Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]
[...] leżąc wąskim chwytem + prostowanie ramion z liną wyciągu itd. Czyli mamy 16 serii, powinniśmy zamknąć trening w 60 minutach (uwzględniając czas ćwiczeń, przechodzenia na kolejne stanowiska, przygotowania ciężaru, odpoczynku między seriami itd.). Jeśli trenujesz pod kątem wzrostu siły, to faktycznie może się zdarzyć, iż będziesz przesiadywał w [...]
[...] niż potrzebuje ustrój. A czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] należą: oliwa z oliwek, tłuszcze zawarte w zdrowych jajkach (nie w jajkach z produkcji przemysłowej, w których kury trzyma się w wątpliwych warunkach i faszeruje lekami), olej lniany, olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały, nasiona konopi, nasiona lnu, ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (suplementy omega-3). Ale jakie znaczenie ma [...]
[...] realizować plan treningowy, stosować przyjęty model progresji. Nie musisz dokładać "dużo" kilogramów. Wystarczy nawet 2,5 kg co 2 tygodnie. Co 3-4 miesiące można wypróbować kolejny schemat treningowy. Niemniej w większości wypadków brak efektów nie jest wynikiem błędnego układu planu treningowego (złym rozkładem ćwiczeń w poszczególne dni), ale [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] XXI wieku, prognozuje się, że do 2045 roku odnotujemy na świecie przyrost wielu milionów diabetyków. Wstępna faza cukrzycy, czyli stan przedcukrzycowy prawdopodobnie dotyka kolejnych setek milionów ludzi. Wiąże się z nią insulinooporność, czyli brak właściwej reakcji tkanek obwodowych (np. mięśni) na insulinę. Charakterystyczne są tu podwyższone [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] urzędnicy, pracownicy biurowi czy korporacji, wracający po całym dniu wytężonej pracy umysłowej do domu. Często nie mamy już siły żeby myśleć, a na następny dzień czeka nas kolejna dawka nowych informacji do przetworzenia przez nasz mózg. Co robić w sytuacji, gdy nasza głowa nie ma nawet chwili wytchnienia, a stale jest obciążona masą informacji? [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
[...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] Do tego celu jest potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, jest materiałem [...]
[...] się porcja prawdy? Podsumowanie Pamiętaj, że za przyrost masy ciała wcale nie musi odpowiadać cukier, tylko np. produkty wysokotłuszczowe, skoncentrowane źródła energii (olej rzepakowy, olej lniany, sosy, majonezy, tłuste panierki, oliwa z oliwek, orzechy, migdały). To nie znaczy, że te produkty należy wykluczyć. Używaj ich, ale zachowując [...]
[...] za korzystne dla hipertrofii, lepiej sprawdzą się w cyklu redukcyjnym, dla osób, które chcą się pozbywać tkanki tłuszczowej. Dlatego, jeśli chcesz budować masę, w pierwszej kolejności wypróbuj klasyczną, najprostszą dietę, w której wyliczona ilość węglowodanów (w przykładzie było to 450 g) jest dostarczana w postaci ryżu, kaszy, makaronu, [...]