Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] gorączkę reumatyczną, zespół Reitera, chorobę zapalną naczyń krwionośnych, zawał serca, zawał płuca, gruźlicę, odrzucenie przeszczepu nerki, zakażenie układu moczowego, choroby nowotworowe, bakteryjne zapalenie opon mózgowych i wiele innych schorzeń. Stosowanie takich rażących uproszczeń jest najgorszym rodzajem propagandy i siania głupoty. [...]
[...] and V. Dymicka-Piekarska “From inflammation to cancer” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323483/ Ewa Kaźmierczak, Anna Jabłecka “Zapalne czynniki predykcyjne choroby wieńcowej” Zakład Farmakologii Klinicznej Katedry i I Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] może być problematyczne. W przypadku cukrzycy typu I nie ma obecnie dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe mogą opóźniać lub zapobiegać wystąpieniu choroby (która ma źródło autoimmunologiczne). Diety te mogą potencjalnie poprawić kontrolę metaboliczną, ale należy zachować ostrożność ze względu na ryzyko kwasicy ketonowej [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] całego organizmu jest fundamentalne. Dość powiedzieć, że ma ona do wykonania ok. 400 różnych funkcji, związanych m.in. metabolizmem, wydzielaniem hormonów czy odpornością na choroby i infekcje. Wątroba odpowiada również za trawienie białka, dlatego jego zbyt duża podaż w diecie może ją przeciążać i prowadzić do jej dysfunkcji. Nie istnieją [...]
[...] sylwetki w 3 tygodnie lub „pozbycie się 10 kg w miesiąc”. Odradzam przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak [...]
[...] mięśni. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł wiąże się ze znacznie mniejszą częstością występowania choroby Parkinsona. Wydaje się, że efekt ten jest niezależny od palenia tytoniu. Dane sugerują, że mechanizm ten jest związany ze spożyciem kofeiny, a nie z innymi [...]
[...] Alzheimera zwykle dotyczy osób w podeszłym wieku. W 2011 r. W Stanach Zjednoczonych było około 4,5 miliona osób w wieku 65 lat i starszych, żyjących z klinicznymi objawami choroby Alzheimera. Przewiduje się, że ryzyko pojawiania się demencji podwaja się co 10 lat po przekroczeniu 60. roku życia. Częstotliwość korzystania z sauny została [...]
Słodzone napoje (każdego rodzaju) są powiązane z wieloma rodzajami raka (częściowo wynika to z ich wpływu na powstawanie otyłości, a po części z wpływu na insulinooporność). Jednak w ostatnich latach pojawiło się sporo doniesień o związku napojów typu cola z chorobami autoimmunologicznymi i jego to oparte o całkiem nowe mechanizmy. Co robić? [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
[...] aktywność fizyczna, tym występuje mniejsze ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Ryzyko jest mniejsze nawet u osób genetycznie predysponowanych do wystąpienia np. choroby wieńcowej czy migotania przedsionków. Referencje, badania: Emmi Tikkanen i in. Associations of Fitness, Physical Activity, Strength, and Genetic Risk With [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
[...] osłabiające cały organizm. Choroby przewodu pokarmowego związane ze stresem Układ pokarmowy jest wraz z układem nerwowym, czy sercowo-naczyniowym, najbardziej narażonym na choroby o podłożu stresowym układem w organizmie. W kontekście układu pokarmowego do najczęstszych zaburzeń zalicza się syndrom jelita drażliwego (IBS), czy wrzody żołądka. [...]
[...] ciała. Zaburzenia jej pracy kojarzone są m.in. z ciągłym uczuciem przemęczenia. Prowadzić do nich mogą takie czynniki jak zbyt niska dostępność jodu dla organizmu czy choroby autoimmunologiczne i inne. Kolejnymi (po trzustce i tarczycy) strukturami o aktywności hormonalnej w organizmie, które mają znaczenie dla poziomu energii w ciągu dnia [...]
[...] Suplementacja witaminą E jest zalecana u osób Z niedoborem witaminy E występującym np. z powodu złego wchłaniania tłuszczu. Dodatek witaminy E do diety spowalnia postęp choroby Alzheimera i chroni starszych pacjentów przed infekcjami dróg oddechowych. Witamina E a atopowe zapalenie skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]