[...] sypnij sobie curry. Bardzo fajne mieszanki to zioła prowansalskie albo różne pieprze. A jak chcesz dać sobie kopa i rozgrzać kichy to chili. Lekki sos zrobisz na bazie odrobiny mleka z przyprawami. Można też posłodzić utartym słodzikiem z dodatkiem cynamonu. Najlepszy smak - moim zdaniem - ma jednak "ryż taki tylko ugotowany" :) Nawet bez soli.
Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna, która dodawana jest niemal do wszystkich wysoko przetworzonych produktów żywnościowych, znajdziesz ją we wszystkich fast foodach, a także rybach solonych, wędlinach, konserwach mięsnych, serach podpuszczkowych, pieczywie, dania typu instant, etc.
slyszalem niedawno ze jak sie chce samozyc bez tluszczu (obojetni ejaka patelnia) to trzeba rozsypac troche soli na patelnie i jak zacznie strzelac to wysypac to sol i dopiero wtedy wrzucac co tam chcemy smazyc i podobno nie przywiera do patelni. Prawda to ?
jest nie zdrowe, norma dzienna to okolo 5 gram ( lyzeczka od herbaty)ale wliczaj w to nie tylko sol kuchenna ale rowniez glutaminian sodu itp. ogolnie wszystko ja zawiera np wedliny, chleb itp wiec nie przesadzaj z solenie. Tak jak kolega napisal zatrzymuje wode i moze powodowac nadcisnienie
ku** jak spojrzałem na temat to tylko myślałem aby te "sul" to nie była przypadkiem SÓL KUCHENNA, mniej więcej jedna łyżka to 5 gram dalej łatwo policzyć
Wyglada ok, tylko ta sol mnie przeraza troche, do piwa pewnie ok:D, czyli nie dla marianow pokarm, moze bedzie mnie stac od czasu do czasu na tkai smakolyk;-)
Gotujesz jajeczka, przekrajasz na pół, wyciągasz żółtka. Siekasz wg uznania: polecam zielone oliwki, szyczypio, sol, pieprz i mieszasz z żóltkami. Nadziewasz białka farczem. Każdą połóweczkę owijasz łososiem wędzonym, na górę dajesz odrobinę majonezu/jogurtu i na to 2-3 krążki oliwki. Niebo w gębie, zaraz znajdę zdjęcie z pracy jak to ma wyglądać [...]
najlepsze to są smażone, ale nie solone (bez soli - light), ponieważ sól jest niezdrowa, a po drugie zatrzymuje wodę w mięśniach. Laskowe, czy włoskie jak najbardziej.