy? Przecież on zawiera kwas mirystynowy (ok. 19% tłuszczu to ten kwas), a kwas mirystynowy powoduje podniesienie cholesterolu i może prowadzić do chorób serca itp. Więc jak to jest z tym olejem? [...]
[...] co ja zalecam?Spróbuj! - wyrzut insuliny po wysiku nie hamuje aktywnosci GH. Bralem po 40g bcaa zanim pewnie przyszlo Ci do glowy takie dawki polecac. a skąd się bierze kwas glutaminowy? z BCAA ? w sumie nie szkodzi , BCAA Ci u nas dostatek - Kwas glutaminowy moze powstac przy udziale niemal kazdego aminokwasu. a notabene, 60% spadek [...]
[...] No, chyba że ktoś sobie maltretuje organizm zbyt dużą ilością ciężko strawnego białka (np serwatka tak działa na niektórych), co doprowadza do niebezpiecznego wzrostu kwasu moczowego we krwi. Nie licząc stosunku omega 3 do 6 robisz poważny, a nawet bardzo poważny błąd. Nie chcę tu zabrzmieć jak ktoś, kto się wymądrza, uznaj to za dzielenie [...]
[...] Za 5 zł można kupić w zoologicznym preparat, który starcza na długie miesiące stosowania (oryginalne zastosowanie to badanie pH wody w akwarium). Pozwała wykryć nadmierne zakwaszenie - coś, czego NIGDY nie wykryjesz zwykłą obserwacją organizmu. Nie tylko chodzi tutaj o zniszczenie stawów, ale przede wszystkim o likwidację zagrożenia osteoporozą. [...]
[...] tak: Po owsiance zatruwałem powietrze. Po jakimś czasie zauważyłem, że dzieje się tak dlatego, że spożywam ją bezpośrednio po przygotowaniu. Wyczytałem, że winę za to ponosi kwas fitynowy, który można rozbroić dość łatwo, zalewając płatki wrzątkiem na kilka godzin. Z czasów wędkarskich pamiętałem, że lekko namoczone płatki mają właściwości [...]
A i jeszcze o kwasie oleinowym: kwas oleinowy, który stanowi 72 % oleju Kwas oleinowy, który dominuje w oliwie z oliwek, należy do KWASÓW TŁUSZCZOWYCH JEDNONIENASYCONYCH (ponownie 72g/100g w butli z biedrony!). Badania pokazują, że spożywanie właśnie tych kwasów tłuszczowych obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz choroby serca. Każdy ma [...]