[...] strukturalnych. Na poziomie tkankowym aktywuje fibroblasty i sprzyja odbudowie włókien kolagenowych. • wyciąg z karczocha zwyczajnego, Aktywnymi składnikami tego wyciągu są kwasy polifenolowe ( np. cynaryna ), które wpływają na metabolizm glukozy oraz lipidów. • wyciąg z wąkroty azjatyckiej ( Centella Asiatica ) , wyciąg ten stymuluje biosyntezę [...]
[...] ta ma jednak i wady - powoduje duży ucisk na naczynia krwionośne aż do całkowitego zatrzymania obiegu krwi, powoduje szybkie męczenie się poprzez wytwarzanie dużej ilości kwasu mlekowego, nie kształtuje zdolności motorycznych. Nie powinniście zatem przesadzać w jej stosowaniu, a raczej traktować ją jako środek uzupełniający trening dynamiczny. [...]
[...] W przeszłości uważano, że najlepiej robią to węglowodany. Ostatnio jednak wielu producentów suplementów wypromowało nowy preparat będący połączeniem kreatyny, dekstrozy i kwasu alfa-liponowego. Ostatnie badania wykazały, że 50g białka i 50g dekstrozy daje wzrost poziomu insuliny porównywalny z 90g dekstrozy. Jedzenie białka z kreatyną i [...]
[...] i tworzą kompleks zwany (jakżeby inaczej?) kompleksem steroidowo - receptorowym. Teraz kompleks wędruje do jądra komórki, gdzie może się złączyć ze specyficzną sekwencją kwasu nukleinowego zwanego kwasem dezoksyrybonukleinowym (DNA). Tutaj dochodzi do transkrypcji i na matrycy DNA tworzy się informacyjny kwas rybonukleinowy (mRNA). mRNA [...]
[...] udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów; są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób [...]
[...] pokarmowego. Te komórki składają się po części z białka, które normalnie zostaje poddane recyklingowi. Ciało wchłania je. Dlatego też nie tracimy zbyt dużo. Co więcej, aminokwasy są inne w stosunku do reszty składników odżywczych, jak np. minerały. Minerały, kiedy dostają się do twojego ciała nie są wchłaniane w łatwy sposób, ponieważ konkurują [...]
[...] jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywa ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów.W organiźmie człowieka wchodzi w skład mononukleotydu flawinowego (FMN) i dinukleotydu flawino-adeninowego (FAD) - koenzymów [...]
[...] zjadanych węglowodanów (średnio o 10-25g na dzień), aby wątroba nie musiała ich wytwarzać. Jeżeli spożywa się białka o wysokiej wartości biologicznej (dużej ilości aminokwasów egzogennych) proporcja B:W może wynosić 1:1-1,5. Nie należy głodzić się ani przejadać, pić tyle, na ile ma się ochotę. Białka i tłuszcze powinny być pochodzenia [...]
[...] To zapoczątkowuje sekwencje działań wewnątrz adipocytów , które zwiększają lipolizę. Proces Lipolizy. Lipoliza jest porecesem rozkładu trójglicerydów na glycerol i kwasy tłuszczowe. Proces ten jest zależy od enzymu zwanego hormonem wrażliwej lipazy (HSL). Aktywacja HSL jest ostatnim krokiem w łańcuchu reakcji wewnątrz komórkowych, jakie [...]
[...] pomarańczy, kofeinę, witaminy z grupy B, oraz elektrolity. Beta-alanina opóźniając wystąpienia uczucia zmęczenia umożliwia wydłużenie czasu treningu. Arginina jest aminokwasem spełniającym w organizmie wiele funkcji biologicznych, m.in jest prekursorem wydzielania tlenku azotu (NO). Jedną z ról, jaką pełni NO w organizmie, jest [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
[...] stresu) ktorego sekrecja nastepuje w momencie fizycznego lub psychicznego stresu. Kiedy wydziela sie kortyzol, nastepuje rozlam protein w miesniach oraz wydzielanie aminokwasow do krwioobiegu. To z kolei podnosi poziom cukrow aby wspomoc mozg. Reasumujac jak widzimy odblokowanie to nic innego jak pomoc naszemu organizmu w dojscu do [...]
[...] sposób poniżej. BIAŁKA: Zrównoważona dieta, której źródłem są różnorodne produkty pochodzenia roślinnego z łatwością zaspokaja potrzeby naszego organizmu w zakresie aminokwasów, nawet bez specjalnego ich dobierania, czy kompletowania odpowiednich zestawów białek (54). Występują też liczne korzyści zdrowotne, gdy zaopatrujemy nasz organizm w [...]
[...] pobudliwość). Acetazolamid i inne środki alkalizujące mocz mogą nasilać toksyczne działanie efedryny (spowalniają eliminację leku). Metylodopa, rezerpina i środki zakwaszające mocz osłabiają działanie efedryny. Działanie niepożądane: Wzrost ciśnienia tętniczego, kołatanie serca, tachykardia, inne zaburzenia rytmu serca. Zwiększenie [...]
[...] Różnica między nimi dotyczy tylko budowy chemicznej, ale działanie jest takie samo. Aktywność witaminową witaminy A wykazują również pochodne retinolu - retinal i kwas retinowy (powstają one w wyniku utleniania retinolu) oraz pochodne estrowe, głównie spotykane to: octan, palmitynian, maślan i fosforan retinylu. Ogólnie wszystkie [...]
[...] wydzielanie hormonu wzrostu CHLOROWODOREK BETAINY Pepsyna jest jednym z enzymów soku żołądkowego, który przyspiesza trawienie białek. Chlorowodorek betainy zwiększa kwasowość soku żołądkowego, co również przyspiesza procesy trawienne. DICHLOROWODOREK ETYLOWEGO ESTRU ARGININY Zwiększa przepływ krwi i zapewnia stałe zaopatrzenie w [...]
[...] oraz zmieniony skład łoju grają istotną rolę w powstawaniu wykwitów trądzikowych. Za przyczynę zaczopowania gruczołów łojowych i powstania odczynu zapalnego uważano wolne kwasy tłuszczowe powstające na drodze hydrolizy trójglicerydów zawartych w łoju pod wpływem lipaz uwalnianych z Propionibacterium acnes. Kwas linolowy - jeden ze składników [...]
[...] naturalną witaminę C wraz z jedzeniem rzadziej zapadają na niektóre nowotwory niż ci, co zażywają syntetyczną witaminę C w tabletkach. Dlaczego? Witamina C to nazwa kwasu askorbinowego. Nie ma różnicy między kwasem askorbinowym uzyskiwanym z cytryny, a kwasem askorbinowym wytworzonym chemicznie. Pod względem składu chemicznego jest on [...]
[...] 2. Heteroglikany (mukopolisacharydy) - cukry, w których skład wchodzi wiele cząsteczek pochodnych cukrowych zawierających reszty niecukrowi. Przykładami heteroglikanów są kwas hialuronowy, kwas chondroitynosiarkowy i heparyna. Kwas hialuronowy zbudowany jest z wielu powtarzających się sekwencji dwucukrowych, w których skład wchodzą kwas [...]