W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
[...] na to, że warto spożywać posiłki regularnie, choć może nie dla każdego musi to być 6 posiłków dziennie. Bibliografia - link do badania: https://academic.oup.com/ajcn/article/104/1/21/4633920 Alhussain MH, Macdonald IA, Taylor MA. Irregular meal-pattern effects on energy expenditure, metabolism, and appetite regulation: a randomized controlled [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
[...] rundzie wyszedł Przemysław Tuszyński z Wrocławia i nie oddał go w finale, a w kategorii najwyższej, +180 cm, najlepszy okazał się mierzący aż 195 cm wzrostu i ważący 104,7 kg Jakub Hładowczak z Zakopanego. Chyba jeszcze nigdy nie mięliśmy kulturysty klasycznego ważącego ponad 100 kg. Ma on jeszcze ok. 1,5 kg zapasu do górnego limitu wagi, [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
Już za dwa tygodnie w stolicy Ekwadoru, Quito, zostaną rozegrane tegoroczne Mistrzostwa Świata Juniorów w Kulturystyce i Fitness. Będzie to spore wyzwanie dla uczestników, jako że stolica Ekwadoru położona jest na wysokości 2800 m, czyli 300 wyżej niż najwyższy polski szczyt – Rysy. Kto wchodził na Rysy, wie jak to wygląda. Na szczęście, [...]
Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]
Wszystko wydaje się proste, póki sam nie zaczniesz tego robić. Uniknięcie wielu błędów nie jest możliwe, z wielu przyczyn. Jedną z nich jest psychologiczny mechanizm obronny, działający na zasadzie: trener wskazuje mi pewne kwestie, poprawia technikę, wskazuje błędy, dlatego, że „chce się czepiać”, „ponieważ mnie nie lubi”, „zbyt mocno wchodzi w [...]
[...] ruchu wykonywanymi szybko (VBT): mężczyźni poprawili przysiad ze sztangą z 154,55 ± 9,46 kg do 176,71 ± 15,89 kg, kobiety poprawiły przysiad ze sztangą z 104,63 ± 23,76 do 123,89 ± 24,80 kg. Omówienie wyników: jak widać, obie formy treningu okazały się skuteczne dla poprawy wyniku w przysiadzie ze sztangą. [...]
Na temat sportów walki krąży tyle nieprawdziwych, błędnych, obiegowych opinii, iż bez trudu dałoby się napisać książkę. Najgłupszą manipulacją, jaką widziałem, są filmy w rodzaju: „rozmiar nie ma znaczenia w walce”. Więc po pierwsze: siła i masa mają ogromne znaczenie w sporcie, a szczególnie w dyscyplinach bazujących na chwytach (dźwigniach, [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] otrębów. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Wasa Sport Pieczywo chrupkie żytnie Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, sól, drożdże, Do wypieku 100 g produktu użyto 104 g pełnoziarnistej mąki żytniej. 100 g tego produktu dostarczy 327 kcal, w tym: 9 g białka, 1,5 g tłuszczu, 59,3 g węglowodanów, 1,2 g soli. Plusy: pieczywo jest [...]
[...] soda carbonator on etched or sealed enamel” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5702778/ ten Cate JM, Imfeld T. Dental erosion, summary. Eur J Oral Sci. 1996;104:241–244. Oncag G, Tuncer AV, Tosun YS. Acidic soft drinks effects on the shear bond strength of orthodontic brackets and a scanning electron microscopy evaluation [...]
24 lutego 2020 r. opublikowano przegląd systematyczny badań brazylijskich naukowców pt. „Gluteus Maximus Activation during Common Strength and Hypertrophy Exercises: A Systematic Review”. Opracowanie wzbudziło niemałe zamieszanie, a wyniki mogą budzić kontrowersje. Uważam, iż jest to burza w szklance wody. Dlaczego? Zastosowanie praktyczne [...]
[...] (ruch pchający, push, nogi) 3 × 10 Wyciskanie nogami na suwnicy (ruch pchający, push, nogi) 3 × 10 Wyniki Grupa siłowa poprawiła wyciskanie sztangi leżąc o 13% (początkowo: 104,8±26,6 kg, na końcu: 115,9±21,5 kg) Grupa kulturystyczna poprawiła wyciskanie sztangi leżąc o 9,1% (97,1±20,6 na 105,1±18 kg) Przysiad: grupa siłowa wzrost o 25,9% [...]
[...] (nogi, push, pull), druga stosowała trening przypominający 3-dniowego splita (klatka, plecy, nogi). Wyniki: Grupa siłowa poprawiła wyciskanie sztangi leżąc o 13% (początkowo 104.8±26.6 kg, na końcu: 115.9±21.5 kg), Grupa kulturystyczna poprawiła wyciskanie sztangi leżąc o 9,1% (97.1±20.6 na 105.1±18 kg), Przysiad: grupa siłowa wzrost o 25,9% [...]
[...] Galyean ML, Morrow KJ, et al. Supplemental vitamin D3 concentration and biological type of steers. II. Tenderness, quality, and residues of beef. J Anim Sci. 2004;82:2092–104 Montgomery JL, Blanton JR, Horst RL, Galyean ML, Morrow KJ, Wester DB, Miller MF. Effects of biological type of beef steers on vitamin D, calcium, and phosphorus status. [...]
[...] Monika Toma1, Tomasz Skorski2, Tomasz Śliwiński „Syntetyczna letalność jako funkcjonalne narzędzie w badaniach podstawowych oraz w terapii przeciwnowotworowej” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=1119792 Ewelina Świderek, Leon Strządała „Autofagia i białko BNIP3 w nowotworach” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=1048712