[...] zawdzięczają zawartości eugenolu, który jest antyoksydantem. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu. Goździki są też bogatym źródłem manganu. Jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 55% dziennej wartości manganu, niezbędnego do utrzymania funkcji mózgu i budowy mocnych kości. Warto mieć je w kuchni, w razie, gdyby zaczął boleć Cię ząb. [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany [...]
[...] dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara Wędzarnia – Kabanos Wiejski Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu. W 100 g tych kabanosów znajduje się 493 kcal, w tym 25 g białka, 43 g tłuszczy oraz 1,5 g węglowodanów. Plusy: łatwo [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji makroskładnikami. Posiłek 2 200 g udźca z indyka bez skóry 250 g batatów 150 g dyni 18 g oliwy z oliwek przyprawy Mięso przyprawić, dusimy na wodzie, na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Bataty oraz dynię kroimy w paski, doprawiamy, polewamy oliwą z oliwek, można [...]
[...] wegetariańskiej: Posiłek 1 80 g soczewicy 50 g jarmużu odrobinę soku z cytryny 1 średnia papryka 1 średnia cebula 10 g oliwy z oliwek 3 jajka 60 g mąki ryżowej woda ulubione przyprawy 150 ml przecieru pomidorowego Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, z jarmużu usuwamy twarde części. Cebulkę podsmażamy na połowie oliwy, do momentu jej zarumienienia. [...]
[...] producenci suplementów diety w produktach standardowo nazywanych spalaczami tłuszczu, a ogólnie służącymi do wspomagania wysiłku osoby odchudzającej się, stosują m.in. ww. przyprawy/składniki, a dokładniej, jeśli tylko dbają o swoich klientów, ekstrakty z nich. Dlatego również wiele tzw. spalaczy tłuszczu, może mieć wpływ na tłumienie odczucia [...]
[...] energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji klasycznej np. ze szpinakiem, pomidorami itd. Sałatka: kilka jajek, pokrojone pomidory, ogórki, przyprawy, oliwa z oliwek, mięso z kurczaka lub ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna [...]
[...] dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest wierutną bzdurą, bo w tydzień nie da się spalić [...]
[...] Nie pozwól więc, aby niska biodostępność kurkumy Cię zniechęciła. Dzięki wiedzy i kreatywności możesz zwiększyć wchłanianie i korzyści płynące z tej wszechstronnej złotej przyprawy. Możesz zastosować szereg technik – od strategicznych metod gotowania po synergiczne kombinacje i dobrze dobrane suplementy – aby w pełni wykorzystać właściwości [...]
[...] Teraz już wiesz, co zrobić, by wzmocnić swój układ odpornościowy. Unikaj przetworzonego jedzenia bogatego w cukier, dbaj o swoją dietę włączając do niej warzywa i przyprawy takie, jak czosnek i kurkuma, pamiętaj o produktach fermentowanych, zwłaszcza kiszonkach, wysypiaj się, regularnie ćwicz, śmiej się jak najwięcej i naucz się [...]
[...] zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy i kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] jest sfermentowana (stąd jej specyficzny smak), dlatego nie trzeba jej trzymać w lodówce. Tabasco Sos ten ma bardzo długi okres ważności, bo aż 5 lat. Podobnie jak inne przyprawy, może długo stać otwarty i nie potrzebuje chłodnej temperatury. Bakłażan Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej oraz z dala od światła dziennego. [...]