Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
Święta Bożego Narodzenia to bardzo wyjątkowy okres dla chrześcijan. Jedno z najważniejszych świąt w całym roku. Są wyjątkowe nie tylko dlatego, że narodził się nasz Zbawiciel, ale także dlatego, że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] orzechów nerkowca, uprażonych garść rodzynek świeża kolendra Sposób przygotowania: Różyczki kalafiora lekko podgotuj w wodzie, tak żeby były al dente. Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem, dodaj sok z cytryny i syrop klonowy i zanurz kalafiora w marynacie. Pozostaw na 30 minut. Umieść kalafior na grillu i piecz 4-5 minut z każdej strony do [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Czego potrzebujesz: 1 jajko 50 g mixu ulubionych mąk - u mnie orkiszowa, owsiana i ryżowa 40 g mleka przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia Dodatki: 40 g szynki wieprzowej 30 g mozzarelli 30 g dzikiego ketchupu 40 g pomidorów kilka oliwek swieża bazylia przyprawy Jak wykonać: Mąkę, mleko, jajko i przyprawy miksujemy do uzyskania jednolitego [...]
[...] do mięsa nie powstaną w nich rakotwórcze substancje chemiczne, gdy podgrzejesz je do wysokich temperatur. Włóż je w bułkę pełnoziarnistą i dodaj swoje ulubione przyprawy. Grill dodaje potrawom wegetariańskim wiele smaku, dzięki czemu będą one zdrowszym substytutem tradycyjnych hamburgerów i hot dogów. Grillowanie nie musi być [...]
[...] na czynniki dietetyczne, sprzyjające utrzymaniu właściwej krzepliwości krwi i obniżające ryzyko tworzenia się zakrzepów. Kurkumina Kurkumina to żółty barwnik orientalnej przyprawy – kurkumy, który działa przeciwzapalnie i ogólnie wykazuje szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Jednakże dopiero w 2012 r. przeprowadzono badanie mające za [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
[...] w mundurkach 100 g sałaty rzymskiej 20 g kaparów odrobina soku z cytryny 30 g czerwonej cebuli 60 g czerwonej papryki 60 g żółtej papryki 10 g oliwy z oliwek ulubione przyprawy bez glutenu Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Łosia przyprawiamy i zapiekamy w piekarniku w 180°C przez około 30 min. Sałatę kroimy na [...]
Rośliny, zioła i przyprawy są używane w medycynie od wieków. Zawierają silne związki roślinne lub fitochemikalia, które mogą zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i zmniejszać stany zapalne. Ze względu na swoje właściwości niektóre rośliny mogą łagodzić ból spowodowany stanem zapalnym, a także radzić sobie z niektórymi chorobami. Oto kilka [...]
[...] jest smaczny. Ot danie warzywno-fasolowe w sosie. Fajny posiłek dla wegetarian i wegan. Skład jest bardzo dobry, w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Same warzywa i przyprawy. Mogłoby być nieco mniej soli, ale nie są to też ogromne ilości. W 100 g produktu znajduje się 3,7 g białka, zatem cały słoiczek zawiera go 14 g. Jak na danie [...]
[...] tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra musztarda i pieprz cayenne to idealne połączenie na pyszny, pikantny spalacz. [...]
[...] miodu 10 g oliwy z oliwek 15 g soku z cytryny 20 g musztardy (np.: miodowej) sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś pokroić na małą kostkę, przyprawić solą pieprzem, można dodać przyprawy do kurczaka i słodką paprykę, podsmażyć na oleju kokosowym. Pomarańczę pokroić na małe kawałki, sałatę lodową cienko poszatkować. Kolejno w półmisku rozłożyć [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]