SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

przyprawy

  • Przyprawy, które korzystnie wpływają na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawdzięczają zawartości eugenolu, który jest antyoksydantem. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu. Goździki są też bogatym źródłem manganu. Jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 55% dziennej wartości manganu, niezbędnego do utrzymania funkcji mózgu i budowy mocnych kości. Warto mieć je w kuchni, w razie, gdyby zaczął boleć Cię ząb. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2628 Data: 2022-05-03 15:44:49
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16037 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50748 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w imitacji mięsa raka (białko mięśni ryb, cukier), woda, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24803 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara Wędzarnia – Kabanos Wiejski Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu. W 100 g tych kabanosów znajduje się 493 kcal, w tym 25 g białka, 43 g tłuszczy oraz 1,5 g węglowodanów. Plusy: łatwo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35392 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Który sos w słoiku wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16556 Data: 2017-10-24 12:22:44
  • Carb cycling - przykładowa dieta rotacji węglowodanami

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji makroskładnikami. Posiłek 2 200 g udźca z indyka bez skóry 250 g batatów 150 g dyni 18 g oliwy z oliwek przyprawy Mięso przyprawić, dusimy na wodzie, na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Bataty oraz dynię kroimy w paski, doprawiamy, polewamy oliwą z oliwek, można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10079 Data: 2018-02-17 10:28:31
  • [...] wegetariańskiej: Posiłek 1 80 g soczewicy 50 g jarmużu odrobinę soku z cytryny 1 średnia papryka 1 średnia cebula 10 g oliwy z oliwek 3 jajka 60 g mąki ryżowej woda ulubione przyprawy 150 ml przecieru pomidorowego Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, z jarmużu usuwamy twarde części. Cebulkę podsmażamy na połowie oliwy, do momentu jej zarumienienia. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6565 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] majonez najlepiej jest sięgać? Zestawienie majonezów Winiary Majonez dekoracyjny Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). 100 g tego majonezu dostarczy 702 kcal, w tym 1,3 g białka, 3 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22246 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • [...] producenci suplementów diety w produktach standardowo nazywanych spalaczami tłuszczu, a ogólnie służącymi do wspomagania wysiłku osoby odchudzającej się, stosują m.in. ww. przyprawy/składniki, a dokładniej, jeśli tylko dbają o swoich klientów, ekstrakty z nich. Dlatego również wiele tzw. spalaczy tłuszczu, może mieć wpływ na tłumienie odczucia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2762 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji klasycznej np. ze szpinakiem, pomidorami itd. Sałatka: kilka jajek, pokrojone pomidory, ogórki, przyprawy, oliwa z oliwek, mięso z kurczaka lub ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28645 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest wierutną bzdurą, bo w tydzień nie da się spalić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Kurkuma i czarny pieprz - jak wykorzystać ich potencjał?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Nie pozwól więc, aby niska biodostępność kurkumy Cię zniechęciła. Dzięki wiedzy i kreatywności możesz zwiększyć wchłanianie i korzyści płynące z tej wszechstronnej złotej przyprawy. Możesz zastosować szereg technik – od strategicznych metod gotowania po synergiczne kombinacje i dobrze dobrane suplementy – aby w pełni wykorzystać właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 582 Data: 2023-12-11 12:50:12
  • [...] Teraz już wiesz, co zrobić, by wzmocnić swój układ odpornościowy. Unikaj przetworzonego jedzenia bogatego w cukier, dbaj o swoją dietę włączając do niej warzywa i przyprawy takie, jak czosnek i kurkuma, pamiętaj o produktach fermentowanych, zwłaszcza kiszonkach, wysypiaj się, regularnie ćwicz, śmiej się jak najwięcej i naucz się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5680 Data: 2018-09-18 18:10:35
  • Jaki ketchup wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy i kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10792 Data: 2017-08-10 07:57:57
  • Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 473 Data: 2024-04-17 09:44:12
  • Czego nie jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3497 Data: 2021-01-04 11:11:50
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2515 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest sfermentowana (stąd jej specyficzny smak), dlatego nie trzeba jej trzymać w lodówce. Tabasco Sos ten ma bardzo długi okres ważności, bo aż 5 lat. Podobnie jak inne przyprawy, może długo stać otwarty i nie potrzebuje chłodnej temperatury. Bakłażan Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej oraz z dala od światła dziennego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28546 Data: 2018-01-29 10:08:46