SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wszystko o diecie

  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5870 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17255 Data: 2017-08-12 12:38:46
  • Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości.  Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 619 Data: 2023-06-17 11:10:37
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w składzie. Pieczywo chrupkie, czy zdrowe? Coraz częściej ludzie sięgają po typowe zamienniki tradycyjnego pieczywa. Jego chrupką odmianę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13521 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Tom Stoltman stosuje odwrotną rotację węglowodanami - mniejszą podaż w dni treningowe, większą w nietreningowe. Kulturyści z reguły czynią odwrotnie. Poza tym, tłuszcze mimo wszystko nie mogą być jedynym źródłem energii. Glikogen wątrobowy (~ 100 g dla osoby ważącej 70 kg; może być go od 60 do 150 g) zasila pracę mózgu oraz krwinek czerwonych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4929 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14730 Data: 2017-10-18 10:17:31
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często bywa tak, że cierpimy na deficyt czasu. Osoby aktywne fizycznie, które mają rodzinę, dom, pracę, bardzo często miewają tak napięty grafik w ciągu dnia, że szukają produktów, które będą w stanie szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22555 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11182 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4114 Data: 2020-07-20 13:16:57
  • Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1207 Data: 2023-06-27 07:34:50
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7885 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • Wiele osób nigdy nie podejmuje próby pozbycia się tkanki tłuszczowej. Są to osobnicy niby wytrenowani, ale mający o wiele za dużo tkanki tłuszczowej. Tego typu "siłowniowy bywalec" kieruje się następującą logiką: „nie będę redukował, bo stracę mięśnie”. Paradoksalnie brak przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1410 Data: 2023-11-26 18:22:20
  • Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4595 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2102 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • W prasie często pojawiają się artykuły sugerujące, iż możliwe jest lokalne pozbywanie się tkanki tłuszczowej, np. tylko z brzucha. Te same “super sposoby” są zalecane w książkach, często chwytliwe nagłówki pojawiają się w serwisie YouTube, na Facebooku czy na amerykańskich stronach związanych z fitness. Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11724 Data: 2019-04-16 09:48:50
  • Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11059 Data: 2019-04-19 11:14:20
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9195 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34769 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż należy unikać połączenia węglowodanów o szybkiej kinetyce oraz tłuszczów w jednej porcji (co jest typowym zjawiskiem dla fast food, słodyczy, wyrobów cukierniczych). Mimo wszystko wydaje się, iż większość margaryn jest bardziej szkodliwa dla zdrowia, w porównaniu do masła. Referencje: Beata Paszczyk „SKŁAD KWASóW TŁUSZCZOWYCH W MASŁACH I [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7898 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diety, warto o niej wspomnieć ze względu na dużą ilość białka i aminokwasów egzogennych. Soja raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tak samo, jak nabiał. Jednak wszystko powinno być spożywane z rozsądkiem i tylko raz na jakiś czas. Ciekawym odkryciem jest amarantus, przeprowadzono nad nim szereg badań, które wykazały, że amarantus [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10075 Data: 2017-07-16 13:09:43